<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Applaus: Petter A. Stordalen har passert Stein Erik Hagen målt i formue. Foto: CF Wesenberg

Stordalens revansj

Mens kona Gunhild kjempet for livet, har Petter A. Stordalen doblet formuen. Med nærmere 26 milliarder kroner i formue er han nå rikere enn erkerival Stein Erik Hagen, mannen som sparket ham som sjef for Steen & Strøm.

Denne artikkelen ble først publisert i Kapital nr. 17 i 2018.

Det var en av de bitreste skilsmissene i norsk næringslivshistorie, en krangel som sen­ere har avstedkommet overskrifter fra Stordalen som “Jeg visste at han kunne være skruppelløs”, “Stordalen la felle for å avsløre Hagen”, “Stordalen og Hagen i pikant nakenstrid” og “Stein Erik Hagen saksøker Stordalen”. Men 22 år etter at Stein Erik Hagen sparket Stordalen som senterleder for Steen & Strøm, og en betydelig mer forsonende tone fra dem begge, fyker Stordalen forbi sin gamle erkerival på listen over Norges 400 rikeste.

– Føler du at du endelig har fått ordentlig revansj?

– Jeg burde takket Stein Erik Hagen. Uten ham hadde jeg aldri fått sjansen til å starte eventyret med Nordic Choice Hotels. Den revansjen har jeg fått for lenge siden. Det går så det griner med Nordic Choice, det går så det griner med Hurtigruten, det går så det griner med longstay-markedet! Vi har 16.000 ansatte i Nordic Choice og verdens beste kultur! Kan jeg ta av jakken? spør Stordalen fotografen.

– Jeg blir så jævlig engasjert!

Stålkontroll på businessen

Kledd som en rockestjerne, i alle medier og alltid med et nytt prosjekt. Petter Anker Stordalen mister aldri så mye som et tall i hovedbusinessen: hotell, cruise og langtidsutleie i boligmarkedet. Følelsene derimot, har han ikke alltid kontroll på: – Jeg gråt av glede da barna fortalte at de ville inn på eiersiden, forteller han.

Kontroll har han heller ikke hatt på utviklingen av den alvorlige sykdommen systemisk sklerodermi som kona Gunhild fikk påvist for noen år siden. Selv da Stordalen var et år borte fra Nordic Choice for å følge sin elskede ved sykehussengen, gikk businessen i hotellselskapet på skinner, stødig styrt av hans høyre hånd, administrerende direktør Torgeir Silseth.

Bare siden 2014, året da Gunhild i en alder av 37 fikk den blytunge beskjeden som medførte at hun kanskje ikke hadde så lenge igjen å leve, har Stordalen mer enn doblet formuen. Ifølge Kapitals siste beregninger er han nå god for 25,6 milliarder kroner, opp 19 prosent siden i fjor. Sine egne tall har Stordalen nøye skrevet opp på det han kaller “Kongearket”, som har fulgt ham nesten siden han begynte med å selge jordbær på torget i Porsgrunn som guttunge.

– Det mange ikke vet, er at Petter er utrolig flink med tall og dealer, forteller Kapitals ansvarlige redaktør, Trygve Hegnar, som kjenner Stordalen etter bl.a. å ha samarbeidet med ham om å utvikle Hurtigruten. – Spør ham om den store dealen som akkurat glapp. Han fortalte om den i bryllupet til Daniel på The Thief nylig, sier han med henvisning til Hurtigruten-sjefen Daniel Skjeldam.

Både Stordalen og Hegnar er eiere og styremedlemmer i Hurtigruten, som har vært en kanoninvestering for dem begge. Verdien av Stordalens post på 11,7 prosent er, etter det Kapital erfarer, på langt over en milliard kroner. Det er Stordalens egen hotellkjede, Nordic Choice Hotels, som driver femstjernershotellet The Thief på Tjuvholmen, et av de snart 200 hotellene i porteføljen hans.

