<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Kapitals store julegaveguide

Her er 40 saker og ting fra Kapitals livsstilsredaksjon som kan gi litt inspirasjon – før årets julegavehandel begynner å puste deg i nakken. 

På juletreet

Smykk deg med kunst. Kapital slår et slag for landets museumsbutikker. Har du ikke råd til en Picasso eller en Melgaard, kan du kjøpe plakat eller et putetrekk med kunstnernes motiver. For ikke å nevne årsmedlemskap ved museet, med fri inngang og andre goder. Ofte selger butikkene også smykker med en egenart. Nora Gulbrandsen var en av de første profesjonelle industridesignerne i Norge. Først og fremst er hun kjent for arbeidene i modernistisk design for Porsgrunds Porselænsfabrik. Dette anhenget er laget av Opro og inspirert av Gulbrandsens kjente sirkler. Det selges blant annet i butikken på Nasjonalmuseet. 1.200 kroner. 

“Viktig” tilbehør. Litt som pensko til en dress – AirPods Pro er et slags må-ha-tilbehør for alle som eier en iPhone. Det finnes vel så gode alternativer, men det er denne de fleste vil ha. 2.500 kroner.

Smykker og øredobber fra Pearl Octopuss.y. Hvorfor putte internasjonale merker i smykkeskrinet, når det begynner å bli så mye bra å velge mellom her hjemme? Oslo-baserte Pearl Octopuss.y perler iøynefallende smykker som lett kan bli en snakkis både på jobb og fest. Øreringene er det seriøs bling bling-faktor over, mens det kun er fantasien som setter grenser for hvordan man kan bruke halskjedet, som kommer som en eneste lang, glitrende snor. 2.200 for øreringer og 3.700 kroner for kjede.

Litteratur: Diverse bøker, noe for enhver smak. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Litteratur

Coffeetable med kred. Boken The Great Graphic Book. Amerikansk grafikk 1960–1990 har ikke bare vakkert omslag. Her får man en innføring i skiftet i The Big Apple rundt 1960 da mange kunstnere orienterte seg bort fra New York-skolens ekspresjonisme og begynte med popkunst. Rikt illustrert med verker av 23 kunstnere, deriblant Helen Frankenthaler, Jasper Johns og selvfølgelig Andy Warhol. Selges i butikken på Nasjonalmuseet. 249 kroner. 

Kunsten å samle kunst. Erling Kagge deler av sin erfaring som kunstsamler. Rikt illustrert og gjør seg fint på stuebordet. 347 kroner.

Teknologiens filosofi. Metafysiske problemstillinger. Velskrevet og lærerikt om filosofien rundt “maskinen mot mennesket”, forfattet av professor Einar Duenger Bøhn. Temaet han tar opp er et av de mest brennaktuelle for samfunnet i dag: de grunnleggende spørsmålene rundt kunstig intelligens. Er det mulig å skape kunstig bevissthet og kunstige personer? Hva med kunstig moral? 305 kroner. 

Inside Burgundy er Master of Wine Jasper Morris’ referanseverk om verdens mest komplekse vinregion. Morris har bodd i, reist i og jobbet med Burgund i over 30 år, vært Berry Bros. & Rudds burgundpesialist og står bak nettstedet “Inside Burgundy”. Et must for enhver vinelsker. 795 kroner.

Samfunnsfag. Vår tids fascisme er kommet snikende, ikke marsjerende, og forkledd som kamp mot nazisme. Slik beskriver Aage Borchgrevink Vladimir Putins politiske prosjekt. – Putin er både varulv og keiser, skriver Borchgrevink i denne poengterte og krystallklare boken om mannen som har definert året 2022. Pris: 375 kroner. 

Abonnent på vinbladet Noble Rot. Fra den kuleste vinbaren i London lages et viktig uavhengig vinblad for vin-nerden. Fylt til randen med artikler fra kjente og ukjente vinskribenter. 3 utgaver i året. 450 kroner (+ porto).

Roman fra multikunstner. Matias Faldbakken er en av de mest aktuelle kunstnerne i Norge. Han er også forfatter og har igjen fått gode kritikker for en roman han har skrevet. Den heter Stakkar og handler om fostergutten Oskar. En dag oppdager han et barn i skogen, visstnok en utemmet “unge”, som han fanger og tar med seg hjem. Den forrige boken til Matias Faldbakken handlet om en leirklump som gikk amok. Knallbra. Stakkar er nominert til Bokhandlerprisen, og omslaget er julete i fargene. Neppe ubevisst. 393 kroner.

Kosmetikk: Parfyme fra D’Orsay og Tom Ford. Øyenskygge fra Westman Atelier. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Kosmetikk og duft

Parfyme. Tom Ford Ombré Leather EdP. Med florale toner og duft av vegetabilsk lær og seder. Ikke noe særlig for kontoret på dagtid, men på julebordet kan den neppe slå feil. 1.600 kroner.

