<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Ville heller kjøpt utleiebolig på østkanten

Boligprisene har gått så det suser i det siste, og flere eiendomsmeglere ser for seg prisoppgang også det kommende året. Ett område skiller seg spesielt ut – Oslo Øst.

Nye muligheter: Midt mellom de tre t-banestasjonene Økern, Løren og Hasle utvikler Höegh Eiendom et nytt bymiljø for bolig, næring, utdannelse og handel, i områder som flere meglere tror vil oppleve prisvekst fremover. Foto: Illustrasjon: Ghilardi+Hellsten Arkitekter
Eiendom

En cocktail av lav rente, rekordmange studenter og flere investorer som får øynene opp for nye utviklingsområder, har skapt tilnærmet ville tilstander i boligmarkedet den siste tiden, spesielt for mindre leiligheter på Oslos østkant. I august åpnet også boligmegleren Nordvik kontor på Løren – et område der prisene på leiligheter har økt med flere hundretusener på noen uker i sommer, ifølge eiendomsmeglere.

Boligstatistikken til Eiendom Norge for andre kvartal i år viser at områdene kalt indre øst, som omfatter Gamle Oslo, Grünerløkka og Sagene, stod for den største prisoppgangen i Oslo med en økning på henholdsvis 3,6 prosent, 4 prosent og 4,3 prosent i kvartalet. Og boligprisene ser ikke ut til å snu med det aller første. Prisene skal videre opp, spesielt på denne kanten av byen ifølge ekspertene.

– De indre bydelene har hatt noe sterkere prisvekst i øst enn vest de siste fem og ti årene. Det er sannsynlig at vi vil se den samme utviklingen videre, sier Eiendom Norge-sjefen Henning Lauridsen, som sitter på muligens den største tallmengden når det gjelder boligsalg.

– Østkant blir vestkant

– Jeg ville heller ha kjøpt utleiebolig på Oslo Øst enn Vest. Boligene er billigere, og man får omtrent samme leieinntekt, sier eiendomsmegler Hans Houeland i DNB Eiendom, som for øvrig venter en betydelig prisoppgang de kommende 12 månedene.

Jeg ville heller ha kjøpt utleiebolig på Oslo Øst enn Vest. Boligene er billigere, og man får omtrent samme leieinntekt.
Eiendomsmegler Hans Houeland

Frogner, Majorstuen og St. Hanshaugen er trygge havner, som typisk vil gjøre det bedre i en nedgangsperiode, men litt dårligere i en oppgangsperiode som vi er inne i nå, ifølge Houeland. Han er kjent for å ha solgt en rekke luksusleiligheter primært på vestkanten.

– På for eksempel Grønland er det fortsatt mye billigere enn i andre nærliggende områder. Jeg tror prisene der vil skyte fart fremover, og at vi vil få en ordentlig boom de neste 12–18 månedene. Det er på grunn av lave renter, som ikke ser ut til å gå opp med det første, sier Houeland.

Tror på østkanten: Eiendomsmegleren Hans Houeland i DNB Eiendom ville heller kjøpt utleiebolig på Oslo Øst enn Vest. Foto: Eivind Yggeseth

Partner og eiendomsmegler Nils Nordvik trekker også frem Nydalen som et attraktivt område for investeringsobjekter. På spørsmål om skillet mellom boligmarkedet på øst og vest om dagen, svarer han at forskjellene mellom de ulike områdene i Oslo blir mindre.

– Vi føler at skillene mellom øst og vest vaskes mer og mer ut, østkant blir vestkant eller kanskje vi i fremtiden ikke trenger å bruke disse begrepene, sier Norvik.

110.000 kvadraten på Bjerke

De solide boligpristallene fra de siste månedene har gitt liv til en drøss med boligannonser den siste tiden. På Finn.no ligger det i skrivende stund 174 toromsleiligheter til salgs i områdene som omfatter Eiendom Norges definisjon av Oslo indre øst, samt nærliggende områder.

