<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Kunnskap om kunst: Påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen skrev masteroppgave om Rolf Nesch, trykket han holder hånden på. Bildet bak er trolig malt av Asger Jorn. Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Dette er Tangens unike samling

Nicolai Tangens kunstsamling består av nærmere 3.000 verk og er verdt rundt 300 millioner kroner. Nå vises deler av den på en utstilling i Kristiansand.

Ni kunstnere fra Sørlandet har fritt fått plukke verk fra samlingen til Nicolai Tangen. Verkene utgjør utstillingen Kunstnermøte og vises i Sørlandets Kunstmuseum/Kunstsilo i Kristiansand i sommer. 

Utstillingen består totalt av noen titalls verk, og gir et lite innblikk i en av de største private samlingene i Norge. Kapital anslår at Tangen-samlingen samlet sett nå har en verdi på rundt 300 millioner kroner.

– Det er vanskelig å si noe om verdien av kunstsamlingen fordi det ikke finnes en samlekatalog, som viser alle verkene. Det er store prisforskjeller på grafikk og maleri, og Tangen har mye av begge deler. Men 300 millioner kroner er kanskje ikke helt feil, sier en godt informert kilde i kunstmarkedet.

Det er nemlig ikke bare i aksjemarkedet at Tangen har utvist god teft. Han har opp gjennom årene funnet frem til verk fra mange kunstnere som nærmest har vært glemt før de har blitt plukket opp av Tangen. Det er grunn til å tro at flere av verkene i samlingen har steget kraftig i verdi siden de ble innkjøpt.

– Stor etterspørsel etter innsikt

Tangen begynte å kjøpe kunst for ca. 25 år siden, først verk av norske kunstnere og siden også nordiske. Nå består samlingen primært av nordisk kunst fra epoken 1920 til 1990 og er lagt i AKO Kunststiftelse.

Det er andre samlinger som er mer verdt. Eksempler er samlingene til Christen Sveaas og Hans Rasmus Astrup, som er anslått å ha milliardverdier, og delvis eller helt også er lagt i stiftelser. Interessen for Tangens samling og utstilling er likevel enorm. Først i forbindelse med at det ble kjent at han ville donere kunst til museet i fødebyen Kristiansand for noen år siden, noe som førte til et politisk kaos før det landet, og nå forsterket av at den London-baserte hedgefond-milliardæren er ansatt som ny oljefondsjef, og alt rabalderet det har medført.

– Det har vært stor etterspørsel etter innsikt i Tangen-samlingen, sier Else-Brit Kroneberg ved Sørlandets Kunstmuseum/Kunstsilo. – Vi ville åpne opp og gjøre samlingen mer tilgjengelig for kunstnere fra denne regionen. De ni kunstnerne har fått ett rom hver, forteller Kroneberg, som er kurator og altså ansvarlig for utstillingen.

 Det har vært stor etterspørsel etter innsikt i Tangen-samlingen.
Else-Brit Kroneberg ved Sørlandets Kunstmuseum/Kunstsilo

Tangen har vært bjellesau

Totalt har de ni kunstnerne plukket verk fra 24 kunstnere. Noen av kunstnerne har tatt med flere kunstverk av en og samme kunstner. Utstillingen viser verk av alt fra finske fotografer

Første kjøp: Tangen har en av de største samlingene Johs. Rian-kunst, maleriene på veggen. Rian var den første kunstneren han kjøpte verk av. Foto: Christina Leithe Hansen

til glemte danske kunstnere og den norske koloristen Johs. Rian. Rian var den første kunstneren Tangen kjøpte verk av. Tangen har vært en slags bjellesau i markedet for Rian, hvis kunst selges for opptil en halv million kroner.

En gang samler, alltid samler, også i travle tider. Senest 18. mars, dagen før offentliggjøringen av valget av Tangen som ny oljefondsjef, kjøpte Tangen kunst av Else Hagen, en kunstner som nærmest er glemt i kunstmarkedet. Det var på boauksjonen etter Kaare Berntsen. Tangen kjøpte to Hagen-verk for noen hundre tusen kroner og har fem bilder av henne i samlingen.

På utstillingen i Kristiansand vises nettopp Hagens verk. Kunstneren er valgt ut av keramiker Marthe Elise Stramrud. 