Øyenskygge fra Westman Atelier. Å ikke se ut som en panda bare noen timer etter påføring av øyenskygge må være enhver beauty-entusiasts drøm. Mange merkevarer lover at produktene deres ikke drysser, få innfrir løftene. Den kremete øyenskyggetrioen Eye Pods fra amerikanske Westman Atelier er et unntak. I spissen for merket står den anerkjente stjernemakeup-artisten Gucci Westman, som ønsker å mikse luksuriøs hudpleie med lettvint makeup, med rene og pleiende ingredienser. 1.040 kroner hos Gimle Parfymeri.

Duft fra D’Orsay. En hemmelig kjærlighetshistorie mellom Alfred D’Orsay og Marguerite Blessington i 1821 inspirerte ham til å starte opp sitt selvtitulerte duftmerke i 1830. Gjennom 1900-tallet samarbeidet merket med store navn og merkevarer som Jean Cocteau og Baccarat. I 2015 pustet Amélie Huynh nytt liv i merket. C.B. Songe à la douceur dufter av appelsin med tre- og læraktige noter. 550 kroner for 10 ml og 2.000 kroner for 90 ml hos Heaven Scent.

Klokker: Seiko Alpinist, Seiko Sports 5 og Blancpain Fifty Fathoms Bathyscape. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Klokker

Sporty og klassisk. Seiko Alpinist er en skikkelig kultklassiker blant klokkeentusiaster. Opprinnelig ble den designet for fjellklatrere. Men ingen grunn til prestasjonsangst: Du kan fint bruke den også på hytta og ved kontorpulten. 9.998 kroner.

Luksusklokke. Blancpain Fifty Fathoms Bathyscape (38 mm). Moderne utgave av en av verdens første skikkelige dykkerklokker. Her i titan, med en sprek, blå urskive. Den nette størrelsen gjør Bathyscape til en helmaks – dog kostbar – unisex-modell. 99.200 kroner.

Budsjettvennlig klassiker. Seiko 5 Sports er kjent for én ting: å være arvtageren til SKX-serien, den budsjettvennlige dykkerklokken som kunne “gjøre alt”. Klokken har 100 meter mindre vannresistens enn originalen, men er fortsatt svært populær og kommer i et utall forskjellige farge- og designkombinasjoner. Kommer også med GMT-funksjon, da for et par bærumstiere ekstra. 3.300 kroner.

Kjøkken: Tranchersett fra Tamahagane og diverse glass fra Riedel. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital
Vin: Champagnestopper og opptrekker fra Pulltex. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Mat og vin

Vinåpner. Pulltaps Toledo eik med skinnetui. Det ultimate verktøyet for vinkelnere og vininteresserte. Korketrekkeren har en totrinns funksjon som gjør det enkelt å åpne flasken. 999 kroner.

Druespesifikt vinglass fra Riedels nye serie Veloce. De vakre vinglassene utmerker seg med en klokke i tynt krystall og en smal, høy stamme. Den elegante følelsen forsterkes av at klokkene har et diamantformet design. Ved foten av hvert glass står det hvilken drue klokken passer til. 899 kroner (for 2 glass). 

Riedels munnblåste karaffel Curly Pink. Produseres av dyktige håndverkere i Tyrol i Østerrike. Hver eneste karaffel er et unikt håndverk. 4.699 kroner. 

Tranchersett fra Tamahaganes knivserie “San”. Laget etter eldgamle, japanske håndverksmetoder, som senere har blitt modifisert for å gjøre stålet mer lettslipt og bedre tilpasset et moderne kjøkken. Fantastisk kvalitet til gourmetkokken. 4.500 kroner.

Champagnestopper. Antiox er en smart gadget som bevarer vinens smak lenger. Stopperen inneholder et aktivt kullfilter som hindrer vinen i å oksidere, slik at den beholder sin opprinnelige smak i opptil ti dager. 429 kroner. 

Til henne: Veske fra Louis Vuitton og sko fra Amina Muaddi. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Mote – til henne

Veske fra Louis Vuitton. De aller fleste forbinder nok Louis Vuitton med det nå ganske så ikoniske monogrammønstret i nøytrale bruntoner. Loop bag er intet unntak, men den er hakket mer edgy i en halvmånefasong med 90- og 00-tallsvibber – som faktisk er inspirert av en Croissant-veske fra arkivet. Pris: 20.400 kroner.

Høye hæler fra Amina Muaddi. Christian Louboutin og Manolo Blahnik har fått en rival, for nå er det Amina Muaddi enhver moteinteressert vil sko sine føtter med. It-designeren har bakgrunn fra design- og magasinbransjen og grunnla det selvtitulerte merket sitt i 2018. De eksperimentelle, men lekre hælene laget i Italia er blitt et kjennemerke for det Paris-baserte skomerket. Lupita Slippers med sine 7 centimeter høye hæler er et perfekt startpunkt. 5.800 kroner hos Vincci.

