<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Dyrest: Ida Ekblads “Slice of the Inaccessible”, 180 x 280 cm, er etter det Kapital erfarer solgt for en knapp million kroner. Foto: Galleri Peder Lund

Kunstverk av kvinnelig “it”-kunstner revet bort

Flere uker før åpningen er samtlige Ida Ekblad-bilder solgt. De dyreste kostet nesten en million kroner. Ekblad er en av Norges best betalte kunstnere uavhengig av kjønn, og flere norske milliardærer har de fargerike bildene hennes i samlingen sin.

Lørdag den 14. november åpner Galleri Peder Lund på Tjuvholmen en salgsutstilling med bejublede Ida Ekblad. Allerede 21. oktober, og muligens også før det, var alle bildene som skulle selges på utstillingen solgt.

Etter det Kapital har skjønt, har Ekblad bare laget ni verker til utstillingen. Navnet på utstillingen er passende nok “Slice of the Inaccessible”.

Galleriet har ikke villet snakke mye om prislisten eller salget, men opplyser at prisene ligger på mellom 275.000 og 962.000 kroner. Summene blir slik fordi det opereres med priser i dollar.

Gitt at det er ni verker som tilbys, er det nå til sammen solgt kunst for ca. 4,5 millioner kroner, dvs. en snittpris på en halv million kroner pr. verk. Det er svært få kunstnere som selger for slike beløp på én utstilling. Det å oppnå nesten en million kroner for et verk hører til sjeldenhetene i Norge.

Ringnes, Collier, Sveaas

Ekblad er en yndet kunstner hos mange av de aller rikeste og aller mest kunstinteresserte i Norge. Eiendomsinvestor Christian Ringnes , meglernestor Jan Petter Collier i ABG Sundal Collier og investor Christen Sveaas har kjøpt kunsten hennes tidligere.

Sveaas har gitt bort hele ni Ekblad-bilder til stiftelsen Christen Sveaas’ Kunststiftelse.

Bildet “Stalk Gills and Caps of Goodbye”, 2007, kjøpte Sveaas eksempelvis for 38.000 pund pluss omkostninger i London i 2017. Det tilsvarer ca. 460.000 kroner med dagens pundkurs lagt til grunn. Det er den tredje høyeste auksjonsnoteringen for Ekblads kunst på auksjon.

Collier har også kjøpt Ekblad-kunst på auksjon, som vi omtalte i Kap. 16/20. Før sommeren kjøpte han et maleri hos Blomqvist for 205.000 kroner pluss omkostninger. Det var ifølge Collier et kupp, og den andre gangen dette bildet ble omsatt på auksjon. Det samme bildet ble klubbet for 90.000 kroner i 2017.

Det dyreste Ekblad-verket omsatt på en auksjon er bildet “Untitled” fra 2011 som ble klubbet hos Christie's i London for 780.000 kroner. I 2016 ble det samme bildet solgt på auksjon for 125.000 kroner samme sted.

Da Kapital laget en oversikt over de dyreste kunstverkene laget av kvinner omsatt på auksjon noensinne i Kap. 18/20, kom Ekblad på en åttendeplass. Hun var den eneste nålevende kunstneren i oversikten.

Dyrest på auksjon: Det dyreste Ekblad-verket omsatt på en auksjon er bildet “Untitled” fra 2011. Det ble i vinter klubbet hos Christie's i London for 780.000 kroner. Omkostninger kom i tillegg. Foto: Christie's

Rosa tyggisverk

Ekblad ble erklært en stjerne for mange år siden, og hun har bare så vidt passert 40 år. Hun har kanskje hatt enda mer suksess i utlandet enn i Norge, en bragd i seg selv.

I disse dager da Joe Biden akkurat er utpekt til president i USA, passer det bra å trekke frem Ekblads gjennombruddsverk, som hun laget da hun var 26 år.

Hun tok utgangspunkt i forsiden på herremagasinet GQ. De hadde portrettert popartisten Jessica Simpson i krigsområdene i Irak i 2003 kun iført flagg-bikini og kamuflasjebukser med V-tegn og ID-brikke.

Kunstneren Ekblad forstørret opp bildet og plasserte en rosa tyggegummi i Simpsons høyre øye.

Dette verket er kjøpt inn av Nasjonalmuseet.

Kunstner med makt

Kapital skrev første gang i ca. 2010 at Ekblad var en av et knippe unge kunstnere hvis kunst vi mente hadde potensial til å stige i verdi.

Ekblad-utstillingen som nå åpner på Tjuvholmen, er den første større kunstmønstringen hun har i Norge siden Nasjonalmuseet viste kunsten hennes i 2013.

Nylig hadde kunstmagasinet Subjekt en kåring av de 50 mektigste i den norske kunstverdenen. Da kom Ekblad på en delt 21. plass sammen med sin ektemann Matias Faldbakken, som for øvrig er sønn av forfatteren Knut Faldbakken. Matias Faldbakken er også kunstner, og forfatter, og har i likhet med sin kone Ekblad stor økonomisk suksess.

Ektepar med suksess: Kunstner Matias Faldbakken og kona Ida Ekblad med blondt, langt hår og ryggen mot kamera. Bildet er tatt på en åpning av en utstilling av Faldbakkens kunst på Astrup Fearnley Museet i 2017. Foto: Mariam Butt

“Ryktene sier at it-paret Ida Ekblad og Matias Faldbakken sover på en Hästens Vividus. Vet du ikke hva det er? Det er ikke så rart. Det er en seng. Til en halv million … Kunsten de skaper nå vil heretter bare stige, noe det faktum at de er noen av landets bestselgende og mest omsettende levende samtidskunstnere er et bevis på. De representeres dessuten av Oslo-galleriene Peder Lund og Standard, som til og med på internasjonale kunstmesser er de kuleste i klassen,” skrev Subjekt om paret i forbindelse med maktkåringen.

Fått makt pga. Ekblad

Galleristen Peder Lund fikk delt 48. plass med to andre gallerister på Subjekts liste. Nettopp det at han hadde fått Ekblad i staben sin i januar i år var en av grunnene til at han fikk en plass på listen.

Andre næringslivspersoner som er fremhevet på Subjekts liste er følgende:

19. Hans Rasmus Astrup

24. Christian Ringnes

28. Erling Kagge

32. Selvaag-brødrene.

Vinneren av kåringen var direktør Knut Olav Åmås i Fritt Ord.

Det var få kunstnere på listen. Bjarne Melgaard kom på 20. plass.

Kommer bok – ofte prisdrivende

Ekblad bor i Oslo. I 2016 åpnet hun galleriet Schloss i et gammelt Porsche-verksted på Sofienberg. Hun har overtatt det tidligere atelieret til samtidskunstner Jens Johannessen (f. 1934), som også har tjent gode penger på kunsten sin.

Ekblad-utstillingen hos Galleri Lund står til 16. januar 2021. Da kan man gå og se, men altså ikke få kjøpe fordi alt er solgt. Det skal også utgis en bok om kunsten hennes neste år. Den skal blant annet inneholde en oversikt over alt Ekblad har laget til nå. Slike bøker har ofte en positiv påvirkning på prisene.

I juni skal Kunstnernes Hus ha en utstilling med Ekblads kunst. Kunsten hennes er kjøpt inn av en rekke anerkjente museer i inn- og utland.

Galleri Peder Lund kommer til slutt med en kommentar:

“The artist is truly at the height of her career and we are experiencing an incredible amount of interest from private collectors as well as major institutions.”

Livsstil
Reportasjer