<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Prisutviklingen vil flate ut

Steinar Moe Foto: Iván Kverme
Eiendom

Steinar Moe
Formue: 2,3 mrd.
Selskap: Steinar Moe Eiendom

Han hoppet av jusstudiene og bygde opp landets største privateide eiendomsmeglerforretning, men gikk snart lei av å selge luksusboliger. I stedet begynte Steinar Moe å plukke eiendommer på billigsalg. Sin første boligblokk kjøpte han i 1993, på Skøyen i Oslo. Året etter kjøpte han naboblokken, og året etter blokken ved siden av der igjen. I dag styrer den tidligere vestkantmegleren et veldrevet eiendomsselskap, Steinar Moe Eiendom, med 600 utleieleiligheter og noe næring, null ledighet og vanvittige marginer. Hovedtyngden av selskapets eiendommer er i Oslo-området, men Moe bygger også en helt ny bydel i vannkanten i Skien sentrum med over 200 leiligheter, restauranter, lokaler og kulturaktiviteter.

– Hvorfor startet du med eiendom?

– Etter flere år som megler var det et ønske om en litt roligere hverdag. Videre var eiendomsmarkedet tidlig på 1990-tallet så langt nede at nye boliger ble solgt til kostpris, hvis de i det hele tatt ble solgt. Gjennom mange års samarbeid med store boligutbyggere fikk jeg anledning til å kjøpe nye bygårder til gode priser. Det ble ansett som en stor risiko den gangen, men tiden har jo vist at timingen var god.

– Hva er din beste eiendomsinvestering noensinne?

– Jeg vil tro at alle kjøpene av nye boligbygg gjennom det meste av 1990-tallet var like gode. Blant de beste er nok kjøp og utbygging av et helt kvartal på Tøyen med mer enn 170 leiligheter. Boligbyggene ble oppført for snart 20 år siden, med lave byggekostnader i et område i Oslo som på den tiden ikke var spesielt ettertraktet. Samtidig var dette en tid da det var lettere å få bygget gode leiligheter, før tekniske forskrifter og ulike mengder av konsulenter tok over det meste av utformingen av nye boliger.

– Hvilket bygg skulle du gjerne eid som du ikke eier?

– Vi driver jo med utleie av boliger, og kun i egne bygg som vi selv har oppført, og hvor vi eier alle leilighetene. Jeg kan faktisk ikke komme på noen boligbygg som jeg gjerne skulle eid. Jeg er tilfreds med at vi fortsatt eier alle byggene som vi har oppført gjennom disse 30 årene.

– Hva tror du om eiendomsmarkedet de neste to til tre årene?

– Som mange andre tror jeg at prisutviklingen vil flate ut. Kombinasjonen av dårligere og trangere boliger som følge av offentlige regler og høye priser tror jeg vil føre til at flere flytter ut av Oslo, noe som gjør at prisutviklingen her i byen vil bli lavere enn andre byer. Vi driver kun med boliger, så jeg har ingen tanker rundt utviklingen av det øvrige eiendomsmarkedet.

– Hva er ditt beste tips til andre som vurderer å investere i eiendom?

– Igjen, vi har kun fokus på boliger. Her er jeg redd det er vanskelig i dag å bygge opp et større firma med boliger for langsiktig utleie. Man må ha et stort volum for å få økonomisk lønnsomhet ut av driften, dersom man ikke bare fokuserer på en fremtidig og mulig verdiøkning. Men ett råd kan eventuelt være å begynne med et mindre bygg, hvor man eier hele bygget og ikke kun enkeltseksjoner i ulike sameier. Det gjør driften vesentlig mer effektiv, både arbeidsmessig og økonomisk.