<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Kunstner i pysjamas: Den svenske kunstneren Love Terins begynte med selvportretter med stripet pysjamas. Bruddstykker av mønsteret har hun beholdt i arbeidene sine. Foto: Nicolai Giil / Kapital

Love (30) har solgt kunst til Sveaas og Norges Bank

Norges Bank og Christen Sveaas har allerede kjøpt Love Terins’ kunst. Nå er den svenske kunstneren aktuell med separatutstilling i Oslo.

Den svenske kunstneren Love Tenris om sitt gjennombrudd

Innen Love Terins hadde rukket å fylle 30, hadde hun deltatt på flere gruppeutstillinger og fått medlemskap i og egen utstilling hos Landsforeningen Norske Malere (LNM). 23. mars åpnet enda et soloshow med bilder av den unge maleren. Kapital har fått tips om at det kan være lurt å følge med på henne – også hvis man tenker investering. 

Kapital har tatt en sniktitt på bildene i atelieret til kunstneren dagen før de skal fraktes til Kuben hos QB Gallery i Bygdøy allé. Vi snirkler oss opp fra Ringveien i ingenmannsland nedenfor Montebello T-banestasjon. I en eldre, vakker murbygning fra 1920-tallet – og som tidligere huset Smestad transformatorstasjon – leier Terins et lokale av Montebello kulturhus. 

Utkast: – Jeg har alltid en detaljert plan når jeg jobber, sier Terins. Foto: Nicolai Giil / Kapital

– Det er veldig fint å være her, sier Terins når hun åpner og geleider oss inn i heisen. 

Opp flere etasjer og inn en dør deler hun atelier med venninner. Vi passerer et langbord med kandelabre. I et lyst rom holder Terins til. Det ene hjørnet er dekket med små skisser, på pulten ligger malerutstyr, og opp langs veggen står det store malerier. Fellesnevneren er “lystige” farger ispedd det som kan se ut som frukt, stoffer med mønstre, rene fargeflater og sebrastriper. 

Hun byr på kaffe fra en oransje termos. 

– Har det vært stress å bli ferdig til utstillingen?

– Nei, jeg er tidspessimist, så det har gått bra, sier Terins.

Egen inspirasjon: – Jeg må ha arbeidene mine rundt meg når jeg jobber, sier Love Terins. Foto: Nicolai Giil / Kapital

Mini-CV

 

Hvem: Billedkunstner Love Terins (30). 

Bakgrunn: Utdannet ved Kunstakademiet/KHiO i Oslo og Österlenskolan for Konst och Design i Simrishamn. Stilt ut hos Nitja, Galleri Golsa, Kösk og QB Gallery. Hadde separatutstilling hos LNM i Oslo rundt årsskiftet 2021–2022. Da kjøpte investor og kunstsamler Christen Sveaas privat og Norges Banks kunstsamling arbeider av henne. Assistent på si for billedkunstneren Ragna Bley og underviser ved Einar Granum Kunstfagskole.

Aktuell: Åpnet separatutstilling i Kuben hos QB Gallery i Bygdøy allé 23. mars med bilder i ulike formater. Utstillingen står til slutten av april.

Priser: Gått opp ca. 20 prosent siste året. 8.000–35.000 kroner avhengig av format. De største bildene på utstillingen hos QB er priset til 28.000 kroner. 

– Prisene opp 20 prosent

På gulvet, som er fullt av små malingflekker, er det tapet opp et rektangel. Det er formen på utstillingsrommet hos Kuben i galleriet, og hvor hun skal stille ut bildene sine. 

– Kuben har litt spesiell form, derfor har jeg tilpasset formatet på arbeidene så de skulle passe inn, sier Terins. 

Mikaela Bruhn Aschim er gallerileder for QB Gallery. Hun oppdaget Terins hos LNM i fjor og tok henne med på gruppeutstillingen “Painting Today”. Utstillingen nå er kalt “Floating in front of backwards” og vises parallelt med Espen Gleditsch i galleriet.

– Love er en ung kunstner med mye potensial, sier Aschim. 

– Prisene hennes ligger foreløpig på et lavere nivå. Det er viktig å skape et kommersielt marked for kunsten hennes. Dette gjør at samlere og andre kjøpere som er tidlig ute og satser på henne kan gjøre et godt kjøp, sier hun. 

Likevel: 

– Prisene hennes gått opp rundt 20 prosent det siste året, og arbeidene koster mellom 8.000 og  35.000 kroner.

Prisene hennes gått opp rundt 20 prosent det siste året.
Mikaela Bruhn Aschim, gallerist
Stilles ut: Disse tre maleriene selges blant annet hos QB Gallery. Målene er 200 x 85 cm, og prisen 28.000 kroner. Foto: Nicolai Giil / Kapital

Tipset om Sveaas-kjøp

– Du har jo opplevd veldig mye som kunstner allerede. Hva har vært det største?

– Det absolutt største var LNM. Det føltes som om jeg gjorde et hopp. Det var bare to år etter at jeg var ferdig på akademiet. Jeg ble så glad da jeg åpnet mailen og så jeg fikk medlemskap og utstilling. Jeg skrek og slo i veggen og løp ut på gaten og inn på en bar på Alexander Kiellands plass og sa: “Gi meg en shot!” Og så løp jeg hjem igjen. Kjæresten min satt og jobbet med en oppgave. Han hadde ikke tid til å være med og feire med det samme.

