<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Rekordomsetning på fjellet

Samtidig som tilbudssiden krymper, eksploderer etterspørselen etter fritidsbolig på fjellet. Nå er interessen stor på alle typer objekter uavhengig av prissegment, ifølge eiendomsmeglerne.

Alene over tregrensen: Nordmenn er villige til å betale for de riktige hyttene, ifølge eiendomsmeglerne. Som denne hytten på Geilo beliggende tilsynelatende alene over tregrensen. Hytta ble nylig solgt 47 prosent over prisantydning. Foto: Frank Tolpinrud/360foto
Eiendom

Siden myndighetene “åpnet fjellet” igjen i mai, har hyttemeglere over hele landet – fra svaberg til fjelltopp – jublet over rekordmange salg og rekordhøy omsetning.

Stengte landegrenser har bidratt til at flere nordmenn enn noen gang ønsker seg fritidsbolig i hjemlandet. I tillegg har coronapandemien ført til at tilbudssiden krymper både på grunn av bråstopp i utbyggingsprosjekter, og fordi flere nordmenn velger å droppe hyttesalget i år.

– Interesse på alt

Dette skal igjen ha ført til unormalt stor interesse for alle typer objekter, uavhengig av prissegment, ifølge eiendomsmeglere Kapital har pratet med.

– Du får hytter i området Hallingdal fra en million og opp til titalls millioner kroner, og det er interesse for alt. Det er stor aktivitet på alle typer hytter. Dette er nytt, og det er nok fordi folk tenker de skal bruke mye av fritiden sin her i landet, sier daglig leder i Privatmegleren Hallingdal, June Merete Langeland, og tilføyer: – Vi visste ikke hva som kom til å skje med markedet i mars, men det har gått over all forventning. Det har vært et veldig godt marked siden i mai, og vi har flere salg nå enn i fjor i samme periode.

Alt går: – Du får hytter i området Hallingdal fra en million og opp til titalls millioner kroner, og det er interesse for alt. Dette er nytt, sier daglig leder i Privatmegleren Hallingdal, June Merete Langeland. Foto: Privatmegleren Hallingdal

At interessen for fjellhytter er spesielt stor nå istemmer de andre eiendomsmeglerne Kapital har pratet med, noe som i enkelte situasjoner skal ha presset prisene i taket.

50 prosent over prisantydning

På den populære skidestinasjonen Geilo opplever noen fjellmeglere at hytter selges for nesten 50 prosent over prisantydning.

– I forrige uke solgte vi en hytte til 5,4 millioner kroner som lå ute med prisantydning 3,7 millioner kroner. Vi har flere eksempler hvor hyttene har gått betydelig over prisantydning, sier Christian Haatuft i EiendomsMegler 1 Fjellmegleren på Geilo.

Ansvarlig megler for nevnte salg, Ingrid Skare-Soldal, forteller at hytta grenser til et villreinområde, ligger 1.070 meter over havet og har høy standard.

– Man får ikke bygget dette her oppe nå, og det kommer ikke flere hytter rundt der. Hytta har 6,7 mål med tomt, vann, avløp, strøm og sommervei, samt en helt fantastisk beliggenhet, sier Skare-Soldal.

Overrasket: Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 forteller at de har hatt sitt beste første halvår noensinne. – Det trodde vi ikke i april da hele fjellet var tomt for folk, sier han. Foto: Ivan Kverme

Location, location, location

Meglerkollega Haatuft tror beliggenheten ofte er avgjørende for om hyttene går langt over prisantydning.

– Det er ofte objekter som er litt spesielle som går over prisantydning, og det er ofte beliggenheten som virkelig gjør at det drar av gårde i budrunder, sier eiendomsmegleren.

Haatuft forteller at det hete hyttemarkedet har gitt dem rekordhøy omsetning så langt i år.

– Vi hadde vårt beste første halvår noensinne. Det trodde vi ikke i april da hele fjellet var tomt for folk, sier Haatuft, og fortsetter: – Jeg prøvde meg på sommerferie, men det var bare å gi opp. Jeg måtte pakke sakene og komme meg hjem igjen. Det var et så godt trøkk i fjellheimen. Etter det har det gått jevnt og trutt. Både juli og august har vært bra, og september har startet godt. I Hallingdal har vi mer enn doblet antall salg i perioden fra mai og frem til nå, målt mot fjoråret. Folk har fokus på at de skal være i Norge en stund fremover, og da vil man kjøpe fritidsbolig her.

