<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Var aldri innom: Til tross for at hun “investerte” 250.000 kroner i en skjønnhetssalong på Oslo vest, skal den eldre demente kvinnen Hammervoll er siktet for å ha utnyttet, aldri ha satt sine ben der.   Foto: Henrik Omtvedt Jenssen

Vitne hevder avskiltet advokat truet henne til å forklare seg falskt

Siktelsene mot den etter hvert beryktede tidligere advokaten John Hammervoll utvider seg stadig. Nå har et vitne gått tilbake på sitt opprinnelige vitneprov til politiet og hevder Hammervoll truet henne til å forklare seg falskt. 

På vinterstid, i november 2020, skal innehaveren av en skjønnhetssalong på Oslo vest avgi forklaring til politiet. Hennes forklaring er en del av den pågående etterforskningen mot tidligere advokat John Magne Hammervoll. 

Slik Kapital forstår det, skjer så følgende: Kvinnen installerer seg i et kontorbygg bak Frognerparken for å gjennomføre avhøret som skal foregå over telefon. Politibetjenten ringer, og avhøret begynner. Med seg inn i avhøret har hun fått noen ark med instruksjoner fra Hammervoll om hva hun skal si. Hun følger instruksjonene som best hun kan, Hammervoll selv sitter ved siden av henne og følger med. Er det noe hun lurer på, skrur han bare av mikrofonen på telefonen der det passer og gir henne nye instrukser. 

Historien hun den gang forteller politiet, handler om at hun i 2019 mottok 250.000 kroner i gave fra en eldre dement kvinne som også var Hammervolls klient. Det skal ha eksistert et håndskrevet gavebrev fra den eldre kvinnen, men det har hun rotet bort. Det foreligger derimot et maskinskrevet gavebrev som Hammervoll har arrangert med den eldre kvinnens signatur. 

Gaven var øremerket til henne for at hun skulle få anledning til å kjøpe ut sin gamle kompanjong som eide om lag 50 prosent av skjønnhetssalongen. På dette tidspunkt hadde også kvinnen sagt ja til å erstatte den eldre kvinnens tidligere assistent og selv komme hjem til henne for å stelle håret hennes, foreta innkjøp m.m.

I korte trekk er det vitnets historie fra 2020. 

Utvider seg stadig: Siktelsen mot tidligere advokat og navnepartner i Advokatfirmaet Hammervoll Pind, John Hammervoll, utvider seg stadig. Foto: Hammervoll Pind

Utvidet siktelsen

Hammervoll er i dag siktet for flere forhold. Han ble i utgangspunktet siktet for grov økonomisk utroskap mot en eldre dement kvinne i 90-årene sommeren 2020, etter at politiet to måneder i forveien hadde gjennomført en razzia i både Hammervolls private luksusbolig på Snarøya i Bærum, og i Advokatfirmaet Hammervoll Pinds kontorlokaler i Wergelandsveien ved Slottsparken i Oslo. 

Siden har siktelsen blitt utvidet med blant annet bankbedrageri, og nå nylig med straffelovens paragraf 158 og 157 for å ha presset og manipulert et vitne til å forandre bevis. 

Kvinnen har nemlig angret seg. I november i år, nokså eksakt to år senere, forandret hun forklaring til politiet. Kapital er kjent med at hun har gjort en helomvending fra sin første forklaring. Nå er historien i korte trekk slik: 

De 250.000 kronene hun mottok fra den eldre kvinnen var aldri tenkt som en gave, men som penger fra Hammervoll for at hennes tidligere kompanjong kunne bli kjøpt ut av bedriften, og Hammervolls kone skulle bli medeier isteden – som en slags “takk for hjelpen”. Hva gjelder gavebrevet, skal det ha vært tull. 

I tillegg til alt dette hadde Hammervoll tidligere bistått kvinnen med juridiske råd i forbindelse med konflikten med den tidligere kompanjongen.   

Kapital har spurt politiet om kommentar til den utvidede siktelsen mot Hammervoll. Politiadvokat Susie Langsem Bergstrand opplyser kort at de dessverre ikke kan kommentere dette av hensyn til etterforskningen. 

Gruppen som etterforsker Hammervoll: Politioverbetjent Helene Kvalheim, politiadvokat Susie Langsem Bergstrand og spesialetterforsker Annette Kildal. Foto: Fredrik Grønningsæter

Redd for konsekvensene

I sommer trakk Advokatbevillingsnemnden tilbake bevillingen til Hammervoll. Før en eventuell tiltale mot ham foreligger, eller en rettskraftig avgjørelse. Deres knusende oppsummering var slik: 

“Etter Advokatbevillingsnemndens vurdering har John Magne Swift Hammervoll gjort seg skyldig i forhold som gjør at han er uskikket til å drive advokatvirksomhet, og at han har mistet tilliten som er nødvendig i yrket.”

Hammervoll er som nevnt siktet for siktet for grov økonomisk utroskap mot en eldre dement kvinne. Kvinnen har i dag gått bort. Anklagen er at han skal ha urettmessig fakturert kvinnen for 5,5 millioner kroner. Han er siktet for grovt bankbedrageri i forbindelse med hyttekjøp. Han er siktet for å ha formidlet taushetsbelagte opplysninger til en tredjepart, og nå altså også for å ha manipulert frem en falsk vitneforklaring.

Dette med vitneforklaringen sees på som særlig grovt fordi kvinnen skal ha forklart at hun ble tvunget til det. Hammervoll skal ha truet henne med at hun kunne komme i fengsel hvis hun ikke forklarte seg nøyaktig som han instruerte henne. Hun skal ha vært redd for konsekvensene om hun ikke gjorde som han sa. Det at Hammervoll tidligere har vært vitnets advokat, og således hadde opparbeidet seg tillit hos henne, bidrar til alvorsgraden.  

