<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
My way: Øystein Alexander Sølvesen-Myhre jr. lanserer nettauksjon med by- og bondeantikviteter 25. mars. Her fra galleriet i Frognerveien. Foto: Torstein Bøe/NTB

Starter nettauksjon for by- og bondeantikviteter

Kunst- og antikvitetshandler Øystein Alexander Sølvesen-Myhre jr. begynner med nettauksjoner. Han utfordrer dermed aktører som Blomqvist og Christiania Auksjoner.

– Det er flere av konkurrentene mine som har kommet og sagt: Skal vi ikke heller gjøre noe sammen? sier Øystein Alexander Sølvesen-Myhre jr.

– Tidligere når jeg har samarbeidet med andre, har jeg opplevd det som for rigid. Man må være fleksibel. Nå med nettauksjoner for by- og bondeantikviteter vil jeg gjøre det på min måte med lavere honorarer og ikke drive med lokkepriser, sier han.

For over ti år siden startet 36-åringen opp med kjøp og salg av antikviteter og siden litt kunst. Den selvlærte unge mannen fra Lørenskog, som også jobber som muskel-, ledd- og stressterapeut hos Norsk helhetsmedisin på Lilleaker, fikk med seg Sofie Berntsen. Hun er kunstner og datter til avdøde Kaare Berntsen jr, som drev Oslos mest kjente antikvitets- og kunsthandler i en mannsalder og vel så det.

Likbord til salgs: Det meste som skal selges på auksjonen kommer fra én familie. Bordet er et likbord fra Uppigard Haukeli fra 1400-tallet. Det skal ikke selges på auksjonen, men kan kjøpes for 49.000 kroner i butikk. Foto: Torstein Bøe/NTB

De to samarbeidet blant annet med Oslo Kunsthandel en periode. Sølvesen-Myhre jr. har utvidet med kjøp og salg av gamle hus og setter selv opp et gammelt tun på Finnskogen.

Idet påsken starter, lanserer den unge mannen nettauksjon med by- og bondeantikviteter med 20 objekter.

– Jeg tenker at folk kan sitte og by gjennom påsken, sier han om auksjonen, som avsluttes første påskedag, 4. april.

– Mot sommeren håper jeg også å få på plass grafikkgalleri og selge grafikk på nett. Jeg har fått med Sverre Bjertnæs, sier han og viser til den kjente kunstneren som i sin tid brøt med Odd Nerdrum. Bjertnæs er en av de best betalte nålevende kunstnerne og har blant annet laget kunst sammen med Bjarne Melgaard.

Innpass hos samlerne

Kapital er på besøk i forretningen i Frognerveien, på beste vestkant i Oslo. Butikken heter Sølvesen-Myhre Berntsen – Kunst Antikviteter Interiør (SMB) og ble startet i 2010.

En lang fyr kommer og tar imot oss. Bondeantikviteter og kunst er spredt overalt på gulvet.

– Du får unnskylde rotet, sier Sølvesen-Myhre jr.

Til tross for junior i navnet, og at Sølvesen-Myhre jr. ikke har fylt 40, har han opparbeidet seg status i det lukkede samlermiljøet for bondeantikviteter. Miljøet består blant andre av milliardærene Pål G. Gundersen og Ola Mæle, advokat Cato Schiøtz og Remi Goulignac, gründer i United Bakeries.

Kan ikke få nok: – Det er spesielt positivt at noen går mot strømmen og etablerer seg som Sølvesen-Myhre jr. har gjort i Frognerveien, sier samler og advokat Cato Schiøtz. Her avbildet på gården sin på Biri. Foto: Oliver Orskaug

– Hilses med glede

 

Advokat og multisamler Cato Schiøtz sier til Kapital at det er gledelig at det blir flere som driver med nettauksjoner.

– Det øker interessen og tilgjengeligheten. Dette er særlig viktig i disse tider som preges av stengte forretninger. Vi har i de siste årene sett at stadig flere butikker legges ned. Da er det spesielt positivt at noen går mot strømmen og etablerer en ny, som Sølvesen-Myhre jr. har gjort i Frognerveien. Alt som fremmer interessen for vår unike folkekunst må hilses med glede, mener advokaten, som er like aktiv på samlerfronten som alltid.

