<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Sveaas’ siste kjøp: Christen Sveaas har kjøpt denne tegningen av Sverre Malling som var priset til 350.000 kroner. Her er kunstneren i aksjon.  Foto: Pernille Sandberg

Sveaas kjøpte “vår tids Kittelsen”

En tegning av Sverre Malling er den siste kunstervervelsen til investor Christen Sveaas.

Det var én tegning Malling ikke fikk sendt til London, hovedverket på utstillingen og med den høyeste prisen. Men hell i uhell: Nå er tegningen “Hurdy Gurdy Man” solgt til investor og kunstsamler Christen Sveaas. I forkant var tegningen priset til 350.000 kroner.

Museer får ofte en rabatt av kunstnere. Kapital er ikke kjent med hva Sveaas måtte betale. I fjor var investoren notert med en formue på 8,9 milliarder kroner, opp 3,3 milliarder fra året før og det midt under coronakrisen.

“Good News”

“Good News: My drawing ‘Hurdy Gurdy Man’ (2021) has been purchased by the Kistefos Museum”, skrev Malling på Instagram-kontoen sin siste helgen i januar. “Very excited that this work will have a permanent place in their beautiful collection. In the meantime, I am blessed to have a stunning window display at Norli Antikvariat.”

Kapital tok kontakt med Sveaas for å få en kommentar.

– Tusen takk for hyggelig forespørsel. Som Kapital meget godt vet kommenterer jeg ikke slikt, skriver Sveaas og ønsker fortsatt god lørdag.

Som Kapital meget godt vet kommenterer jeg ikke slikt.
Christen Sveaas

Måneder på en tegning

Tegningen henger fremdeles i Norlis Antikvariat på andre siden av gaten for Nasjonalgalleriet. Kapital passerte søndag siste helgen i januar.

Malling fortalte til Kapital at modellen er en fyr han regelmessig har møtt på byen på Teddy’s Softbar i Brugaten. På grunn av corona og lengre tid med transport rakk han ikke å bli ferdig med tegningen til utstillingen i London som åpnet 23. januar.

Han hadde en liten markering på antikvariatet i Oslo istedenfor.

Tegning i arbeid: Sverre Malling i atelieret med tegningen Sveaas har kjøpt. Her er den ikke ferdig ennå. Foto: Pernille Sandberg

Sveaas’ Kittelsen-rekord

Mallings tegninger er kjøpt inn av en rekke kjente kulturpersonligheter. En av dem er programleder og musiker Thomas Seltzer. Han sa til Kapital at Malling “vår tids Kittelsen”.

Det var Sveaas som en stund stod bak rekorden i auksjonsmarkedet i Norge med kjøpet av Kittelsen-maleriet “Guldhornet” til 12,8 millioner kroner. Det var i hard budkamp med milliardæren Petter Olsen, noe Kapital avslørte året etter.

Tegning til Kistefos: Christen Sveaas, dronning Sonja og kronprins Frederik under åpningen av Kistefos’ nye museumsbygg “The Twist” i 2018. Kanskje Malling-tegningen skal stilles ut her. Foto: Fredrik Hagen

I høst ble det satt ny rekord for et annet Kittelsen-maleri, “Andersnatten”. Det ble klubbet for 14 millioner kroner. Kjøperen av det bildet er ikke kjent, men det er ikke Sveaas.

Omkostninger kommer på toppen av begge tilslagene.

Gav bort halve samlingen

I fjor ble det også kjent at Sveaas gav bort halvparten av samlingen sin til en stiftelse, Christen Sveaas’ Kunststiftelse, noe Kapital skrev om i høst. Det var snakk om over 800 verk til en verdi i milliardklassen.

Besøkstallene på Kistefos-museet slo alle rekorder i fjor. Kittelsen-maleriet som Sveaas betalte et tosifret beløp for, har han beholdt i sin private samling. Men “vår tids Kittelsen”, altså Sverre Malling-tegningen, blir kanskje å se på Kistefos.

Sesongen åpner 23. mai, men skulpturparken med de 46 verkene er åpen hele året.

Livsstil
Reportasjer