<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Herskapelig luksus: På toppen av Kristinelundveien på Frogner i Oslo troner de gigantiske villaene til Franz Tandberg. Nå jobber eiendomsinvestor og milliardær Runar Vatne med å utvikle eiendommen i nr. 18 til høyre.   Foto: Svein Lindin

Vil bygge 200-millioners drømmebolig

Det rigges for storstilt opprustning av den herskapelige giganteiendommen på Frogner i Oslo som eiendomsinvestor Franz Tandberg arvet av sin formuende og barnløse nabo. Byggherre nå er investor og milliardær Runar Vatne, samboer med popstjerne Alexandra Joner.

“Hvis de får klarsignal for dette og får bygget ut og oppgradert på alle mulige måter, får de i dagens marked helt klart igjen hver eneste krone de putter inn hvis de senere ønsker å selge eiendommen. Når det gjelder prising av slike eiendommer, er det nesten som å si at ‘the sky is the limit’. Jeg ser ikke bort fra at vi da nærmer oss priser som kan være opp mot det vi fikk for Thor Johan Furuholmens eiendom på Bygdøy,” sier eiendomsmegler Nils Nordvik.

Når det gjelder prising av slike eiendommer, er det nesten som å si at ‘the sky is the limit’.
Eiendomsmegler Nils Nordvik

Sistnevnte eiendom er omtalt som Norges dyreste enebolig og ble solgt for 225 millioner kroner i fjor. Nå er tilsynelatende nok en supereiendom i spill.

Vil bygge luksusbolig: Milliardær Runar Vatne er byggherre for utbyggingen i Kristinelundveien 18. Planen er å oppgradere den fasjonable eiendommen med et svømmebasseng, tennisbane, en mindre enebolig/gjestehus i tillegg til en loggia med garderober, badstue og dusj. Foto: Eivind Yggeseth

Den aktuelle eiendommen ligger i Kristinelundveien 18 på Oslos beste vestkant, noen få meter fra Frognerparken i Oslo. På tomten, som er på nærmere tre mål, står det allerede en herskapsvilla på rundt 740 kvadratmeter tegnet av Rudolf Emil Jacobsen. Av et ferskt nabovarsel fremgår det at det nå ønskes å bygge svømmebasseng, tennisbane, en mindre enebolig/gjestehus i tillegg til en loggia med garderober, badstue og dusj og uteplasser i flere nivåer på eiendommen.

Dagens formelle eier er GC Eiendom ved eiendomsinvestor Franz Tandberg, som nylig har gjennomført et flott utvendig vedlikehold av bygningen. Av nabovarselet fremgår det imidlertid at spørsmål om innholdet i nabovarselet skal rettes til Runar Vatne, som lenge har vært på jakt etter en herskapelig villa. 

Hverken Vatne eller Tandberg besvarte Kapitals mange henvendelser i saken innen deadline. Arkitekt Kristian S. Christensen i PI arkitekter, som har signert nabovarselet, er heller ikke snakkesalig.

– Jeg har ingen kommentarer og henviser bare til byggherren, sier Christensen.

– Hvem er det?

– Runar Vatne. Dere må ta alle kommentarer med ham.

Ny drømmebolig? Vatne bebor i dag en bolig på nærmere 400 kvadratmeter på Frogner sammen med sin samboer, artisten Alexandra Joner, men skal lenge ha vært på jakt etter mer boltreplass. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Arven etter gull-Goggen

Tidligere aksjemegler, eiendomsinvestor og aksjeinvestor Vatne står oppført med en formue på 1,75 milliarder kroner på Kapitals liste over Norges 400 rikeste i 2020. Han bebor i dag en bolig på nærmere 400 kvadratmeter på Frogner sammen med sin samboer, artisten Alexandra Joner, men skal altså lenge ha vært på jakt etter mer boltreplass. Han har også tidligere snust på herskapelige hus, og i november i fjor skrev Finansavisen at han skal ha vært interessert i Kjell Inge Røkkes 100-millionersvilla på Madserud i Oslo. 

Nå tyder imidlertid mye på at Vatne har inngått en deal med en av Askers store eiendomsinvestorer, administrerende direktør og deleier Franz Tandberg i Tandberg Eiendom.

Også Tandberg har til rikelig med salt i grøten. Hans mor Ingunn Tandberg, som startet familiens eiendomseventyr og har nese for god forretningsdrift, står oppført på Kapitals rikeliste med en anslått formue på 1,3 milliarder kroner i 2020. Franz står personlig oppført med en skattelignet formue på nærmere 170 millioner i 2019. Og nå ligger det an til mer klingende mynt i kassen for eiendomsinvestoren.