– Jeg kjøper og selger og av hjertets lyst. Akkurat nå er det gammelt glass fra Gjøvig glasværk som gjelder, særlig i fargene lyseblått, hvitt og mangan. Vakkert! Dette er jo diamanter fra “my backyard”. Min gård på Biri ligger jo i Gjøvik kommune.

En av disse liebhaberne var eksempelvis innom Sølvesen-Myhre jr. nylig og kjøpte en hest til over 75.000 kroner. Rosemalte og utskårne bondeantikviteter er unikt for Norge. I andre land dominerer såkalte byantikviteter, ofte møbler laget av håndverkere til de formuende, men det finnes noe av det i Norge også.

– Prisene aldri vært så høye

Samlerne av bondeantikviteter gjør nesten hva som helst for å få tak i noe noe de vil ha. Begjæret etter disse gamle gjenstandene førte til ville priser før millenniumsskiftet. Men så falt markedet helt sammen.

Det er først de tre–fire siste årene at det har begynt å ta seg opp igjen. Det siste halvannet året har det vært skikkelig fart i markedet for bondeantikviteter, ikke minst vist på auksjonen etter boet til Kaare Berntsen hos Grev Wedels Plass Auksjoner i fjor.

Blomqvist har i disse dager lagt ut en annonse hvor de søker etter en ny ekspert på bondeantikviteter, bymøbler og andre antikviteter. 

– Priser på drikkekar har aldri vært så høye som nå, hevder Sølvesen-Myhre jr.

– Jeg håper og tror dette er et godt tidspunkt å starte med nettauksjoner for antikviteter. De garvede kjøperne har blitt vant til å by online under pandemien. Jeg retter meg også mot yngre samlere og de som bare vil ha et objekt eller to i interiørsammenheng, og disse gruppene er veldig vant til å handle på nett.

Jeg håper og tror dette er et godt tidspunkt å starte med nettauksjoner for antikviteter.
Øystein Alexander Sølvesen-Myhre jr.

Nytt og gammelt: – Jeg retter meg også mot yngre samlere og de som bare vil ha et objekt eller to i interiørsammenheng, sier Øystein Alexander Sølvesen-Myhre jr. Her fra et kjøkken på Bygdøy. Foto: Øystein Thorvaldsen/Illustrasjon fra SMB

Samling fra familie

Det meste som skal selges på auksjonen nå kommer fra én familie.

– De hyret meg inn for å få vurderinger i forbindelse med et skifte, men fant ut at de heller ville selge alt samlet, sier han.

Det billigste på auksjonen er et par franske lysestaker fra 1800-tallet som han har vurdert til 12.000 kroner til sammen.

– De starter på 5.000 kroner, sier Sølvesen-Myhre jr.

Juvelen på auksjonen, og som også er det dyreste objektet, er en kjenge. En kjenge er et drikkekar med to håndtak. Den har han fått fra en annen familie. Kjengen er vurdert til 40.000–50.000 kroner.

Forventer budkamp: Denne kjengen datert 1610 har aldri vært fremme på markedet før og er vurdert til 40.000–50.000 kroner. Foto: Torstein Bøe/NTB

– Den er datert 1610 under og har skårne vernemasker på håndtaket. Den kommer fra Sand i Ryfylke. I 40 år var den hos et familiemedlem i Amerika. Den har aldri vært fremme for salg før. Det er flere som har spurt om å få kjøpe den, men jeg ville spare den til auksjonen. Jeg tror det blir budkamp.

Sjeldent: Detalj på kjenge. Foto: Torstein Bøe/NTB

Lavere salær enn Blomqvist

Sølvesen-Myhre jr. legger opp til å ta 20 prosent av kjøper og selger. Dette er samme nivå som Christiania Auksjoner. Men Blomqvist tar 25 prosent på kjøpersiden, som altså er mer.

– Jeg skal ikke drive med lokkepriser. Men det blir opp til markedet å vurdere om prisene blir under eller over min vurdering. Jeg har fått på plass en avtale med Folkemuseet, slik at man eventuelt kan selge til kunder utenfor landegrensene. Det jeg driver med skal være lovlig, og det skal være enkelt med transport ut av Norge. Dette gjelder selvsagt ikke de norske kulturskattene, som må bli her til lands, presiserer han.