Norges dyreste kontor

Det tok ikke lang tid før Stordalen på SMS svarte ja til å la seg intervjue om business og penger. Mye tidligere enn mange andre nordmenn har han har vært åpen om egen rikdom, selv om det har skjedd en endring blant de rikeste de siste årene.

Han har invitert oss til hovedkontoret til moderselskapet Strawberry og Nordic Choice Hotels i Oslo. Den staselige bygningen i Bygdøy allé ble oppført for den styrtrike skipsrederen Ivar An. Christensen i 1919 og senere solgt til Hegnar. Stordalen kjøpte eiendommen av ham for 77 millioner kroner i 2006. Kolleger i Finansavisen, som tidligere hadde kontor der, forteller at det omtrent blåste og regnet like mye ute som inne.

– Trygve sa jeg bare trengte å putte et par millioner kroner i huset for å få det i grei stand. Det ble 82 millioner kroner. 82 er et partall, det hadde han rett i, sier Stordalen.

Trygve sa jeg bare trengte å putte et par millioner kroner i huset for å få det i grei stand. Det ble 82 millioner kroner.

Finansavisen har kåret Choice-kontoret til Norges dyreste. Med interiørdesigner Anemone Wille Våges hånd på det estetiske kunne det ha sklidd rett inn i boutiquehotellporteføljen til Stordalen, hvor f.eks. The Thief, Norefjell Ski & Spa og Copperhill Mountain Logde i Åre inngår.

– Er nok en kjempeslösa

Stordalen forteller at svenske journalister alltid spør om man er en slösa eller en spara.

– Trygve er en kjempespara! sier Stordalen, som er 22,2 milliarder kroner rikere enn Hegnar. – Jeg elsker å sette penger i arbeid. Jeg er nok en kjempeslösa. Men jeg har en enorm respekt for penger. Jeg undrer meg alltid når rike mennesker uttaler at de ikke er opptatt av penger og verdier, og ikke vet hva de er gode for eller ikke følger med.

Jeg har en enorm respekt for penger.

– Hvilken plass kom du på i Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste i fjor?

– Tiende? Jeg husker jeg var blant de ti rikeste.

– Du kom på åttende. Hva var du god for da?

– Da må jeg regne meg baklengs. Det er 4,1 milliarder siden. Da må det ha vært 21,5 milliarder kroner, sier han og åpner en sort bok. – Dette er Kongearket mitt. Før var det et stort ark, men etter hvert ble det ikke plass til alle tallene. Kongearket har jeg alltid lett tilgjengelig. Her har jeg hele hotellselskapet. Ikke bare tall for i fjor, men også tre og fire år tilbake. Når jeg skal låne penger hos banker og finansiere og være med på ting, må jeg ha oversikt. Cash er nøkkelordet. Så lenge du har cash eller cashflow, står du gjennom, selv om verdiene er under vannet.

Under en nylig podcast-sending med tidligere E24-redaktør Per Valebrokk, som han driver PR-byrå sammen med, uttalte Stordalen at han har tre milliarder kroner i cash og aldri har hatt så mye i kontanter.

– Tror du det lurer en katastrofe rundt neste hotellhjørne?

– VIX-indeksen er lav, sier han med henvisning til indeksen som er et populært mål på aksjemarkedets forventning om volatilitet. – Folk er ikke bekymret. Da er jeg litt bekymret, fordi jeg opplever at vi er i en verden med mye usikkerhet, sier han.

Blåser seg opp

Enkelte sukker når de atter ser Stordalens ansikt dukke opp i mediene. Men det store flertallet vil alltid ha mer av ham, og særlig de unge. Få, om noen, genererer flere klikk i norske nettaviser enn ham.

– Hvordan har du tid til å være med alt?

– Dette handler om prioriteringer. Jeg er mye i mediene fordi jeg mener det er viktig at bedriftsledere er synlige og tilgjengelige. Investorer med store formuer bør ikke gjemme seg bort, mener Stordalen, som dagen før møtet var på Dagsrevyen og snakket om viktigheten av mangfold i arbeidslivet i et innslag som tok utgangspunkt i en 55-åring som ikke fikk jobb.

