<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Bartenderen: Tom-Fredrik de Ridder ved Bar Albatross.  Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Perfekt drink til fredagstacoen

Tom-Fredrik de Ridder ved Bar Albatross disker opp med saftig chilidrink en mexicansk aften verdig.

– Det var lysten på å kunne bestemme over egen hverdag som gjorde at vi åpnet vår egen bar. Vi ønsket å være våre egne sjefer, sier Tom-Fredrik de Ridder hos Bar Albatross i Oslo.

Sammen med Einar Kaupang, Ole Thorsen og møbelsnekkeren Morten Engebretsen åpnet han baren på Torshov sommeren 2018. De tre bartenderne har årevis med erfaring fra kjente barperler som No. 19, Pauls Boutique, Internasjonalen og Bar Boca, og Kaupang var med på å starte opp utestedet Ujevnt i Bergen, som ble en trendsetter innen cocktails i vestlandsbyen.

Tom-Fredrik de Ridder (34)

 

Medeier, daglig leder og bartender på Bar Albatross.

CV: Bar Boca, No. 19 og Pauls Boutique

– Samtidig var det viktig for oss å sikre egen økonomisk fremtid med tanke på pensjon. Bartendere er ofte nederst på lønnsrangeringen, og det er vanlig med minstepensjon i bransjen. Men selv om man liker jobben sin, begynner man gjerne å tenke på slike ting når man blir eldre, får barn og etablerer seg.

Fleetwood Macs låt Albatross ble inspirasjonen til navnevalget. Selv om baren heter Bar Albatross, er det en utstilt måke som møter en når man kommer inn døren.

– Albatrossen har et vingespenn på fire meter, så vi kunne ikke ha den i døren. Så nå har folk begynt å kalle oss for Måka.

Drinken: Mexican Grenadine. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Ingen rekrutteringsproblemer

Det er problemer i bransjen med rekruttering av bartendere, ifølge De Ridder. Det synes ikke hos Bar Albatross, som har gått fra tre til ni ansatte.

– Folk har søkt seg til oss fremfor at vi har jaktet, så det er stor stas.

Mexican Grenadine

 

2 cl tequila

1 cl mezcal

1 cl chili chipotle tequila

1,5 cl grenadine

1,5 cl limejuice

3 cl grapefruktjuice

en splæsj agavesirup

sitron- eller limeskive til pynt.

– Vi er ikke en vinbar, men har mye god vin, både naturvin og klassisk fransk burgunder, og øl. Og vi har egenkomponerte og klassiske cocktails, men vi er ikke en rendyrket cocktailbar. Målet var å være en allroundbar som er gode på alt.

Glem chilinøtter og potetgull. Bar Albatross serverer heller kontinental barsnacks som ost, spekeskinke og oliven, i tillegg til sylteagurk, kjøttfrie pateer og sardiner, servert på trendy vis i hermetikkboksen sin.

– Vi har alltid egenkomponerte drinker på cocktailmenyen og prøver å være sesongbaserte. På sommeren bruker vi mye frukt og bær som er i sesong, mens på høsten og vinteren kommer vinterlige smaker som kanel, epler og muskat.

Salgsuksess i drikkeform

– Mexican Grenadine var sommerens store salgssuksess. Den er syrlig, søt og spicy og refererer til de mexicanske ingrediensene som er tequila, mezcal, chili- og chipotleinfusert tequila, hjemmelaget granateplesirup, grapefrukt, lime og agavesirup med chipotlesalt på glasskanten.

Chili- og chipotleinfusert tequila lager man ved å legge tre chili og tre chipotlechili på en flaske tequila. Chipotlesalt lager man ved å blende havsalt og tørket chipotle i en blender – det smaker litt som Hockeypulver, ifølge de Ridder.

– Granateplesirup, som også blir kalt grenadine, er veldig enkelt å lage om man ikke vil kjøpe det ferdig. Da presser man granatepler godt, og varmer opp like deler sukker og juice til sukkeret røres ut.

– Hell alle ingrediensene i en shaker. Fyll opp til toppen med isbiter og rist. Smør limejuice rundt kanten på et rocksglass og dypp glasset i chipotlesalt. La det gjerne være en liten åpning på kanten for de som ikke vil få i seg saltet. Dobbeltsil drinken over glasset fylt opp med isbiter og pynt med en skive sitron eller lime.

Livsstil
Reportasjer