Den rimeligste befinner seg på Carl Berner – for 2,8 millioner kan leiligheten på 32 kvadratmeter bli din. Hvis vi ser i andre enden av skalaen, finner vi blant annet en 43 kvadratmeter stor leilighet på Ensjø med en prislapp på snaut fem millioner kroner. Det tilsvarer en kvadratmeterpris på over 116.000 kroner.

Eiendomsmegler Sindre Edvardsen Nyhus i Krogsveen solgte nylig en leilighet på 31 kvadratmeter i første etasje i Bjerke bydel, hvor vinnerbudet endte på 3,4 millioner kroner.

– Det er omtrent det samme jeg solgte en tilsvarende leilighet på Majorstuen for, sier eiendomsmegleren. Han nevner flere salg på østkanten den siste tiden.

– I sommer solgte jeg en 38 kvadratmeter stor toroms av lavere kvalitet i fjerde etasje på Løren. Den gikk for over fire millioner kroner, forteller Krogsveen-megleren.

Satser på Løren

Løren-avdelingen til Krogsveen har eksistert siden 2013. Nå blir det flere om beinet etter at eiendomsmeglerkjeden Nordvik annonserte åpning av nytt kontor på Løren i august.

Gangavstand til butikker, serveringssteder, grøntområder, samt kort vei til sentrum og Grünerløkka gjør Løren til et område som har blitt veldig attraktivt for mange å bo i, forteller Nils Nordvik.

– Forskjellene minsker: – Vi føler at skillene mellom øst og vest vaskes mer og mer ut, østkant blir vestkant eller kanskje vi i fremtiden ikke trenger å bruke disse begrepene, sier partner og eiendomsmegler Nils Nordvik. Foto: Foto: Trond Reidar Teigen/NTB scanpix

– Løren er på vei til å bli sidestilt med områder som for eksempel Nydalen. Jeg tror vi vil se en bedre prisutvikling her sammenlignet med mange andre bydeler i Oslo, på grunn av all videreutvikling og at området blir enda mer kjent. For eksempel på Økern, som skal bli Hovinbyens sentrum, er det planer om et urbant, bærekraftig og fremtidsrettet bysentrum med dynamisk byliv og boliger. Alt dette driver opp prisene på Løren og gjør dette til et attraktivt boligområde, forteller Nordvik.

– Gå for utviklingsområder

De som er tidlig inne i utviklingsområder det satses på, kan tjene gode penger, ifølge ekspertene. Dette gjelder i større grad områder på østkanten, da det er større fokus på boligutvikling der, forteller Eiendom Norge-sjefen.

– Mange av utviklingsområdene i byen ligger på Østkanten, enten det er tale om Sørenga, Ensjøbyen, Hasle eller Hovinbyen. Utbyggingene er store og preget av lang utbyggingstid, og det er vanligvis stor prisforskjell på boligene i de første byggetrinnene og de siste. De første kjøper når omgivelsene er preget av industri og byggeplasser, mens de siste kommer inn når områdene er ferdigstilt med alle de fasilitetene og kvalitetene de skal ha, sier Lauridsen. 

Øst er vinneren: – De indre bydelene har hatt noe sterkere prisvekst i øst enn vest de siste fem og ti årene. Der er det sannsynlig at vi vil se den samme utviklingen videre, sier Eiendom Norge-sjefen Henning Lauridsen. Foto: Iván Kverme

Krogsveen-megleren bekrefter:

– Jeg solgte for eksempel en leilighet på Økern da markedet var på topp i 2017, og en tilsvarende bolig på Carl Berner. Begge var kjøpt på omtrent samme tidspunkt, før de ble solgt. Leiligheten på Carl Berner hadde økt med 500.000 kroner, men leiligheten på Økern hadde økt med en million kroner, sier eiendomsmegleren. 

Han forklarer det med at Økern var et mer up and coming-område sammenlignet med Carl Berner da leiligheten ble kjøpt, noe som betalte seg da den ble solgt.

Eiendomsmegler Hans Houeland opplever at også frem up and coming-områder utenfor Oslo, som han tror vil bli mer populært fremover.

– I for eksempel Moss er det satt igang masse krefter med utbygging av boliger og hurtigtog. Jeg tror det vil bli mer attraktivt for folk å flytte dit, sier DNB-eiendomsmegleren.