Kjøp

Velstående familier tar grep om egen sikkerhet

Flere sikkerhetsselskaper rapporterer om gode tall i 2019 og spår lyse utsikter for bransjen. Særlig har forespørslene om sikkerhetstiltak rundt velstående familier skutt i været.

Økt fokus på sikkerhet: Henning Kristiansen, sjef for sikkerhetsselskapet SIP Group, opplever nå at familier er villig til å bruke langt mer penger på sikkerhetsrådgivning enn tidligere. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix
Næringsliv

Hyppig utskifting av telefonnumre, avanserte trackingsystemer, ledsagertjenester, sikkerhetsanalyser og hemmelige panikkrom. Dette er bare noen av sikkerhetstiltakene formuende familier her til lands etterspør og innfører i langt større grad enn tidligere.

– Vi har innrettet oss slik at det står et apparat klart rundt oss som er vel så effektivt som politiet hvis noe skulle skje, sier en milliardær. Av sikkerhetsmessige årsaker ønsker han å være anonym.

Vi har innrettet oss slik at det står et apparat klart rundt oss som er vel så effektivt som politiet hvis noe skulle skje.
Milliardær

– Jeg tror de fleste formuende familier har innført sikkerhetstiltak som for eksempel avanserte kamerasystemer og alarmer med oppfølgingsrutiner hvor det står et apparat klart hvis noe skulle skje. Enkelte har tatt grep etter å ha vært utsatt for en trusselsituasjon, mens andre har innført tiltak fordi de føler at det er lurt, forteller han.

Flere sikkerhetsselskaper melder om rekordhøy omsetning i 2019 og gode tider hittil i 2020.

– Vi har merket økt etterspørsel etter personellsikring, som blant annet dreier seg om familier som ønsker sikring. De får da en pakke med blant annet analyse av familien, sikkerhetsplan og tiltaksplan tilpasset dem. Noen ønsker for eksempel 24-timers sikring, noen vil ha det på reise eller utenfor bolig, mens andre trenger sikring når de blir kjørt fra A til B. Hvert case er unikt, forteller Harald Lilleeidet, administrerende direktør i vakt- og sikkerhetsselskapet PSS Securitas.

Securitas - EA - Portretter - Harald Lilleeidet 82690 Foto: Foto: Einar Aslaksen

Vi har merket økt etterspørsel etter personellsikring, som blant annet dreier seg om familier som ønsker sikring.
Harald Lilleeidet, PSS Securitas

Omfattende sikringstiltak

Den anonyme milliardæren forteller at familien de siste årene har blitt rådet til å innføre en rekke sikkerhetstiltak. Bakgrunnen er ulike hendelser og observasjoner som er blitt registrert rundt familien, noe han tror ikke er unikt for hans familie.

– Har du opplevd en trusselsituasjon?

– Jeg kan ikke med hånden på hjertet si at vi har blitt utsatt for et kidnappingstilfelle, men sikkerhetstiltakene vi har gjennomført er ikke kun basert på en ren proaktiv handling, sier han og tilføyer:

– Vår familie opplever ikke-ønskede aktører rundt oss fra tid til annen, det er det ingen tvil om. Både kameraer og andre ting har fanget opp uvedkommende som ikke har noe rundt oss å gjøre. De er på tape og i politiets ruller med bilder, bilskilt og det som er. Det tror jeg andre formuende familier også erfarer, dessverre, uten at jeg ønsker å gå mer i detalj.

Vår familie opplever ikke-ønskede aktører rundt oss fra tid til annen, det er det ingen tvil om.
Milliardær

Sikkerhetstiltakene familien har gjennomført er ikke få. Ifølge milliardæren er det to tilnærminger med hensyn til å beskytte seg selv og familien.

– Det ene går på å være proaktiv og innføre synlige sikkerhetstiltak for å skremme unna farlige aktører. Det andre dreier seg om skjulte systemer for å “ta” noen. Men det viktigste er godt gammelt bondevett – å være forsiktig, tilføyer han.

På samtlige av familiens eiendommer, som inkluderer hus, hytter og kontorer, er det derfor installert blant annet bevegelsesaktiverende kameraer, skilter og gjerder. Milliardæren har også tatt et annet og noe enklere virkemiddel i bruk:

– Et av de beste alarmsystemene som finnes er hunder, og vi har ganske mange hunder på eiendommene våre, for å si det sånn.

I tillegg er hver eneste av familiens biler utstyrt med skjulte trackere.

Det var i forbindelse med bygging av et nytt hus for noen år siden at næringslivsmannen for alvor startet å tenke sikkerhet også utenfor kontoret.

– Vi hadde muligheten til å lage et helt nytt system, og fikk blant annet bygget inn sikkerhetsrom. Der kan vi via kameraovervåkning følge med på ting som skjer på hele eiendommen, og vi har det man trenger for å kommunisere med omverdenen, meddeler han.

Økt etterspørsel etter panikkrom

Allerede i 2016 skrev Kapital at stadig flere rike etterspurte såkalte panikkrom, eller sikkerhetsrom, som er et sikkert rom som kan motstå angrep. Flere og flere velstående familier planlegger nå å utstyre huset med slike rom allerede før huset bygges, ifølge Henning Kristiansen, sjef i sikkerhetsselskapet SIP Group.

– I nyere hus tenker mange sikkerhet fra dag én, og arkitektene er med på det. Bygging av safety room har spesielt utmerket seg de siste årene, sier Kristiansen.

