<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ny rekord for Harald Sohlberg-maleri

“Den gamle Kapteinsgaard / Vintereftermiddag”, malt av Harald Sohlberg, oppnådde ny auksjonsrekord for kunstneren da det ble solgt for 32 millioner kroner i London i begynnelsen av desember.

Bare Munch er dyrere: Harald Sohlbergs “Den gamle Kapteinsgaard / Vintereftermiddag” ble solgt for 32 millioner kroner i London i begynnelsen av desember. Det var ny rekord for kunstneren. Foto: Sotheby's
Livsstil

Som omtalt i forrige utgave av Kapital var maleriet på forhånd vurdert til 1–1,5 millioner pund, men det ble klubbet for hele 2,2 millioner pund. Inkludert omkostninger måtte kjøper ut med 2,7 millioner pund, noe som tilsvarer 32 millioner kroner, for maleriet fra 1909.

– Den forrige rekorden for Sohlberg ble satt for to år siden, da Sotheby’s solgte maleriet “Modne Jorder” for 2,4 millioner pund, sier de norske Sotheby’s-representantene Cecilie Malm Brundtland og Anette Krosby til Kapital. 

Det beløpet var også inkludert omkostninger.

– Vi drømte om en ny prisrekord og er overveldet over resultatet. Auksjonen gikk for fullsatt sal, hvor kunstverk av blant andre Rubens, Turner og Constable gikk under hammeren, forteller de, med referanse til internasjonale kunstnere som er langt mer anerkjent enn Sohlberg.

Utenlandsk kjøper

Flere av de høyeste tilslagene for Sohlbergs verk er satt i London, noe som kanskje er litt underlig, tatt i betraktning at det har vært norske aktører på både kjøper- og selgersiden, etter det Kapitals erfarer.

Denne gangen kom kjøperen fra et annet sted i verden.

– Den heldige budgiver er ikke-europeisk, forteller Sotheby’s-representantene.

De mener at salget er med på å befeste viktigheten av Sohlbergs kunstnerskap. Auksjonsrekorden i Norge tilhører Theodor Kittelsen-verket “Andersnatten”, som ble solgt for 14 millioner kroner hos Blomqvist i fjor. Inkludert omkostninger måtte kjøper ut med 17,5 millioner kroner.

Det høyeste tilslaget for en norsk kunstner på auksjon i det hele er selvfølgelig salget av Petter Olsens “Skrik”-pastell hos Sotheby’s i New York. I 2012 gikk det Munch-verket for 120 millioner dollar, inkludert omkostninger.

Ikontrykk nådd tak

Det er ikke all kunst signert av Harald Sohlberg som blir revet vekk.

Under en auksjon hos Grev Wedels Plass Auksjoner ble nylig et Sohlberg-maleri, vurdert til tre til fem millioner kroner, “bare” klubbet for tre millioner kroner. Et trykk av “Vinternatt i Rondane”, et motiv som har steget veldig i pris en stund, men nå ser ut til å ha nådd et slags tak, ble solgt for 360.000 kroner. Siden forrige oppdatering har samme auksjonshus solgt en annen versjon av motivet for 366.000 kroner. Omkostninger kom i tillegg til disse beløpene.

To Sohlberg-verk priset til tre til fire millioner kroner og 800.000 til en million kroner har ikke blitt solgt hos Blomqvist i høst, ifølge prisdatabasen Artprice.