<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Boltreplass: Terje Høili har alltid hatt sans for romslige hjem. Villaen i Marbella er ikke noe unntak.

Norske milliardærer flykter fra Marbella

Først gikk vedlikeholdsutgiftene til himmels, så kom monsterskatten. Milliardæren Terje Høili er én av flere som nå vil forlate det spanske paradiset Marbella.

Skipsreder og investor John Fredriksen var blant de første norske milliardærene som skaffet seg hus i Marbella. Huset ligger i første rekke på Golden Mile, like ved Marbella Club.

Fredriksen viste vei. Etter ham kom en armé av norske kjøpere. Nå spørs det om den norske storhetstiden i Marbella er over.

I forrige uke kunne Kapital fortelle at Odd Reitan er på vei ut. Nå ryktes det at også milliardæren Terje Høili må forlate det spanske paradiset.

Sammen i solen: Terje Høili og Odd Reitan er gode venner i Marbella. Foto: Arne Glomdal

I 2015 anslo Kapital at Terje Høilis hus kan ha en verdi på 60 til 70 millioner kroner. Vi anslo da at han hadde det tredje mest verdifulle huset av de norske, bak John Fredriksen og Odd Reitan. Høilis lille palass ligger i Altos Reales og bærer navnet “Casa de los sueños”, eller Drømmehuset på norsk. Det har tidligere vært skrevet at huset er på 2.000 kvadratmeter. Vi kjenner til at Høili har uttrykt at han vil selge.

Kapital har vært i kontakt med Høili-familien, som ikke ønsker å kommentere saken.

Palass: Odd Reitan startet med 4,4 mål tomt, men skal ha kjøpt opp en eller flere naboeiendommer. I dag bekrefter han at han ønsker å selge.

Skyhøy eierkost

Driftsutgiftene for slike villaer har steget kraftig. Lønningene i Spania har tatt seg opp, samtidig som euroen er høy. I tillegg kommer den generelle kostnadsinflasjonen i samfunnet. Plener skal klippes, bad skal pusses opp og lokale avgifter skal betales. Og svømmebassenget krever kontinuerlig vedlikehold. På de største villaene er driftsutgiftene i millionklassen.

Dråpen som kan få det til å renne over er selvsagt den norske monsterskatten, lovforslaget om beskatning av privat konsum i selskap. Endringen har til hensikt å sette en stopper for privat forbruk gjennom selskap.

Knut H. Nordbotn har i en årrekke jobbet i det spanske eiendomsmarkedet gjennom selskapet Perfect Marbella. Han bekrefter at de nye skattereglene er blitt en snakkis.

– Noen av våre kunder har allerede lagt ut sine eiendommer for salg på grunn av dette, og noen sjekker mulighetene for å kjøpe ut sine eiendommer fra selskapet for å eie privat. Kjøper de ut eiendommen, vil det føre til en eiendomstransaksjon og kostnader i forbindelse med det. Jeg råder folk til å ta kontakt med sin skattejurist i Spania for å få sjekket hvilke muligheter en har, sier Nordbotn.

Snuoperasjon: – Noen av våre kunder har allerede lagt ut sine eiendommer for salg, sier Knut H. Nordbotn, som bekrefter at monsterskatten er blitt en snakkis. Foto: Andreas Klemsdal

Han påpeker paradokset med at bevisbyrden ligger på skatteyter. Om man faktisk bruker boligen er ikke avgjørende for skattleggingen, ifølge de nye reglene. Det holder med at en kan disponere over boligen.

– De som eier boligen må “bevise” at de ikke har disposisjonsrett. Det er merkelig, synes jeg, sier Nordbotn.

Regelendringen kan løses med at man overfører eiendommen fra selskapet til personlig eierskap. Men det er heller ikke gratis å flytte en eiendom i Frankrike, Spania eller Italia fra familieselskapet til personlig eie.

En rundspørring Finansavisen gjorde blant skatteadvokater, viste hvilke utfordringer Reitan og andre kan støte på. Et slikt kjøp må ofte finansieres med utbytte. Da utløses 37,84 prosent utbytteskatt. Transaksjonen medfører uansett dokumentavgift. I Norge er den på 2,5 prosent, men i landene langs Middelhavet er den langt høyere. Og eiendommene har ofte høyere verdi i dag enn da de ble kjøpt. Det betyr at overføringen fra familieselskapet til personlig eie utløser en kraftig gevinstskatt på toppen.

– Vårt råd er at eiendeler som skal brukes privat, er det best også å kjøpe privat. Det har vi sagt lenge, sa skatteadvokat Bettina Banoun i Wiersholm til Finansavisen i oktober.