– Du er snart 60 selv. Klarer du å holde koken?

– Neimen – altså, hallo! Jeg er 55 år! utbryter Stordalen. Det er som om overkroppen hans blåses opp et øyeblikk.

– Du blir snart 56 år og vet jo at man runder opp både 55 og 56 til 60?

– Matematisk nærmer jeg meg 60 år. Men man snakker ikke sånn om alder. Hvis du hadde vært 25 år, hadde ikke jeg sagt at du var 30! Størstedelen av formuen min har jeg skapt etter at jeg fylte 50, sier han og kommer med en lang tirade om personer som har fått rikdommen til å blomstre ikke bare i 50-årene, men også i 60-, 70- og i 80-årene, deriblant Warren Buffett.

– Du svarte ikke på spørsmålet om du klarer å holde koken?

– Kari, sier Stordalen når torsoen er tilbake i normalposisjonen. – Én: Jeg har aldri vært lenger fra min pensjonsalder. To: Jeg har samme energi. Tre: Jeg har lært av feil.

– Petter elsker gullbroderier

Stordalen forteller at de snakket om mangfold i Nordic Choice allerede for over 20 år siden da han hadde kjøpt seg inn i selskapet. Det var under den første Vinterkonferansen, eller “VK”, som de kaller det årlige arrangementet i selskapet. Mangfold var en av verdiene Stordalen og Torgeir Silseth gikk for – litt fordi det ikke kostet penger, vedgår milliardæren. Nå mener Stordalen at nettopp mangfold har vært kjempeviktig for at Nordic Choice har blitt så stort og verdifullt. Han trekker frem høy kvinneandel på 52 prosent blant kvinnelige direktører, 65 prosent blant kvinnelige avdelingslederne og satsing på å gi innvandrere jobb.

– Mange mener vi er politiske. Det er vi ikke, selv om det er fint å bidra med å gi utlendinger den første raden i CVen. I Sverige har vi fått fast lane fra immigrasjonsmyndighetene – som det første selskapet i landet! Mange tror vi gjør det for å være snille. Det er ikke det. Vi tjener på det vi også, sier han og tilføyer at kultur er det eneste man ikke kan kjøpe eller kopiere, noe som er ganske overraskende for mange.

Mange mener vi er politiske. Det er vi ikke, selv om det er fint å bidra med å gi utlendinger den første raden i CVen.

Silseth og Stordalen er et av de lengstlevende lederparene i moderne norsk business-historie.

– Petter elsker oppmerksomhet, jeg har mindre behov for det, sier Torgeir Silseth, Stordalens høyrehånd som Finansavisen nylig omtalte som Norges rikeste hotellansatt etter å ha fått eierposter i Stordalens hoteller verdt godt over 200 millioner kroner. – Petter starter alltid med å være optimist, jeg starter med å være skeptisk. Petter elsker gullbroderier på jakken, jeg liker den uten. Jeg har en dyp respekt for Petter, sier Silseth, som nettopp mener at grunnen til at de samarbeider så godt er at de kompletterer hverandre.

Får hjelp av motebloggere

– Petter, du er jo alltid veldig flott antrukket, som om du alltid skal på fest.

– Det var da veldig hyggelig, da!

– Hvordan får du tid til å oppgradere garderoben?

– Jeg får hjelp til alt. Er jeg i tvil om et antrekk, spør jeg bloggeren Darja Barannik eller moteredaktør Petra Middelthon i Elle, forteller Stordalen, som alternerer mellom å bruke de to som stylister.

– Er du på Facetime om morgenen for å konferere om hva du skal ha på deg?

– Nei, men jeg kan sende et bilde hvis det er noe jeg er i tvil om. For eksempel om en skinnbukse er too much til en blazer.

– Hører du på dem?

– Noen ganger. Darja er venninne av datteren min, Emilie. Jeg spør henne om klær også. Hun pleier å være ganske ærlig, sier Stordalen.

