<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Sørlandsidyll: Denne eiendommen på Søgne ble solgt for 17,1 millioner kroner av Privatmegleren Sædberg og Lian i fjor sommer. Foto: Sondre Transeth/Sørlandsfotografene

– Fortsatt selgers marked

Markedet for sommerhytter spås å være brennhett også i år grunnet en stabilt høy etterspørsel og en stadig krympende tilbudsside.

Selv om markedet for sommerhytter så vidt har kommet i gang, registrerer eiendomsmeglerne allerede et høyt trykk av interessenter som tar kontakt for å være først i køen når objekter kommer på markedet. Lenge leve den norske hyttedrømmen. 

– Det blir en spennende sesong, hvor det kan se ut til at utbudet blir som i 2020 og 2021, noe som tilsier få objekter til salgs ved sjøen og et “selgers marked”, sier Gustav J. Sædberg, partner i Privatmegleren Sædberg og Lian i Kristiansand.

Kommer for salg: Denne hytta i Smørviktangen 22 i Bamble har bilvei nesten helt frem til en stor tomt med egen strandlinje. Tre–fire minutters gange fra hytta ligger brygge og sjøbod. Det er ikke satt prisantydning på hytta ennå, men den vil trolig bli lagt ut for et sted mellom 8 og 9 mill. kr, sier eiendomsmegler Henrik Tangen. Foto: Krogsveen Bamble

Fritidseiendommer ved sjøen er et knapphetsgode, og mange har brukt pandemien til å feriere i Norge, og sett mulighetene vi har i hjemlandet.

– Vi har allerede kjøpere som tar kontakt for å høre hva som kommer for salg denne sesongen – og dette er kjøpere i alle mulige prisklasser, sier Sædberg.

Med i underkant av 450 fritidsboliger kategorisert som “ved sjøen” til salgs på Finn.no i skrivende stund, har markedet for sommerhytter så vidt kommet i gang for året. Noe som ikke er uvanlig for disse hyttene. Likevel registrerer Prognosesenteret, i sin helt ferske måling, den samme trenden som oppleves på det mye mer aktive fjellhyttemarkedet.

Også sjøhyttemarkedet har hatt et fall i omsetningen hittil i år (til og med 14. februar), en nedgang på 15,5 prosent målt mot samme periode i fjor. Samtidig er det en oppgang på gjennomsnittsprisen og kvadratmeterprisen, hvor sistnevnte hadde en økning på rundt ni prosent. At prisveksten foreløpig ikke er tosifret, kan skyldes at markedet ikke er i full sving ennå, tror Bjørn-Erik Øye.

Usjenert: Denne hytta, beliggende helt i vannkanten ytterst på Bukkøya i Langangsfjorden, kommer til salgs for ca. 7,5 mill. kr. Tilhørende båtplass på fastlandet (Bjønnes) ligger på andre siden. Hytta er vestvendt med sen ettermiddagssol og utsikt ut til havet, og Helgeroa og Langesund er bare en kort båttur unna. Foto: Krogsveen Bamble

– Sjøhyttene er off-season så det holder, men her har gjennomsnittsprisen gått opp 5,9 prosent. Det er betydelig under fjoråret, fordi sesongen ikke har kommet i gang, sier han.

Selv om det er samme tendens med sjøhytter som med fjellhytter, er det generelt sett et mindre tilbud av sjøhytter, presiserer Øye.

Jeg tror ikke på prisnedgang på sjøhytter i Norge. Det blir høye priser i år også.
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

– Mange har nok falt av. Det er et segment som kan konkurrere med utlandet, og jeg tenker spesielt på Sverige. Det var fulle hus igjen på alle kjøpesentre der rett etter åpningen. Det viser at mange har ventet på å komme dit, og det blir et rush av interessenter til Sverige.

Han påpeker likevel at også hyttene i Sverige har blitt dyrere under pandemien, men at de betydelig lavere levekostnadene der fortsatt vil trekke til seg endel nordmenn som drømmer om hytte ved sjøen.

– Men som tidligere har vi sett at det ikke er de samme som vil ha hytter i Norge som vil ha eiendom i utlandet. Jeg tror ikke på prisnedgang på sjøhytter i Norge. Det blir høye priser i år også, sier Øye.