– Det var hos LNM at Christen Sveaas kjøpte ett av bildene dine?

– Ja, men hvordan vet du det? spør hun.

I fjor fikk Kapital fikk e-post med tips om kjøpet: “Med tanke på fremtidig liste over lovende, yngre kunstnere i Kapital, har jeg lyst til å tipse deg om en som det begynner å røre seg litt rundt.”

Det var nettopp Terins.  

“Hun jobber delvis som assistent hos Ragna Bley, som du tidligere har omtalt. Det som er litt spennende, er at Terins nå er kjøpt inn av Norges Bank og Christen Sveaas privat. Det at kjøpet er privat (av Sveaas) gjør at galleriet ikke har mulighet til å offentliggjøre dette. Love Terins er litt annerledes, dekorativ, men med spennende innhold, synes jeg.” 

Terins har stått på idélisten vår siden.

Skapt orden: – Jeg ryddet litt før dere kom, sier Terins. Foto: Nicolai Giil / Kapital

Skulle bli lege

Hun er født og oppvokst i en basketfamilie mellom Lund og Malmö. 

– Jeg gjorde det bra på skolen og hadde tenkt å bli lege, men så fikk jeg en eksistensiell krise, forteller hun.

Moren foreslo at hun skulle ta et forberedende kurs til en kunstskole siden hun hadde hatt stor glede av å tegne og male da hun var liten. 

– Det føltes som å komme hjem, forteller Terins. 

– Men hvordan havnet du i Oslo?

– Jeg søkte mange steder, og i mange land. Det var Mikael Lo Presti som oppfordret meg til å velge Oslo. Jeg kom inn i Haag også, forteller hun. 

Fikk eksistensiell krise: – Jeg gjorde det bra på skolen og hadde tenkt å bli lege, men så fikk jeg en eksistensiell krise, forteller Terins. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Jeg gjorde det bra på skolen og hadde tenkt å bli lege, men så fikk jeg en eksistensiell krise.
Love Terins, kunstner

Lo Presti er svensk-italiensk og er blant annet representert hos Standard (Oslo).

Alt er selvportretter

Det ble studier på Kunstakademiet i Oslo. Terins visste ikke hva hun skulle male og begynte med selvportretter – store formater. Hun laget bilder av seg selv i stripete pysj fra Polarn O. Pyret. 

– Det er egentlig det jeg holder på med fremdeles, selvportretter, selv om det ikke er så tydelig for alle. Jeg har skrelt av mye i bildene. Stripene er fremdeles meg i pysjen, sier hun. 

De hvite og svarte stripene går igjen som små dekorelementer i nesten alle arbeidene hennes. Kunstneren har fått sydd en lang remse av det stripete pysjstoffet. I et annet bilde kan det se ut som om lommetørklær daler ned. 

Fargeglad: Terins forteller at hun bruker mer farger ettersom hun blir teknisk flinkere. Foto: Nicolai Giil / Kapital

– Det er stoffrester jeg fikk av en venninne. Det var noe hun hadde etter bestemoren sin. Jeg er opptatt av stofflighet. Jeg bruker mer farger enn før. Jeg tror det henger sammen med at jeg har blitt flinkere, sier hun.

Inspirert av kvinnelige kunstnere

Terins bruker mest akrylmaling, men maler også med tempera og olje. Hun er inspirert av den tyske, abstrakte kunstneren Charline von Heyl, kinesiske Vivien Zhang og norske Jorunn Hancke Øgstad.

– Jeg er fascinert av Chang og Jorunn. Jeg skjønner ikke hvordan de får til å male som de gjør. Og Ragna Bley, som jeg er assistent for, har også betydd mye for meg, sier hun.

Som plommen ... : Under et opphold i Bulgaria i fjor sommer begynte hun å male med andre farger – og ble opptatt av plommer. Foto: Nicolai Giil / Kapital

Terins priser de som kjøper kunsten hennes. Kunstneren Lena Trydal, som var aktuell på åpningsutstillingen på Nasjonalmuseet hvor hun hadde malt kongefamilien og blant annet kong Harald i helsetrøye, er en av dem.

– Jeg tenker på kjøperne som ambassadører, sier Terins. 

Etter utstillingen hos QB skal hun lage arbeider til en gruppeutstilling i Larvik. Siden blir det jobb med bilder til en soloutstilling i hjemkommunen Lomma i Sverige, som også har kjøpt bilder av henne. 

– Jeg blir litt urolig når jeg tenker på alt jeg skal gjøre, sier hun.

På vei ut kommer vi på at vi må spørre om fornavnet hennes, Love; er det et svensk navn eller er foreldrene hennes hippier, som en vi snakket med i forkant spekulerte i. 

– Det er et svensk navn. Men om noen kaller meg Love er det bare jättetrevligt.

– Små referanser: – Det er små referanser i alle verkene mine, sier Terins. Foto: Nicolai Giil / Kapital

Livsstil
Reportasjer