Den profilerte bloggeren og influenceren Barannik har 138.000 følgere på Instagram og slår dermed Stordalen med 2.000.

– Usedvanlig dyr mann

Stordalen tar frem et ark og forklarer konsernstrukturen i Strawberry, som han samlet hele butikken i for et par år siden. Milliardæren forklarer fra venstre til høyre om hvor hotellene ligger, de børsnoterte selskapene, andre investeringer og Art & Design, som kunsten er sortert under. Stordalen har ansatt tidligere sjef for Nasjonalmuseet, Sune Nordgren, til å passe på sistnevnte asset.

– Sune er en usedvanlig dyr mann for meg. Han er et godt eksempel på hvordan jeg har fått til alt dette. Jeg har alltid omgått og ansatt folk som er bedre enn meg selv.

– Hvem får siste ordet hvis det for eksempel handler om kjøp av et dyrt kunstverk?

– Jeg lytter mye. Sune får både første og siste ordet. Han kuraterte kunsten på The Thief. Hvorfor gjør jeg det? Det koster masse penger, men det er ingen andre hotellselskaper som har en egen kunstkurator. Nå gjør han noe av det samme på Clarion Hotel The Hub og Clarion Hotel Oslo som begge åpner neste år, sier han.

Belønner seg selv

– Hva er en god deal for deg?

– En som har to vinnere. Er det én vinner, håper jeg det er deg. Ja, nå vet jeg du er overrasket. Men hvis du føler det var en fair deal og føler du vant, vil du gjerne gjøre en deal med meg igjen. Det handler om hvordan få motparten til å føle seg som en vinner.

– I dealen med hotellmennene Aasmund Haare og Christian Ringnes, da du gikk ut av Danmark, har du selv innrømmet i din egen bok at avtalen kunne fremstå som småskitten. Du hadde tømt holdingselskapet som stod som garantist for leien av hotellene for ca. 1,5 milliarder kroner i egenkapital. Hva skjedde med “to vinnere”-tankegangen i dette tilfellet?

– Her er det ikke to, her er det tre vinnere! Haare fikk nødvendig cash for å overleve, samtidig som selskapet jeg solgte var tilført nok cash til å overholde sine forpliktelser, noe ettertiden også har vist. At Haare valgte å tappe selskapet, er et forhold mellom ham og Ringnes-sfæren. I tillegg gav jeg Ringnes 80 millioner for at også han skulle føle seg som en vinner, forklarer Stordalen.

– Hvilken deal var det som ifølge Hegnar akkurat gikk skeis?

– Det var en stor som ikke gikk som jeg drømte om. Noen ganger kommer det inn ting som er uventet. Da må man akseptere det. Det handler om erfaring. Da er det bra å være Petter 55 år og ikke Petter 25 år. Det som er viktig når man ikke lykkes, er å trekke pusten og ikke løpe etter neste deal. Nå skal jeg fortelle noe jeg kanskje ikke burde si. Det er en stor sammenheng mellom gode dealer og det jeg anskaffer meg. På armen her er Danmark godt representert, sier Stordalen og peker på flere armbånd, deriblant et fra den danske smykkedesigneren Shamballa Jewels. Det kjøpte han av en av eierne etter et møte om et samarbeid knyttet til det nye designhotellet Stordalen bygger i det gamle posthuset i København.

– Smykket var det perfekte symbolet på hva vi ønsker at hotellet skal bety for København, sier han.

- Mye mer jålete: – Vi skrur ikke like hardt som konkurrentene våre, og vi er mye mer jålete, sier Petter Stordalen. Her i hagen ved hovedkontoret. Foto: CF Wesenberg

“Sverige desidert viktigst”

– Hvilket land har du mest business i nå?