20 mill. kr: Denne hytta ble solgt i forrige uke for 20 mill. kr. Hytta lå ute i fjor, og gikk til prisantydning nå. Den romslige tomten inneholder blant annet en 200 kvm stor hytte, samt bryggeanlegg med båthus og sjøbod. Foto: Krogsveen Bamble

– Sesongen starter tidlig i år

Henrik Tangen, daglig leder i Krogsveen Bamble sier at det alltid er knyttet stor spenning til hvordan hyttemarkedet ved sjøen blir når det nærmer seg vår, fordi markedet delvis ligger i dvale gjennom vinteren.

– Imidlertid opplevde vi umiddelbart idet folk var ferdige med julefeiringen, at interessenter tok kontakt og ville stå på vår liste for å få informasjon så snart noe kom for salg. Spesielt har interessenter i den øvre prisklassen fra ti millioner kroner og oppover vært aktive til å melde sin interesse allerede. Dette gir en klar indikasjon på at etterspørselen etter hytter i skjærgården også for inneværende år vil bli stor, sier eiendomsmegleren.

Tangen tror også, i likhet med de andre meglerne Kapital har snakket med, på fortsatt prisvekst fordi hytter langs kysten er “et knapphetsgode” i Norge.

Spesielt har interessenter i den øvre prisklassen fra ti millioner kroner og oppover vært aktive til å melde sin interesse allerede. Dette gir en klar indikasjon på at etterspørselen etter hytter i skjærgården også for inneværende år vil bli stor.
Henrik Tangen, daglig leder i Krogsveen Bamble

– Vi opplever også at det hver uke nå henvender seg eiere av fritidsbolig som ønsker å selge. Det ser ut til å bli en hektisk vår. Jeg tror sesongen vil starte tidlig i år. Så snart vinterferien er over, tror vi de som ønsker å kjøpe hytte ved sjøen vil ha fokus på det. Lite snø i fjellet, trolig tidlig vår i lavlandet og stor etterspørsel bidrar til det, sier Tangen.

God boltreplass: Stadig flere ønsker større plass på hytta. Denne prakteiendommen på Haukholmen i Lillesand ble solgt for 18 millioner kroner av Privatmegleren Sædberg og Lian i fjor. Foto: Sondre Transeth/Sørlandsfotografene

Vil ha god infrastruktur

– Hva vil folk ha nå?

– Det er langt flere interessenter som ønsker bilvei frem til hytta. Interessen for hytter hvor man er avhengig av egen båt er mindre populært. Selv om det på ingen måte er liten interesse for disse, er den noe lavere. Hyttene ved sjøen brukes mer enn hva som var tilfelle bare for to–tre år siden, sier Tangen.

Fasiliteter som strøm, vann og avløp, eller mulighet for det, blir ifølge megleren også mer verdsatt enn før.

– Hvis det er for kostnadskrevende å få ført vann, avløp og strøm frem, påvirker det også interessen.

Tangen ser også en tendens til at størrelsen på hytta blir viktigere. Hyttekjøpere ønsker nå plass til venner og familien.

Øyperle: Dette private øyparadiset på Måkeskjær på Tjøme, med hytte, anneks, to brygger og solrik uteplass, gikk for 16,5 mill. kr i fjor. Foto: Eiendomsmegler 1

– Det er strenge restriksjoner for ombygging, tilbygg og renovering av hytter i strandsonen, og kommunene ser på hva som er bygget fra før av når de vurderer hva som kan tillates. Derfor er det mer attraktivt med en stor hytte i dårlig teknisk stand, enn en fin, liten hytte uten særlig mulighet for utvidelse, sier Tangen.

Det er mer attraktivt med en stor hytte i dårlig teknisk stand, enn en fin, liten hytte uten særlig mulighet for utvidelse.
Henrik Tangen, daglig leder i Krogsveen Bamble

Han opplever at stadig flere etterlyser et sted med egen strandlinje, brygge og bilvei frem, og som selvsagt må være solrik og ha fin utsikt.

– Hvis alt klaffer, står det ikke på kjøpers betalingsvillighet, sier Tangen.

Lengre sesong: Eiendomsmegler i Krogsveen Bamble, Henrik Tangen, tror sesongen kan bli lang i år. – Hytter som ble lagt ut for å teste om det var etterspørsel på tampen av sesongen ble også solgt. Dette viser at kjøperne anser det som smart å kjøpe på høsten, da de forventer ytterligere prisoppgang og kamp om de eiendommene som vil komme for salg på våren, sier han. Foto: Krogsveen Bamble

Eldrebølgen stiller nye krav

Også på Sørlandet registrerer hyttemeglere at de som kjøper sjøhytter i økende grad har et ønske om høy komfort.

