<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Det perfekte blir det godes verste fiende

Borger Foto: Vegard Wivestad/NTB
Eiendom

Borger Borgenhaug
Formue: 3,1 mrd.
Selskap: Axer Eiendom

Bondesønnen Borger Borgenhaug startet med to tomme hender, men med verktøykassen i orden. Forskalingssnekkeren fra Tønsberg har både teknisk fagskole og takstmannsskole, samt økonomistudier innen eiendom og eiendomsutvikling. Etter ti år i Veidekke bestemte han seg for å starte for seg selv. Året var 1999, og startkapitalen var en million kroner fra et hus han selv hadde bygget og solgt. Siden har millionene blitt adskillig flere. I dag driver Borgenhaug selskapet Axer Eiendom fra sitt kontor på Tjuvholmen. Selskapet har ca. 40.000 kvm under bygging, ca. 4.500 enheter under utvikling samt 50.000 kvadratmeter under forvaltning. Prosjektene er primært fordelt på Østlandsområdet, Stavanger og Bergen, samt litt i Danmark og Spania.

– Hvorfor startet du med eiendom?

– Jeg er veldig glad i å skape, og synes forandring og utvikling er spennende. Samtidig har jeg alltid vært oppriktig interessert i eiendom. Kombinasjonen av dette er det jeg elsker: eiendomsutvikling! Jeg har vært opptatt av eiendom i hele mitt voksne liv.

– Hva er din beste eiendomsinvestering noensinne?

– Jeg er veldig tett på alle mine investeringer, men skal jeg velge, så må det bli Sinsenveien, som gav oss musklene og muligheten til å virkelig sette fart. Axer har hatt en strategi der vi har satset på organisk vekst siden oppstart, og etter Sinsenveien fikk vi virkelig muligheten til å fortsette denne reisen. I tillegg er jeg helt klart glad for at vi fikk muligheten til å bidra med realisering av det som skal bli et nytt NRK-hus på Ensjø. Det gir oss muligheten til å kunne gi enda mer tilbake til samfunnet.

– Hvilket bygg skulle du gjerne eid som du ikke eier?

– Jeg skulle gjerne eid Slottet. Slottsplassen 1 er en veldig flott eiendom med stor tomt, meget sentral beliggenhet og store muligheter. Virkelig et knutepunkt. Bare tenk hva man kunne fått til!

– Hva tror du om eiendomsmarkedet de neste to til tre årene?

– Hva gjelder prisutvikling, så er det kjedelige, men opplagte svaret er at det fortsatt er tilbud og etterspørsel som vil styre markedet. Like kjedelig er det at det fortsatt er manglende tilskudd på regulerte tomter. Det er stadig snakk om at kommunene ønsker flere boliger i sentrale områder. Samtidig blir planprosesser i våre største byer stadig mer kompliserte og tidkrevende. Det hjelper ikke så mye at det vedtas nye fortetningsstrategier når det samtidig vedtas skjerpede og motstridende kvalitetskrav som ofte er utformet som absolutte. Når disse kvalitetskravene igjen forvaltes av et utall sektormyndigheter som fokuserer mer på å maksimere sitt interesseområde enn å finne den beste løsningen, er det hele dømt til å stoppe opp. Det er et klassisk eksempel på at det perfekte blir det godes verste fiende. Uansett hva man vil skape vil det alltid være noen form for kompromisser, men løsningen er for alle involverte å sammen jobbe for den totalt sett beste løsningen. Jeg kan ikke tenke meg annet enn at vi nå nærmer oss toppen av fragmentert og dogmatisk byråkrati innen byutvikling og at ting vil løse seg. Jeg tror dog ikke på noen løsning over natten.

– Hva er ditt beste tips til andre som vurderer å investere i eiendom?

– Du må ha interesse, pågangsmot og evnen til å finne de riktige eiendommene. Ellers har vi jo det kjente uttrykket “beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet”.