Gjorde en kule: Franz Tandberg arvet den fasjonable eiendommen i Kristinelundveien 18 av sin formuende og barnløse nabo for noen år siden. Nå anslås prislappen å være på rundt 100 millioner kroner. Foto: Karl Braanaas/Budstikka

Eiendommen som tilsynelatende er i spill, ble kjøpt for 47 millioner kroner av GC Eiendom i 2010. Selskapet var eid av formuende og barnløse Georg “Goggen” Clausen, men som Kapital tidligere har omtalt, var det daglig leder Franz Tandberg i GC Eiendom, som har vært god venn av Clausen i hvert fall siden starten på 1990-tallet, som slo til og bladde opp på Clausens vegne. 

Tandberg bor selv i en fasjonabel gigantvilla på naboeiendommen i Kristinelundveien 20. I 2013 omtalte Kapital hvordan Tandberg hadde stått på for at hans pleietrengende nabo Goggen på 79 år skulle få tillatelse til å oppgradere sin eiendom med basseng, tennisbane, en mindre enebolig i tillegg til en loggia med garderober, badstue og dusj. Rammetillatelse ble gitt i 2012, men tiltakene ble av uvisse årsaker ikke gjennomført, og nå er rammetillatelsen utgått. 

I 2016 viste det seg at Tandberg arvet verdier for godt over 100 millioner etter Clausen, blant annet denne aktuelle eiendommen.

Store planer: Bildet viser situasjonsplanen for Kristinelundveien 18 som er sendt ut sammen med nabovarselet. Foto: PI arkitekter

“En av Norges flotteste eiendommer”

Nå børstes det altså støv av de gamle planene. Det har kommet inn flere naboklager på nabovarselet. I en av merknadene påpekes det blant annet at tiltaket er varslet som et vesentlig terrenginngrep og at “beskrivelsen og det oversendte tegningsgrunnlaget gir en dårlig beskrivelse av hvordan tiltaket vil fremstå når det er ferdigstilt”. Det anføres også at tiltaket vil medføre at det blir få trær og lite grøntareal igjen sammenlignet med dagens situasjon, og det bes om at det innhentes uttalelse fra Byantikvaren og ByKuben (Oslos senter for byøkologi) om overvannshåndtering og økt fokus på bevaring av store trær samt verneinteressene på Kristinelundveien 18 med tilhørende naboskap.

Uavhengig av utfallet av byggesaken er verdien av eiendommen veldig mye høyere i dag enn da Tandberg arvet den.

“The sky is the limit”: - Med en slik oppgradering som skissert, ser jeg ikke bort fra at verdien av eiendommen kan stige til opp mot 200 millioner kroner, sier eiendomsmegler Nils Nordvik. Foto: Foto: Trond Reidar Teigen/NTB

– Dette er en av Norges flotteste eiendommer, sier Nils Nordvik, som kjenner både området og luksussegmentet i eiendomsmarkedet svært godt. – Det finnes kun noen få slike herskapelige eiendommer i Norge i dag. Denne eiendommen kan på mange måter sammenlignes med de få perlene som er igjen for eksempel på Bygdøy, nemlig den tidligere residensen til den canadiske ambassaden og Karl Johan Sundes Lille Ladegård. Det vil alltid være en kjøper til slike eiendommer, sier Nordvik.

Dette er en av Norges flotteste eiendommer. Det finnes kun noen få slike herskapelige eiendommer i Norge i dag.
Eiendomsmegler Nils Nordvik

 Eiendommen ble kjøpt for 47 millioner kroner i 2010. Hva vil du anslå at den kan være verdt i dag?

– Jeg ser ikke bort fra at prisen i dag kan ligge på godt og vel det dobbelte. Hvis de får klarsignal for de skisserte planene, vil verdien selvfølgelig stige. I dag er det veldig mange som har tjent mye penger og kan kjøpe bolig i 100-millionersklassen. Det har vært en eksplosiv prisøkning på slike dyre eiendommer.

Med en slik oppgradering som skissert, ser jeg ikke bort fra at verdien av eiendommen kan stige til opp mot 200 millioner kroner.
Eiendomsmegler Nils Nordvik

– De skisserte utbyggingsplanene vil koste endel penger?

– Ja. Det er vanskelig å si hvor mye det vil koste. Det avhenger blant annet av kvalitet og antall kvadratmeter. Men med en slik oppgradering som skissert, ser jeg ikke bort fra at verdien av eiendommen kan stige til opp mot 200 millioner kroner, sier Nordvik.

Reportasjer
Eiendom