Etter Advokatbevillingsnemndens vurdering har John Magne Swift Hammervoll gjort seg skyldig i forhold som gjør at han er uskikket til å drive advokatvirksomhet, og at han har mistet tilliten som er nødvendig i yrket.
Advokatbevillingsnemnden

Kona på hyppige besøk

Kapital har tidligere skrevet om overføringen av de 250.000 kronene, og hvordan Hammervoll i perioden november 2019 og frem til årsskiftet reklamerte kraftig for den aktuelle skjønnhetssalong i Frognerveien på Oslo vest. På Facebook skrev han jevnlig meldinger som:

Utrolig hyggelige mennesker, profesjonell behandling og skikkelig fine lokaler. Særlig XXX (innehaveren) anbefales.

Flott julegave har jeg hørt av jentene. Årets hotteste behandling Easy Glow.

Verd å teste dette: Kampanje. Stemning og gode priser ...

Hans kone, som også jobber som advokat, var like begeistret. Hun var svært aktiv på sosiale medier på salongens vegne med meldinger som:  

Vippekurs, Blink Lash Academy Beauty Skin Frogner.”

“Quick fix: Vitaminer og mineraler intravenøst … det hotteste innen skjønnhet i Hollywood akkurat nå.”

Både Hammervoll og kona besøkte salongen hyppig høsten 2019, og våren 2020. Og de fortsatte å “heie” på salongen aktivt på sosiale medier i denne perioden. Etter det Kapital kjenner til, skal ikke Hammervolls kone har underskrevet på noen overdragelse av eierskap.  

Skjønnhetssalongen er i dag konkurs. 

Kapital har prøvd å komme i kontakt med den tidligere innehaveren av salongen for en kommentar, men har ikke lykkes med dette. Kapital har vært i kontakt med Hammervolls kone. Hun vil ikke kommentere denne saken. 

Uforstående til siktelsen

Kapital har vært i kontakt med Hammervolls forsvarere, Elden-advokatene Anders Brosveet og Kristian Gjendemsjø. Vi har spurt dem om hvordan deres klient forholder seg til at politiet nå har utvidet siktelsen med at han skal ha manipulert og presset et vitne til å forklare seg falskt. Etter å ha forhørt seg med Hammervoll hadde de følgende korte kommentar: 

– Vår klient er kjent med den utvidede siktelsen og stiller seg uforstående til denne. Han nekter også straffskyld for de andre punktene i siktelsen, opplyser Gjendemsjø til Kapital. 

– Nekter straffskyld: Hammervolls forsvarere, advokat Kristian Gjendemsjø og Anders Brosveet i Elden, opplyser at Hammervoll er kjent med vitnet som har forandret forklaring, men at han seg stiller seg uforstående til dette. Han nekter straffskyld for alle forholdene. Foto: Elden
Foto: Iván Kverme

Saken mot John Hammervoll, advokatfirmaet og de andre siktede i saken har nå vært under etterforskning i over to og et halvt år. Noe som er en betydelig belastning for alle som er involvert. Hammervoll er nemlig ikke den eneste som er under etterforskning etter razziaen i 2020.

John Hammervoll var tidligere medgründer og partner i Advokatfirmaet Hammervoll Pind. Firmaet har i dag skiftet navn til Ryger og risikerer foretaksstraff i forbindelse med saken om den eldre kvinnen. I høst gikk det fra vondt til verre for firmaet også etter at det ble kjent at en granskningsrapport fra EY viser at firmaet skal ha forbrutt seg mot 13 paragrafer i hvitvaskingsloven bare i forbindelse med kundeforholdet til den fornærmede eldre kvinnen. Firmaet nekter straffskyld. I tillegg er en kjent eiendomsmegler siktet for medvirkning, og en kvinne i 40-årene er også siktet for å ha bedratt den eldre kvinnen. Også de to sistnevnte nekter for å ha gjort noe galt.      

Politiadvokat Bergstrand opplyser til Kapital at de hadde et håp om å sende saken over til statsadvokaten for tiltalebeslutning innen utgangen av året, men at de dessverre er blitt forsinket. 

– Når planlegger politiet å sende saken videre til tiltalebeslutning?

– Beklager, men politiet kan dessverre ikke kommentere dette nærmere nå, sier Bergstrand. 

Fakta

I mai avslørte Kapital at Advokatfirmaet Hammervoll Pind opplevde en ansattflukt uten sidestykke gjennom 2018 og 2019 som følge av betydelig misnøye innad i firmaet. I en internrapport kom det frem at ansatte hevdet ansvarlig partner overfakturerte klienter, og at flere fryktet å bli innblandet i noe ulovlig.

Kapital avdekket senere hvordan Hammervoll Pinds advokater hadde plassert sin tidligere IT-ansvarlige inn som styreleder i en rekke tidligere Indigo-selskaper, hvor han igjen bestilte juridiske tjenester fra dem. 

Kapital har også avdekket at fra 2009 til 2013 gikk flere fullmektiger til sak mot advokatkontoret, som da het Hammervoll & Co. Det ble den gang levert inn anmeldelse mot John Hammervoll om trusler. Anmeldelsen ble henlagt.

I april i fjor gikk politiet til razzia i John Hammervolls privatbolig og mot hovedkontoret til Advokatfirmaet Hammervoll Pind. Senere prøvde Hammervoll og firmaet å gå rettens vei for å få tilbakeført beslaget, men det lyktes dem ikke.

Hammervoll er i dag siktet for grov økonomisk utroskap. Fornærmede er en eldre kvinne i 90-årene som er diagnostisert med Alzheimers. Han er videre siktet for grovt bankbedrageri og nylig også for å ha truet et vitne til å forandre forklaring. 

Reportasjer