<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
En av juvelene: Samler og kunstner Morten Viskum solgte kunst fra samlingen for å få råd til et Munch-portrett. Foto: Lars Brænden Schram

Kunstpraten: Har Norges største Melgaard-samling

På vanlig lønn har Morten Viskum bygget opp en kunstsamling på over 1.500 verker.

– Jeg samler på absolutt alt som kan kalles kunst. Jeg kan ikke komme på noe jeg ikke har, sier kunstner Morten Viskum. 

På vanlig lønn har Viskum bygget opp en kunstsamling på over 1.500 verker, og hvor over 500 er signert Bjarne Melgaard. 

Bestefar hadde kunst i tre høyder over sofaen. Kunstinteressen tror jeg at jeg har derfra.

– Jeg har alltid vært interessert i kunst. Bestefar hadde kunst i tre høyder over sofaen. Kunstinteressen tror jeg at jeg har derfra, sier han.

På besøk hos Kunstpraten forteller Viskum hvordan han har fått til å bygge opp en så stor samling med lite penger, eller vanlig lønn.

– En god investering

Viskum startet tidlig med å kjøpe kunst, det var et Marc Chagall-trykk da han var 21 år og gikk på Bjørknes for å ta opp fag for å komme inn på veterinærstudiet. 

Jeg betalte på Chagall-trykket i det jeg føler var 30 år. Investeringen viste seg ikke å være veldig god.

– Bestefaren min sa jeg måtte få meg en utdannelse hvor jeg tjente penger, sier Viskum, som nesten fullførte studiet før han likevel gikk i gang med kunststudier og gjorde karriere innen det feltet. 

– Jeg betalte på Chagall-trykket i det jeg føler var 30 år. Investeringen viste seg ikke å være veldig god. Men jeg fikk interessen for kunst og samling og brukte ikke pengene mine på tull og tøys som kameratene mine, men på noe håndfast. Og alt i alt har samlingen vært en god investering, sier han.

Hvor han anbefaler å handle

– Hvor handler du kunst?

– Mesteparten kjøper jeg fra gallerier og utstillinger. Det er det jeg anbefaler. Det betyr at de er kunstnere om noen år også, sier Viskum. 

Selv har han de siste årene kjøpt mest på Instagram. 

I tillegg til å være samler er Viskum også kunstner og mannen bak visningsstedet Vestfossen Kunstlaboratorium utenfor Drammen. Kapital har tidligere skrevet om Viskums samling.

Livsstil
Reportasjer