Høydepunkter i Tangen-samlingen

Kunstner/sjanger         Hvorfor

Reidar Aulie                      Blant de største samlingene i verden

Anna-Eva Bergman         Stor samling, Bergman har steget enormt i pris i auksjonsmarkedet

Finsk kunst                       Unik samling, den største og beste utenfor Finland

Fotografer                         Elina Brotherus, Per Barclay og Per Bak Jensen, kommisjonsserier

Gunnar S. Gundersen     En av de største samlingene i verden

Marianne Heske              Stor samling, kjøpte “Gjerdeløa” for to mill.

Per Bak Jensen                 Stor samling

Rolf Nesch                        Angivelig Tangens yndling, skrev kunstmasteroppgave om ham

Bjørn Ransve                    Flest verk – spenner over hele kunstnerskapet, tegninger, grafikk og malerier

Johs. Rian                          Første kunstner Tangen kjøpte, har 23 arbeider

Aase Texmon Rygh          Skulpturer som stadig øker i pris

Rita Kernn-Larsen           Inntil nylig glemt, dansk surrealist

Ryszard Warsinski           Sponset bok om ham

Jakob Weidemann           Hamstret tidlige arbeider, prisene tatt av

Sortert alfabetisk. Kilde: Sørlandets Kunstmuseum, Klassekampen m.m.
Kvinnerommet: Keramiker Marthe Elise Stramrud har kun plukket kvinnelige kunstnere. Maleriene i midten er malt av Else Hagen, som Tangen kjøpte flere bilder av i vinter. Keramikken på bordet har Stramrud laget selv. Foto: Christina Leithe Hansen

Mange fulgte Tangen

Det var i 2015 at det ble kjent at Nicolai Tangen ville gi kunstsamlingen sin til Sørlandet Kunstmuseum i gave. Året etter ble samlingen lagt i en stiftelse. Sørlandets Kunstmuseum inngikk samme år en avtale med AKO Kunststiftelse om evigvarende disposisjonsrett til stiftelsens samling.

Pressen har tidligere skrevet at samlingen er verdt et sted mellom 150 og 200 millioner kroner. Kapital kan nå fortelle at samling har vokst siden den gang. Vi har vært i kontakt med flere eksperter som mener at verdien er så høy som 300 millioner kroner.

Tangen har konsentrert seg om nordisk kunst fra 1920 til 1990, en periode som innen kunsten grovt sett kalles modernisme.

– Nicolai Tangen turte å gå sin egen vei, i en bestemt og vanskelig retning uten å bry seg om folk kommer til å like det eller ikke. Han er kompromissløs, mener en kjenner i kunstmiljøet.

– Det er mange museer og samlere som har skjønt hvor interessant det han samler på er og også har begynt å kjøpe de samme kunstnerne, sier han.

Det er mange museer og samlere som har skjønt hvor interessant det han samler på er og også har begynt å kjøpe de samme kunstnerne.
Kilde i kunstmarkedet

Økt interesse: Interessen for Nicolai Tangens samling har økt etter at han ble ansatt som ny oljefondsjef. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Styrer unna samtidskunst

Kapital lyktes ikke i å oppnå kontakt med Tangen innen deadline. Han fortalte imidlertid litt om samlingen sin til pressen for noen år siden. I et intervju med Klassekampen sa han at han har lagt sin elsk på modernismen fordi han synes den er finest.

– Jeg vil ha kunst som reflekterer tiden jeg lever i, og det synes jeg modernismen gjør, sa han.

Jeg vil ha kunst som reflekterer tiden jeg lever i, og det synes jeg modernismen gjør.
Nicolai Tangen

Tangen sa også at han bruker ekstremt lite tid på samtidskunst.

– Det er så risikabelt å kjøpe, fordi det meste ender opp som verdiløst. Du skal ha en evne til å navigere i det landskapet der, som jeg ikke har, sa han til Klassekampen.

Som en tommelfingerregel faller 95 prosent av kunst i verdi idet man bærer verket ut av galleriet. Risikoen er med andre ord skyhøy. Men Tangen har altså klart å skape avkastning også på dette området.

Over 300 kunstnere

I alt inneholder Tangen-samlingen nå verk fra mer enn 300 forskjellige kunstnere fra Norden. I snitt er det ti verk av hver kunstner i samlingen, som er i kontinuerlig utvikling.

