<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Nesten bare gråstein: – Jeg tenker at de aller fleste NFTer som blir solgt i år kommer til å være verdiløse om fem år. Men ikke alle, sier kunstrådgiver Cornelia Svedman på besøk hos Kunstpraten. Her fra kontoret hennes på Madserud Gård. Foto: Iván Kverme

Kunstrådgiver om NFT-kunst: – Mesteparten verdiløst om fem år

I siste episode av Kunstpraten forteller Cornelia Svedman om fenomenet NFT, hvem som er den typiske kjøperen og hvordan man skiller mellom god og dårlig NFT-kunst.

– Vanlige kunstsamlere synes nok NFTer er vanskelige å forholde seg til, sier Cornelia Svedman.

Hun er representant for det internasjonale auksjonshuset Christie’s i Norge og jobber også som kunstrådgiver i selskapet Cornelia Svedman Art Advisory. I vår solgte Christie’s et NFT-verk av kunstneren Beeple for 69 millioner dollar. Og i høst annonserte auksjonshuset at de har solgt NFT-kunst for over 100 millioner dollar rundt om i verden.

– NFTer av den ypperste kvaliteten er blitt like omsettelige på Christie’s som annen stor kunst, sier Svedman.

NFTer av den ypperste kvaliteten er blitt like omsettelige på Christie’s som annen stor kunst.

Men hun understreker at det er svært store kvalitetsforskjeller, og at mye NFT-kunst som selges i dag vil ha null verdi i fremtiden. Med andre ord en boble som vil sprekke.

– Jeg tenker at de aller fleste NFT-er som blir solgt i år kommer til å være verdiløse om fem år. Men ikke alle. Det er et komplisert marked, sier hun.

Hør denne ukens episode her:

Betaler med kryptovaluta

– Hvem kjøper NFTer?

– Det er ikke tradisjonelle kunstsamlere. 73 prosent av de som registrerer seg for å by på auksjonene som selger NFTer er helt nye kunder hos Christie’s. De har aldri handlet hos et stort auksjonshus før. Gjennomsnittsalderen er 38 år. Det er veldig lavt. Det er next generation, kanskje barna til de kunstsamlerne som vi kjenner i dag. Og så er det helt nye penger. Det kan være kryptomilliardærer, utdyper kunstrådgiveren.

73 prosent av de som registrerer seg for å by på auksjonene som selger NFTer, er helt nye kunder hos Christie’s.

Den siste tiden har Christie’s åpnet opp for å ta imot kryptovaluta som betaling på auksjoner.

– De mer etablerte, som for eksempel bitcoin og ethereum, tas nå imot. Nå får du mye for bitcoinen hos Christie’s, forteller hun.

“Ville ikke kjøpt nå”: – Jeg kommer til å være mye mer interessert i NFT-kunst når mulighetene kommer etter hvert, sier Cornelia Svedman, representant for Christie’s i Norge og som også driver Cornelia Svedman Art Advisory. Foto: Andreas Drange Jensen

– Ville du kjøpt NFT-kunst selv nå?

– Nei, med noen få unntak er det meste veldig dårlig enn så lenge. Det er helt ny teknologi med uerfarne utøvere. Det som er på markedet er av lav kvalitet. Dette er som grottemalerier i et kunsthistorisk perspektiv. Jeg kommer til å være mye mer interessert når mulighetene kommer etter hvert, sier Svedman.

Med noen få unntak er det meste veldig dårlig enn så lenge.

– Er jo ville Vesten

– Kunstnerne kan gjøre alt selv. De har ikke et galleri, de må ikke forholde seg til et auksjonshus, og de trenger heller ikke å forholde seg til kritikk. En kunstner som aldri får kritikk er bare en amatør, sier hun og legger til: 

– Det er jo ville Vesten, sier Svedman.

Her finner du de tidligere episodene av Kunstpraten med blant andre kunstsamler Erling Neby, forretningsadvokat Stig L. Bech og Selvaag-brødrene:

Livsstil
Reportasjer