Til å fri med: Øystein Alexander Sølvesen-Myhre jr. viser frem et mangletre. De ble brukt som “strykejern” og til å fri med. Dette har en sjelden farge og tupp, som er formet som en ski. Foto: Torstein Bøe/NTB

Oppdaget snusløver i vinduet

Sølvesen-Myhre jr. håper å få til fire auksjoner i året med 20 til 40 objekter hver gang.

– Ideologien bak SMB er å ha sjeldne objekter av høy kvalitet. Det trenger ikke å være så dyre ting. Om jeg klarer det, kommer an på om jeg får inn nok gode objekter. Det er det som er det vanskelige. Jeg håper at nettauksjonene vil føre til at det blir flere innleveringer, så vi kan begynne å tjene på SMB innen to år, sier han.

Til nå har de spyttet inn egne midler for å holde hjulene i gang. De håper at opptrappingen på kunstfronten vil bedre inntjeningen.

I 2019 omsatte SMB for i overkant av 329.000 kroner, mens årsresultatet ble negativt med minus 211.000 kroner. Tallene for 2020 viser klar bedring. Omsetningen er opp over 60 prosent og endte på 530.000 kroner. Tilsvarende ble underskuddet kuttet med 40 prosent og landet på minus 127.000 kroner.

Sølvesen-Myhre jr. satser også på salg direkte i butikk.

– En kunde driver glassforretning. Jeg fikk skuddsikre glass til halv pris. Dermed slipper jeg å ha gitter foran.

To små treløver står på et bord.

– Det er snusløver fra 1800-tallet. De er solgt for 13.000 og 24.000 kroner. Det var en fyr som så dem gjennom vinduet og spurte hva de kostet, sier han.

Kuriositeter: To snusløver fra 1800-tallet er solgt for 13.000 og 24.000 kroner. Foto: Torstein Bøe/NTB

Grafikksatsning med Sverre Bjertnæs

Ved siden av å holde på med by- og bondeantikviteter i endel år, har Sølvesen-Myhre jr. også solgt kunst. Det har først og fremst vært verker av Bjarne Melgaard. Satsningen på kunst skal nå utvides.

Mot sommeren planlegger han også å starte grafikkgalleri i lokalene og selge grafikk på nett. Det skal hete Grafikk Oslo.

Han har som sagt fått med Sverre Bjertnæs på laget. De to møttes på en samling på Vestlia Resort på Geilo i fjor høst. Det var i forbindelse med Kunstweekend, i regi av Pål G. Gundersen & Co.

– Jeg så Sverre etter et foredrag han holdt på Vestlia og spurte om vi skulle gå ut og prate litt, forteller Sølvesen-Myhre jr.

Fått med kjent kunstner: Øystein Alexander Sølvesen-Myhre jr. har fått med Sverre Bjertnæs på kunstsatsning innen grafikk. Bildet på veggen er et grafisk verk Bjertnæs har laget. Foto: Torstein Bøe/NTB

– Salgsutstillinger med Picasso

De fant tonen. Bjertnæs har flere assistenter som skal jobbe deltid i Frognerveien. Bjertnæs’ oljebilder skal fremdeles selges via Galleri Brandstrup på Tjuvholmen.

– Jeg håper også å få til store salgsutstillinger med for eksempel Munchs og Picassos grafikk, sier Sølvesen-Myhre jr.

Jeg håper også å få til store salgsutstillinger med for eksempel Munchs og Picassos grafikk.
Øystein Alexander Sølvesen-Myhre jr.

– Det har det ikke vært på mange år i Norge. Jeg har mye å lære. Det varierer hvor åpne folk er til å lære bort. Jeg har kommet i kontakt med kunsthistoriker Sidsel Helliesen, som jobbet ved Nasjonalmuseet, via en befaring jeg var på. Hun er pensjonist nå. Jeg sendte henne en mail med spørsmål. Det tok ikke lang tid før jeg fikk en lang e-post med svar. Når tiden er inne, skal jeg starte med nettauksjoner for kunst også, sier han.

Livsstil
Reportasjer