– Mange kjøpere ved sjøen følger de tre berømte B’ene – beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Men vi har over noen år nå sett en endring her mot to B’er og en S – beliggenhet, beliggenhet, standard, sier Gustav J. Sædberg.

Stille før stormen: Gustav J. Sædberg i Privatmegleren Sædberg og Lian forteller at de tradisjonelt slipper de første eiendommene for salg rundt påske. – Det er derfor et minimalt utbud nå, og de som ligger ute nå er gjerne overliggere fra 2021, sier han. Foto: Privatmegleren Sædberg og Lian

Han forklarer at det med standard menes fasiliteter som bilvei helt frem til hytta, innlagt strøm, vann og avløp, romsligere boareal, og oppgraderte uteområder. 

– Nå som hytter er blitt mer og mer en helårsvare, og løsninger med hjemmekontor har fungert de siste to årene, oppgraderes hytter til en økt bruk hele året, sier Sædberg.

Objekter hvor det er langt å gå fra parkeringsplass, kan ta noe mer tid å selge.
Gustav J. Sædberg, partner i Privatmegleren Sædberg og Lian

– Hvilke type objekter ligger lengst ute til salgs ved sjøen nå?

– Objekter hvor det er langt å gå fra parkeringsplass, kan ta noe mer tid å selge. Dette da mange ønsker seg eiendommer med god adkomst som gjør bruken lettere hele året, sier Sædberg.

I likhet med trenden for fjellhytter opplever han også at mange av kjøperne nå er “voksne” som gjerne har byttet ut eneboligen hjemme med en mindre leilighet. Han tror disse kundene savner et samlingssted hvor hele familien kan treffes, og hvor både barn og barnebarn ofte kan komme på besøk. Da behøver man gjerne litt større plass på hytta.

For badenymfen: Denne fritidsboligen i Sandefjord ble nylig solgt for 22 mill. kr av Eiendomsmegler 1. Eiendommen lokket blant annet med 23 mål eiet tomt, en strandlinje på 300 meter og eget basseng. Foto: Eiendomsmegler 1

Juleselskap på hytta

Denne trenden har også Tore Solberg i Eiendomsmegler 1, som selger fritidsboliger i Vestfold, merket seg.

– Mange av de som sitter med hytte i dag har sittet på den i hundre år, og de har kanskje flyttet fra en enebolig og inn i en mindre leilighet i Oslo. Da har de ikke den romslige plassen til å invitere til for eksempel juleselskap lenger, og det juleselskapet er nå flyttet til hytta.

Etterspørselen blir større enn tilbudet i år. Det er jeg hundre prosent klar på.
Tore Solberg i Eiendomsmegler 1

At den store andelen av kjøpergruppen i hyttemarkedet blir eldre, synes å ha endret flere kriterier for det perfekte hyttekjøpet.

– Vestfold er spesielt populært på grunn av den korte avstanden til Oslo, kun halvannen time med forutsigbar kjøring. Det er helt klart at dette med kjøreavstand er viktig, men også å kunne kjøre helt frem til døren. Det blir vanskelig om man må gå 3–400 meter, gjerne i et kupert terreng, hvis man er dårlig til fots, sier Solberg.

Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Foto: Eiendomsmegler 1

Han trekker også frem at mange vurderer muligheten for å ha hjemmekontor på hytta, og at folk dermed vil få brukt eiendommen mer enn de ville før pandemien, og gjerne ønsker kort avstand til aktiviteter og fasiliteter, en trend som også sees på fjellet.

– Hele Vestfold er full av kulturopplevelser, og du kan gå på noe hver kveld hvis du vil. Det er også mulighet for padling, sykkel- og turstier, og mange andre aktiviteter, reklamerer Solberg, som ikke er i tvil om hvordan den kommende sesongen vil se ut: – Etterspørselen blir større enn tilbudet i år. Det er jeg hundre prosent klar på. Det blir ikke flere hytter i Vestfold med god beliggenhet, i motsetning til på fjellet hvor det er tusenvis av mål man ønsker å bygge ut.

Reportasjer
Eiendom