Bygging av safety room har spesielt utmerket seg de siste årene.
Henning Kristiansen, SIP Group

Han hadde over 15 års fartstid fra politiet før han byttet beite til vakt- og sikkerhetsbransjen. Nå er han sjef i SIP Group, som består av spesialister fra politiet og Forsvaret.

Også PSS Securitas-sjef og tidligere politimann Harald Lilleeidet melder om økt etterspørsel etter sikkerhetsrom/panikkrom.

– Et safety room er et sted man enkelt kan komme seg til, hvor andre ikke kan komme seg inn eller påføre fysiske skader. Flere kunder ominnreder huset sitt for å lage dette, sier han.

Tilbyr skreddersydde sikkerhetskurs

Privatetterforskning, panikkalarmer, sjåførtjenester og sikkerhetsanalyser er andre eksempler på tjenester som sikkerhetsselskapene tilbyr de som ønsker det. De tekniske løsningene blir stadig mer avanserte, og stadig flere bruker i tillegg langt mer penger på sikkerhetsrådgivning og bevisstgjøring av familien for å sikre seg mot uønskede hendelser, forteller Kristiansen.

Sikkerhetsrådgivningen til SIP Group innebærer blant annet at alle involverte familiemedlemmer blir intervjuet, slik at selskapet kan danne seg et bilde av alle i familien og hva de frykter mest. Etterpå blir det lagt en skreddersydd plan med tiltak, sier han.

– Vi ser at sikkerhetsbevisstgjøring har vært og er i vesentlig vekst. Vi gir også råd når det gjelder hvordan man skal forholde seg hvis det for eksempel går en alarm hjemme. I en slik situasjon gjelder det å vite for eksempel hvilket rom man bør låse seg inn i, hvor telefonen er og så videre. Dette bør man ha tenkt igjennom på forhånd, det kan være for sent når man står midt i situasjonen, poengterer Kristiansen.

Rekordomsetninger

Forsvinningssaken på Lørenskog høsten 2018 har uten tvil satt sine spor hos både næringslivstopper og formuende i Norge. I kjølvannet av hendelsen har sikkerhetsbransjen fått et oppsving. Det viser ferske regnskapstall for flere sikkerhetsselskaper, som opplevde rekordhøy omsetning i 2019.

Vakt- og sikkerhetsselskapet PSS Securitas hadde, ifølge Lilleeidet, en kraftig økning fra 2018 til 2019, og endte med en omsetning på snaut 200 millioner kroner i fjor. Det er en økning på omtrent 15 prosent. Resultatet endte på rundt 15 millioner kroner. Oppgangen skyldtes større pågang etter såkalte spesialtjenester som innbefatter blant annet ledsagertjenester, personellsikring og bolig.

SIP Group opplevde også en økt omsetning på godt over 10 prosent i fjor. Dette skyldtes i stor grad flere forespørsler om såkalte bodyguards og tjenester knyttet til sikkerhetsbevisstgjøring.

Også sikkerhetsselskapet Semac leverte et solid regnskap for 2019, med en kraftig omsetningsvekst. 

– Vi økte omsetningen vår med ca. 23 prosent fra 2018 til 2019, og opplever en positiv trend fra tidligere år som fortsetter inn i 2020, sier daglig leder Hans Erling Stausland.

Flere av sikkerhetssjefene tror oppsvinget i bransjen i stor grad kan knyttes til Lørenskog-forsvinningen og pressedekningen av saken.

– Dessverre er det slik at folk våkner først når ting skjer. Det er noen ute i markedet som ønsker å skape frykt. Men selv om vi hører om mange trusler og lever med dette hver dag, så er det heldigvis ikke mange av truslene som blir gjennomført, påpeker Lilleeidet.

Lyse fremtidsutsikter, tross corona

Tross coronaviruset som herjer på verdensbasis, melder alle sikkerhetssjefene Kapital har vært i kontakt med om gode tider for bransjen i inneværende år. Mens noen ikke ønsker eller trenger sikkerhetsvakter lenger, har et nytt behov dukket opp hos andre.

– Vi opplever nå at behovet for vakter er mindre i noen sektorer, som for eksempel utelivsbransjen. På den annen side er det flere selskaper som ønsker sikkerhetsvakter for eksempel for å holde kontroll over hvem som slipper inn i bedrifter, sier Lilleeidet.

Kristiansen istemmer:

– Jeg er ikke i tvil om at dette er en bransje som vil fortsette å oppleve god vekst, og så langt ser 2020 ut til å slå nye rekorder, sier han.

Jeg er ikke i tvil om at dette er en bransje som vil fortsette å oppleve god vekst, og så langt ser 2020 ut til å slå nye rekorder.
Henning Kristiansen, SIP Group

De typiske kundene som tar kontakt med sikkerhetsbyråene er som regel formuende personer og aktører med sentrale posisjoner i forretningslivet. Milliardæren Kapital har vært i kontakt med svarer følgende på vårt spørsmål om sikkerhet er et mye omtalt tema blant næringslivstopper og andre i hans omgangskrets:

– Absolutt, og det har blitt veldig mye mer aktuelt med tiden. Man må kunne agere på enhver situasjon. Sikkerhetsrutiner og tiltak må vi dessverre ha, selv om vi prøver å leve normalt. En medalje har alltid en bakside, avslutter milliardæren.