Har økt størrelsen

“Marbella i Spania er mitt andre hjem,” sa Odd Reitan i et portrettintervju med Dagbladet for noen år tilbake. Reitan kjøpte villaen i det eksklusive området Sierra Blanca litt oppe i fjellsiden i 2003. Her har mannen som har tjent seg steinrik på dagligvarer et hus på hele 1.600 kvadratmeter og en tomt på 4,4 mål.

Senere skal han ha kjøpt opp en eller flere naboeiendommer, slik at han i dag disponerer rundt ti mål. En historie forteller at naboen – en tysker – elsket å plage Reitan med utagerende gressklipping. Senere ble han kjøpt ut. Kapital har ikke fått bekreftet denne historien. 

Et annet hus i Sierra Blanca ligger ute til 170 millioner kroner. Dette har et boligareal på 2.400 kvadratmeter og en tomt på fem mål. Reitans palass kan ha en verdi på mellom 150 og 200 millioner kroner. 

Reitan har bekreftet at han vurderer å selge, men vil ikke gi ytterligere kommentar.

Tøff skattesak

Reitan har ikke bare gode minner fra Spania. Årsaken er den spanske advokaten Domingo Cuadra Morales. Da  han kjøpte luksuseiendommen i 2003, var det spanske eiendomsmarkedet på sitt heteste. Russere og arabere strømmet til solkysten, sammen med en og annen våpenhandler og narkobaron.

Golden days: Rema-gründer Odd Reitan møtte pressen på stranden i Marbella da han skulle feire 60 år i 2011. Foto: NTB/VG

Den gang var det vanlig å operere med to priser. Kjøperen rapporterte inn én pris til spanske myndigheter, men betalte en høyere sum til selger. Det var nærmest kutyme å operere med en offisiell og en uoffisiell kontrakt. I Spania ble det omtalt som A- og B-penger.

Advokaten Morales kom i politiets søkelys av helt andre grunner. Han ble tatt for å ha oppbevart over 100 millioner kroner som politiet mener var hvitvasket gjennom omfattende frimerkesalg til vanlige spanjoler. På advokatens PC fant politiet informasjon om en rekke eiendomstransaksjoner, inkludert Reitans.

I 2015 intervjuet Adresseavisen Carlos Yañez, statsadvokat i Marbella. Han ville ta ut tiltale mot nordmannen.

For mens kjøpesummen som var innrapportert til spanske myndigheter på Reitans palass bare var 29 millioner kroner, så skulle Reitan ha betalt 46 millioner kroner i tillegg for innbo, kunst og antikviteter.

I avhør skal Reitan ha sagt at han betalte 75 millioner kroner for eiendommen, alt inkludert.

Adresseavisen gransket Reitans handel i 2015: Kjøpet av ferieboligen i Sierra Blanca ble gjort via det danske selskapet Risnes APS i Danmark, eid av Odd Reitan personlig.

Statsadvokaten mente Reitan skyldte den spanske staten 6,5 millioner kroner i formuesskatt. Reitans skatterådgivere rykket ut og fortalte at Reitan hele tiden hadde hatt en lovlig og åpen eierstruktur. Han hadde betalt formuesskatt på eiendommen i Norge. Det er fullt lovlig å ha et selskap i Danmark og betale formuesskatt i Norge, påpekte de.

Skattesaken rant imidlertid ut i sanden, og det ble aldri en spansk fengselscelle på Reitan.

Finner løsninger

Einar Askvig er advokat og driver firmaet Vogt Advokatfirma med base i Marbella. Han er ikke like sikker på at det blir noe salgsrush.

Jobber med tilpasning: Einar Askvig er advokatveteran og har base i Marbella. Foto: Arne Bjorndal

– Vi har en rekke klienter som ville ha blitt truffet av denne skatten dersom man ikke hadde foretatt en endring i eierstruktur. De fleste saker vi har behandlet, endrer strukturen og foretar samtidig et generasjonsskifte.

Han mener det er mulig å tilpasse seg.

– Det er absolutt de færreste som selger sin eiendom på grunn av monsterskatten. Et fåtall selger med “lease back”-arrangement. En mulighet er å omgjøre den selskapseide eiendom til “firmahytte”. Da går man fri fra monsterskatten, mener Askvig.

Løshundene

Hvis det blir en norsk rikingflukt fra Marbella, er det dårlige nyheter for byens løse hunder. Høilis kone, Mariann Høili, har engasjert seg tungt for hjelpetrengende hunder som vandrer gatelangs i byen. I en årrekke har hun drevet hundehjemmet MS Rescue. Herfra har mange hunder fått et nytt liv, mange av dem i Norge.

Med på prosjektet er også Magnus Reitans kone, Siv Beate Reitan. Høili og Reitan dukket for en del år siden opp i NRK1-serien “Alt for dyra”.

Reportasjer
Eiendom