Til ham: Sko fra Church, skjorte fra Stenströms, slips fra Petronius 1926 og diverse vintage silkeskjerf. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Mote – til ham

Skjorte fra Stenströms. Du vinner kanskje ikke julen, men den sikreste gaven til en som kler seg i dress hver dag er en hvit eller blå skjorte. 1.700 kroner.

Godt skodd. På shortlisten til årets julegave for voksne menn. Church’s Gateshead penny loafers er så klassiske, pene og anvendelige et par sko kan bli. 8.800 kroner.

Pyntet til fest. Sorry, slipset er ikke dødt likevel. Fint å få. Kjedelig å kjøpe selv. Ikke minst er slipset fra Petronius 1926 en gave du får bruk for allerede i nærmeste fremtid. 1.650 kroner.

Det er nesten umulig å ikke finne silkeskjerf i vintagebutikker, enten i 100 prosent silke eller i syntetiske materialer som faktisk er minst like vakre. Og til en mye snillere pris enn nytt. Her fra Solitude Vintage. 

Kunst (og en alt-mulig-spray): Grafikk fra Too Many Prints og bilrengjøringsspray fra Koch Chemie. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Til veggen – og bilen

Trykk det til deg. I Neuberggaten på Majorstuen selger butikken Too Many Prints grafikk av Oslo-baserte kunstnere, designere og andre kreative som ikke er tilknyttet et galleri. Trykkene selges i kommisjon og har opplag på mellom 50 og 100. Mye kult og mye kunst og dekor for penga. Elise Hisdal “Hvem er du?” str. A2 koster 1.450 kroner, mens Wallstories’ “Vinterdag i Sunnmørsalpene” i str. A2 ligger på 1.200. Finnes også i andre størrelser. Fra 400 til 6.000 kroner (+ ramme).

Til bilentusiasten. En spray som kan rengjøre alt på innsiden av bilen? Jepp, fra de tyske kjemikerne i Koch-Chemie. Allround surface cleaner er smart å ha når interiøret trenger en rask shine. Kan også brukes hjemme. 229 kroner.

Klær – nytt og vintage

I bilen: Vintage blazer, strikket genser fra O.A.D, vintage Levi’s-jakke og vintage silketørkle. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

En tidløs blazer (hengende på knagg) i gode kvaliteter er perfekt å finne secondhand eller vintage, for før i tiden foretrakk man tross alt gjerne gode naturmaterialer. Hundetanns- og fiskebensmønster, grov eller fin tweed, ruter eller ensfarget. At vintage ofte er rimeligere enn nyprodusert er en pen bonus. Blazer fra amerikanske Brooks Brothers. 1.400 kroner hos Solitude Vintage.

Strikket genser (hengende over baksetet) fra Devolds nyeste satsning, O.A.D. Med italiensk designer og made in italy på merkelappen (sjelden en dårlig kombo) forsøker den tradisjonelle, norske ullklærprodusenten å nå ut til et nytt publikum. Prisen er høy, men det er også kvaliteten. Avbildet modell koster 6.000 kroner.  

En like tidløs denimjakke (i baksetet) fra ikoniske Levi’s er nok et nøkkelplagg som aldri blir feil. Og det er ingen grunn til å kjøpe disse nye, når det finnes så mange flotte varianter brukt. Jakke fra Levi’s. 1.800 kroner hos Solitude Vintage.

Tørkle (på denimjakke). Enkelt å finne i vintagebutikker, markeder eller på Finn.no. Elegant, tidløst og kan brukes mange vis, enten rundt halsen, i håret eller på håndvesken. Eller bare liggende pent i en bunke i gangen.

Praktisk og personlig: Skinnhansker fra Hanske-Hallén, notatbok fra Moleskin, penn fra Lamy og engangskamera fra Kodak. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Greit å ha

En god penn. Penner som ikke er profileringsgaver er vanskeligere å miste. Spesielt om du har kjøpt den selv eller fått den i gave av en nær relasjon. En god penn trenger ikke koste tusenvis. Tyske Lamy lager god kvalitet og stilrent design til et par hundrelapper. Modellen Safari finnes både som kule- og fyllepenn. 259 kroner.

Noe å drodle på. Notatbok fra Moleskin. Noen ganger er det bare enklere å holde styr på tankene på papir enn i Word. Og så ser det jo stiligere ut. 340 kroner.

Luksus ved fingertuppene. Hansker i peccary-skinn er noe av det beste man kan ha i garderoben. Med rett vedlikehold kan de vare flere tiår. 2.095 kroner fra Hanske-Hallén. 

Hipsterinnslag. Litt nostalgi, som fenger hos tilnærmet alle? Gi et engangskamera i gave. Som dette, fra Kodak. 219 kroner.

Bilen: Nye Land Rover Defender. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Bil for fremtiden. Land Rover Defender PHEV. Kombinasjonen av hybrid drivlinje og udødelig modellhistorie gjør dette til noe av det kuleste man kjøre til Hemsedal. Pris fra 1,1 millioner kroner. 

Livsstil
Reportasjer