Utstillingen i Sørlandets Kunstmuseum er ikke noe speilbilde av samlingen.

– Den er representativ ved å belyse noen sentrale nedslagsfelt og kunstneriske strømninger, mener Kroneberg.

Så bilde fra Tangens kontor: Sigve Knutson så et bilde fra Tangens kontor i London med en skulptur av danske Sonja Ferlov Mancoba. Den ville han ha med i sitt utvalg på utstillingen. Den står i midten. Foto: Christina Leithe Hansen

Tangen-utstillingen i sommer

Oversikten viser hvilke kunstnere som vises i Kristiansand i sommer og hvor mange verk det totalt finnes av disse kunstnerne i Tangen-samlingen. Det er bare ett eller et fåtall arbeider som er med på utstillingen. Bildene er plukket ut av kunstnerne Frank Brunner, Espen Dietrichson, Christina Leithe Hansen, Elin Igland, Sigve Knutson, Mathilde Helene Pettersen, Signe Solberg, Marthe Elise Stramrud og Laura Vallenes.

Kunstner                                                                Sjanger                                                              Antall verk i samlingen     

Dag Alveng (norsk 1953–)                                    Fotograf                                                             73                                      

Pentti Sammallahti (finsk, 1950–)                       Fotograf                                                             61                    

Olav Christopher Jenssen (norsk, 1954–)          Maler                                                                  55

Sidsel Westbø (norsk, 1943–)                              Grafiker, tegner og maler                                43

Sune Jonsson (svensk, 1930–2009)                    Fotograf                                                              33 

Kåre Kivijärvi (norsk, 1938–91)                           Fotograf                                                               30

Johs. Rian (norsk, 1891–1981)                            Maler og grafiker                                                23 

Christer Strömholm (svensk, 1918–2002)        Fotograf                                                               23

Rita Kernn-Larsen (dansk, 1904–1998)             Maler                                                                    21

Ola Billgren (dansk-svensk, 1940–2001)           Maler, tegner og grafiker                                  20 

Marianne Bratteli (norsk, 1951–                         Maleri, grafikk, etc.                                            19

Per Barclay (norsk, 1955–)                                   Billedhugger, installasjoner etc.                      18

Ib Geertsen (dansk, 1919–2009)                         Maler og skulptør                                              11 

Anders Pettersen (svensk, 1944–)                      Fotograf                                                               11

Aase Texmon Rygh (1925–2019)                         Skulptør                                                               10 

Tom Sandberg (norsk, 1953–2014)                    Fotograf                                                                 9

Sonja Ferlov Mancoba (dansk, 1911–1984)      Billedhugger og maler                                        8 

Denise Grünstein (finsk, 1950–)                          Fotograf                                                                6 

Else Hagen (norsk, 1914–2010)                           Maler, grafiker etc.                                              5

Preben Hornung (dansk, 1919–1989)                Maler                                                                     5 

Richard Strange Mortensen (dansk, 1910–93)  Maler og grafiker                                                5 

Britt Fuglevaag (norsk, 1939–)                             Tekstilkunstner                                                   4

Marius Heyerdahl (norsk, 1938–1979)               Maler og skulptør                                               4

Cecilia Edefalk (svensk, 1954–)                            Maler                                                                    1 

Kilde: Sørlandets Kunstmuseum

Fremover blir det trolig flere muligheter til å se kunst fra Tangen-samlingen.

– Man lærer mye av å se på en samling gjennom andres øyne, så det er noe vi ønsker å gjøre mer av fremover, sier kuratoren.

Speiler seg: Espen Dietrichson har valgt verker som speiler hans egne, som i skulpturen til høyre. På veggen henger bilder av danske kunstnerne som Tangen samler på. Foto: Christina Leithe Hansen

Gunnar S. og sosialistmaler

Kapital har laget en oversikt over høydepunkter i Tangen-samlingen (se tabell). Han har blant annet en av største samlingene i Norge, og da også i verden, av Gunnar S. Gundersen, eller Gunnar S. som han gjerne kalles. Mange har et forhold til de geometriske figurene til Gunnar S. Han laget mye grafikk og finnes i mange hjem. Til høsten vises en egen utstilling med Gunnar S. på Sørlandets Kunstmuseum, hvor mange av de 60 bildene som da skal vises kommer fra Tangen.