– Etterspørselen ser ut til å eksplodere

To ganger i året utfører Prognosesenteret en spørreundersøkelse om husholdningenes planer for hyttekjøp. Den ferske undersøkelsen viser at over 170.000 nordmenn planlegger å kjøpe hytte. Det er nesten dobbelt så mange som i vinter, da 100.000 nordmenn planla kjøp av fritidsbolig. Aldri før skal etterspørselen ha vært så stor.

Rekordhøy snittpris: Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret forteller at salget av fjellhytter så langt i år har økt 17,4 prosent målt mot samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen for fjellhytter er også rekordhøy på over tre mill. kr. Foto: Håkon Sæbø

– Etterspørselen ser jo ut til å eksplodere, men alle disse kommer jo ikke til å kjøpe. Poenget er at tilbudssiden henger etter. Tilbudssiden klarer umulig å følge etterspørselstrøkket nå. Det kommer til å være stor aktivitet gjennom hele høst og inn i vinter, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Rekordhøy gjennomsnittspris

I skrivende stund ligger det snaut 4.400 fritidsboliger til salgs i Norge på Finn.no, hvorav rundt 2.400 er kategorisert som eiendommer beliggende “på fjellet”. Øye tror tilbudssiden vil slite med å holde følge med etterspørselen i høst, også fordi færre nordmenn enn før oppgir at de ønsker å selge fritidsboligen sin, det viser Prognosesenterets ferske undersøkelse.

– Det er dårlig nytt for tilbudssiden at det nå bare er tre prosent som svarer at de vil selge hytta si, mot fem prosent da vi spurte i februar, sier Øye.

Han forteller også at igangsettelsen av nye hytteprosjekter har gått ned med 32 prosent så langt i år, sammenlignet med fjoråret.

– 10. september i fjor var det 3.191 igangsatte hytter på fjellet, nå er dette tallet 2.140. Etterspørselen har eksplodert, og tilbudssiden har gått i minus. Det vil få konsekvenser på prisene, som vi jo har sett. Gjennomsnittsprisen for fjellhytter har nå passert tre millioner kroner. Det er ny rekord, sier Øye.

Han forteller også at antall salg av fjellhytter så langt i år har gått opp 17,4 prosent målt mot samme periode i fjor.

Elastisk tilbudsside: Bjørn-Erik Øye forteller at det er 90.000 byggeklare tomter på fjellet. Han tror derfor tilbudssiden vil komme på plass på sikt. Bildet er fra et tomteområde i Hemsedal som kommer for salg med priser fra 1,75 til 4,25 mill. kr. Foto: Privatmegleren Hallingdal

– Elastisk tilbudsside

Men Øye tror ikke at den store økningen i interesse for fjellhytter kun er Covid-19-relatert.

– Trenden med turglade nordmenn, fokus på bærekraft og kortreisthet, samt flyskam, lå der allerede i forkant. Men Covid-19 har pushet dette voldsomt. Spørsmålet er hvor varig dette er. Og hvor mange av de 170.000 nordmennene som for alvor begynner å lete etter hytter. Da blir det veldig hyggelig for selgere. Salget som har skutt fart i sommer, fortsetter nå inn i høsten. Nå går vi inn i det som normalt sett er sterke måneder for fjellhyttemarkedet. Det blir spennende å følge med, sier Øye.

Han er likevel ikke bekymret for tilbudssiden på lang sikt.

– Det er en veldig elastisk tilbudsside på fjellet. Det er 90.000 tomter som er byggeklare der, men de ligger kanskje ikke alltid på riktig sted. Men kapasiteten finnes, og når folk etterspør, bygges det. Håndverkere finnes det tilsynelatende også nok av, og de klarer å bygge mye når de må. Tilbudssiden kommer på plass, men det kommer på sikt. Når igangsettingen har falt så langt, vil det nok ta seg opp utover høsten og til neste år, spår Øye.

Norefjell: Morten Høegh i Sem & Johnsen Eiendomsmegling forteller at interessen for fritidsboliger på Norefjell har vært så stor at han nesten er utsolgt for objekter. Her er en av fjellhyttene han har til salgs nå. Foto: Eiendomsfoto/Sem & Johnsen Eiendomsmegling

– Nesten utsolgt

Eiendomsmeglerne Kapital har pratet med, forteller også at det er utfordrende å ha nok tilbud til alle interessentene nå.