– Sverige er det desidert viktigste markedet. Pr. nå tjener vi mye mer penger i Sverige. Noe av det vi tjener aller mest på er longstay. Det er businessutleie av leiligheter, som for eksempel til Volvo hvis de har et stort prosjekt i Göteborg og trenger 100 leiligheter. Vi er størst på det markedet, har store ambisjoner på vegne av selskapet Strawberry Living og skal beholde nummer én-posisjonen. Sverige er et fantastisk land å investere i. Vi har også gått inn i Danmark. I prosent kommer vi til å vokse mest der. Nå har vi etablert oss i Finland, hvor vi også ser et stort vekstpotensial.

– Når skal dere bli større enn storebror, hotelloperatøren Scandic, som er børsnotert på Stockholmsbørsen og som nå har 290 hoteller?

– Vi har aldri hatt noen mål om å være størst. Vi skal være best og ha de mest spennende hotellene. Scandic kommer til å ha bedre marginer, høyere driftsresultater og være større enn Nordic Choice. Men vi skrur ikke like hardt som konkurrentene våre, og vi er mye mer jålete. Noen sier det er litt mange puter på hotellene, men jeg tenker heller fire for mye enn én for lite. På alle kåringer har vi gjort det best, sier han.

Stordalen har 194 hoteller totalt i porteføljen, hvorav 134 er egne og 69 er franchisedrevet. Det betyr at andre drifter hotellene under de tre kjedebrandene til Nordic Choice Hotels: Comfort Hotel, Clarion Hotel og Quality Hotel. I tillegg er 20 nye hotellprosjekter i pipeline de neste årene.

– Hva tjener du mest på av hoteller du eier eller hoteller du driver?

– Hvor godt et hotell går, avhenger av flere faktorer og ikke minst den lokale markedsutviklingen. Vårt søkelys er først og fremst at hotellene skal lev­ere bedre enn markedet, sier han og tilføyer at det er ganske likt å drive med hotell og cruise.

Stordalen påpeker at det er mye av det han driver med som han i utgangspunktet ikke har tenkt å tjene penger på, men som han har satt i gang fordi det er moro.

– Gleden hittil er verdt det. Jeg har for eksempel puttet mye mer penger i Gunhilds EAT-prosjekt de siste 12 månedene enn i publishing, sier han med referanse til forlaget Strawberry Publishing hvor han har fått med seg noen av de mest lønnsomme norske forfatterne, som Jørn Lier Horst og Tom Egeland, til ergrelse for bransjen.

– Er noe svineri

Intervjuet med Stordalen finner sted før lanseringen av Gunhilds bok Det store bildet. Petter har lest alle de syv utkastene som forteller hele reisen til Stordalen Foundation og stiftelsen EAT, samt hennes egen livshistorie fra oppveksten på Muggerud til der hun er i dag.

– Da jeg leste den, tenkte jeg igjen på at jeg på en god dag bare når henne til knærne. Det som startet ved kjøkkenbordet vårt, har endt i en verdensomspennende organisasjon og initiativ om mat, helse og bærekraft som engasjerer noen av de største navnene i verden. Det er jeg ekstremt stolt av. Selv da Gunhild var på sitt sykeste, sa hun: “Jeg er syk, men verden er enda sykere”.

– Hvordan har Gunhild og hennes sykdom endret deg?

Stordalen tar en liten pause.

– Det er på mange måter. Jeg har fått et annet forhold til tid, hva som er viktig og hva vi kan bidra med. Selv om vi har teknologi, er det menneskene som kan skape noe annerledes. Noen er annerledes. Gunhild er annerledes. Mennesker skal måles på hva de gjør, ikke det de sa de skulle. Når jeg leser om social responsibility i en årsrapport, og selskapet dukker opp i Panama Papers like etter, blir jeg forbanna. Det er noe svineri. Det ødelegger Norge, som er verdens beste land. Skatt er sivilisasjonens kostnad. Men det har ikke bare vært flatt vann å være sammen med Gunhild. Jeg håper og tror boken kommer til å selge mye mer enn min, sier han.