I samlingen finnes også den største samlingen av Reidar Aulie, kjent for sosialistiske motiver fra tredvetallet. Aulies verk koster maks litt over 100.000 i auksjonsmarkedet, ifølge Artprice.

Minst to tatt av i pris

Den nye oljefondsjefen går grundig til verks og har en master i kunsthistorie. Han skrev om Rolf Nesch og har også en meget stor samling kunst av ham. Hovedverk av Nesch kan koste så mye som en million kroner eller to. Det kan også tidlige arbeider av Jakob Weidemann, som Tangen også har satset på, og har en stor samling av. Han begynte tidlige å kjøpe såkalte skogbunnbilder, som er mørkere i fargen enn de mer typiske “blomsterbukett”-motivene til Weidemann. Prisene har tatt av etter at Tangen fattet interesse for de tidlige arbeidene. Det samme har skjedd med kunsten til Anna-Eva Bergman og delvis med kunsten til billedhugger Aase Texmon Rygh. Deres verk selges nå for opptil en million kroner. Tangen har også mye kunst av Johs. Rian, som vi nevnte innledningsvis.

I antall arbeider er det Bjørn Ransve som Tangen har aller flest verk av. Den høyeste summen oppnådd for Ransve i auksjonsmarkedet er ca. en halv million kroner.

Kostbar danske

– Stiftelsen har en unik samling av finsk kunst, den største og beste utenfor Finland, sier Kroneberg.

Han har også en rekke fotografer i samlingen, og har kjøpt kunst av både kjente og mindre kjente kunstnere fra både Sverige og Danmark. Tangen har blant annet kunst av to svensker hvis kunst selges til høye summer. Den ene er Ola Billgren. Hans kunst har blitt omsatt for 3,5 millioner svenske kroner på auksjon. Verk av Billgren vises i utstillingen på Sørlandet i sommer. Den andre svenske kunstneren med høye priser er Olle Bærtling. Hans verk selges for opptil 2,8 millioner svenske kroner på auksjon. 

Valgte glemt kunstner: Sigve Knutson har valgt et maleri av Marius Heyerdahl fra Tangen-samlingen. Skulpturen foran har Knutson laget selv. Den er ikke i Tangen-samlingen. Foto: Christina Leithe Hansen

Munch privat

Observante lesere vil huske at Tangen har Munch. I vinter ble det skriverier i forbindelse med rettssaken om eierskapet til et Munch-trykk som Tangen hadde kjøpt på auksjon for over åtte millioner kroner. Det var i kjølvannet av en mystisk forsvinning fra et lager og et nytt salg til eiendomsinvestor Pål G. Gundersen. Oslo tingrett konkluderte med at Tangen var rettmessig eier i en dom i vinter.

– Tangen kjøper Munch, men han har ikke så veldig mange bilder, sier en sentralt plassert kilde til Kapital.

Kunsten som er lagt til AKO Kunststiftelse er maks 100 år gamle.

– Munch-arbeidene er eldre, og derfor ikke inkludert, sier Kroneberg.

Munch-arbeidene er eldre, og derfor ikke inkludert i samlingen. De har Tangen privat.
Else-Brit Kroneberg, Sørlandets Kunstmuseum/Kunstsilo

Dette er altså kunst som Tangen har privat.

Siloen klar i 2022

Noe av Tangen-samlingen er tidligere vist både på Sørlandets Kunstmuseum og i Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal. Tangen har også vært raus med enkeltlån til forskjellige utstillinger.

Selve Kunstsiloen, det nye museumsbygget, åpner etter planen i 2022. Da vil museumssammenslutningen ha mer enn 4.500 arbeider, dvs. Tangens samling og de arbeidene museet hadde fra før. Alt skal samles i kunstsiloen.

Nylig ble det kjent at Tangen vil sponse Nasjonalmuseet via AKO Kunststiftelse. Styreleder Arvid Grundekjøn vil ikke kommentere beløpet, men det skal være snakk om en avtale som går over tre år og består av en kombinasjon av pengebeløp og en gjensidig låneavtale mellom Nasjonalmuseet og Sørlandets Kunstmuseum. Da kan Nasjonalmuseet kanskje få låne Marianne Heskes “Gjerdeløa”, som Tangen kjøpte for to millioner kroner. Det var etter at Nasjonalmuseet ikke ville ha kunstverket. 

Livsstil
Reportasjer