– Hyttemarkedet vil være meget bra fremover. Jeg hadde kjempefine måneder i mai, juni, juli og ble nesten utsolgt på det jeg har på Norefjell. Men det er mange spennende objekter på vei inn, sier Morten Høegh i Sem & Johnsen Eiendomsmegling. Han har Norefjell-området fra Høgevarde, Tempelseter, Eggedal og Norefjelltoppen som sitt hovedfokusområde.

Høegh forteller at han så langt i år har solgt en “jevn miks av hytter og leiligheter” på fjellet.

– Jeg har hatt leiligheter fra to–tre millioner kroner og opp til 18 millioner kroner i denne perioden, og hytter fra 1,5 millioner kroner og opp til 10 millioner kroner, sier Høegh.

For det er ikke alle som vil ha den tradisjonelle, norske hyttedrømmen, eiendomsmeglerne melder også om stort trøkk på leiligheter på fjellet.

– Det er stor aktivitet på alle typer fritidsboliger. Det er ikke alle som vil ha store hytter. Folk ønsker seg leiligheter også. Noen vil ha det lettvint, og de synes gjerne leilighet er midt i blinken, sier June Merete Langeland, daglig leder i Privatmegleren Hallingdal.

Interesse for alt: June Merete Langeland i Privatmegleren Halling forteller at det nye i år er interessen for alle typer objekter på fjellet. Denne hytta med to mål tomt samt anneks ligger til salgs i Nesbyen for 12,3 millioner kroner. Foto: Privatmegleren Hallingdal

Populære “familiehytter”

Også på Trysilfjellet melder eiendomsmeglerne at det selges unna om dagen. Og selv om interessen for alle fritidsboliger øker, er det fremdeles noen prissegmenter det knives aller mest om.

– Ser man på Trysilfjellet isolert sett, er det hytter i tre–fire millionersklassen det går mest av. Det selges mer enn hva som legges ut, og da til gode priser, sier Mads Skinnarmo Forsth, salgsleder i EiendomsMegler 1 Innlandet.

Denne tendensen skal også eiendomsmeglerne legge merke til på Geilo.

– Det er gjerne objekter som treffer midt i familiemarkedet på rundt fire millioner kroner som det ofte er trøkk på med en gang, sier Haatuft.

Han forteller også at de ikke har nok objekter ute nå til å møte etterspørselen, og at de selger best på nye prosjekter.

– Bruktmarkedet flommer ikke akkurat over av hytter. Det er også en konsekvens av pandemien. De som har hytte beholder den. Men vi ser også en klar tendens til at de som har hytte gjerne oppgraderer, og det skaper for all del salg. Da blir det transaksjoner, sier Haatuft.

Dyrest på Finn: Den dyreste fjellhytta til salgs på Finn.no er den mye omtalte Skarvegløtt på Geilo. Hytta, som er tegnet av Finn Sandmæl, og ferdigstilt 2004, har vært til salgs av og på siden 2008. Foto: Krogsveen

Fjellpalass fortsatt usolgt

Men for eiendomsmeglerne er det ikke alltid nok å bare ha et stort utbud av fritidsboliger. Det må også være de riktige objektene.

– Markedet bærer preg av noe raskere omsetningstakt enn tidligere og i hovedsak rundt prisantydning. De rette objektene går raskt unna til gode priser og gjerne med budrunde, sier Stig Svartor i Privatmegleren avdeling Lillehammer.

Han forteller om hektiske sommermåneder, med unormalt høyt tempo og større volum enn samme periode i fjor. Han tror markedet vil fortsette å koke utover høsten.

– Vi tror markedet i høst blir veldig bra og hektisk. Vi har merket stor betalingsvillighet for det rette objektet, spesielt med den rette beliggenheten. De siste månedene har vi solgt langt flere hytter i de høyere prisklasser enn tidligere, det vil si 12–35 millioner kroner. Og det er stor etterspørsel etter tomter på de mest attraktive stedene i fjellet vårt, hvor både Hafjell og Kvitfjell utmerker seg i de høyere prissegmentene, sier Svartor.

Men ikke alle de dyre objektene ser ut til å gå raskt om dagen. På pristoppen av alle fjellhyttene til salgs på Finn.no finner vi mye omtalte Skarvegløtt på Geilo. Hyttepalasset på over 470 kvadratmeter har vært forsøkt solgt i tolv år. Prisantydningen har stadig sunket med årene, og ligger nå “nede på” 39 millioner kroner for hytta med blant annet basseng og vinkjeller. Så langt har det hete hyttemarkedet ikke ført til salg her.