Hans egen bok, Jeg skal fortelle deg min hemmelighet, kom i 2015 og er helt i salgstoppen for biografier i Norge med et opplag på 180.000 eksemplarer. Første opplag for Gunhild er totalt 67.000 i Norge og Sverige.

“Stor, tung sekk å overta”

I januar slapp Stordalen en stor nyhet på Instagram: De tre barna han har med sin eks-kone Ingrid, Emilie, Henrik og Jakob – alle i 20-årene, har kommet inn på eiersiden i Strawberry Group. Dette mens han selv har beholdt kontrollen med én A-aksje.

– Hvorfor har du involvert barna nå?

– Hele oppveksten min var det forventet at jeg skulle overta dagligvarebutikken som tredjegenerasjon. Jeg kjente det som en stor, tung sekk. Skal jeg gå her de neste 50 årene? Jeg bestemte meg for at jeg aldri skulle gjøre det samme overfor egne barn. Jeg har sagt at de alltid skal følge sine drømmer, at de må studere for å utvikle karakter, ikke for å få karakter, forteller Stordalen.

Da nyheten ble sluppet var det sommer, Gunhild hadde akkurat kommet ut fra sykehuset. Livet og solen skinte om kapp på Stordalens landsted i Blindleia på Sørlandet, hvor barna også var.

– Og så kommer de og forteller at de vil inn i virksomheten! Da kjente jeg det, det er dette jeg alltid har drømt om, at dette store skal gå videre i arv.

– Begynte du å gråte da?

– Ja, ja, jeg gråter for ingenting. De gråt de også. Det jeg ikke sa til dem, var at det første jeg gjorde etterpå var å lese meg opp på generasjonsskifter. Funnene er stort sett at hvis man kommer inn tidlig, er det størst sannsynlighet for suksess. Jeg håper jeg kan følge dem i 20 eller 25 år. Jeg har gjort noe som er irreversibelt på eiersiden. Jeg går aldri half in i noe. 

Note: Kapitals ansvarlige redaktør Trygve Hegnar er styreleder i Hurtigruten, hvor han eier fem prosent. Tilsvarende kontrollerer han en aksjepost på knappe fem prosent i Scandic.

Profil

Navn: Petter A. Stordalen (55), utdannelse fra Norsk Kjøpmannsinstitutt, Varehandelens høyskole og Norges Markedsføringshøyskole. Gift med Gunhild.

Aktuell fordi: Han har bl.a. økt formuen med 19 prosent det siste året. Han står på barrikadene for Pride, mangfold og åpner snart to gigantiske hoteller i Oslo: Clarion Hotel The Hub og Sommerro House på Solli Plass i Oslo sammen med Aspelin Ramm.

Viktigste milepæl: Da han fikk jobben som administrerende direktør på City Syd som 24-åring. Men det som forandret alt, var da han overtok Steen & Strøm i mars 1992.

Beste investering: Nordic Choice Hotels og alle hotellene. – Jeg kan ikke velge ett, det blir som å svare på hvem av barna mine jeg liker best.

Dårligste investering: – Milliarden jeg tapte i Danmark mellom 2000 og 2011, men vi gav ikke opp: Det er først når du gir opp at du mislykkes. Nå er jeg på full fart inn i Danmark igjen, og denne gangen lykkes vi: Vi har nummer én-hotellet på flyplassen, Clarion Hotel Copenhagen Airport (tidligere Hilton). Vi bygger Danmarks beste budget-hotell, Comfort Hotel Copenhagen Airport rett ved siden av. Det vil si at vi får 1.200 rom på flyplassen i tillegg til et svært konferanse-anlegg. Flyplasshoteller er forresten selve indrefileten i hotellmarkedet. Vi har Kobe-biffene på både Gardermoen, Arlanda og i København. Vi har også topphotellet Skt. Petri og budget-hotellet Comfort, begge sentralt i København. Og sist, men ikke minst: Vi bygger ut og transformerer det gamle ærverdige posthuset ved Hovedbanegården til å bli det mest spektakulære hotellet i hele byen, med totalt 25.000 kvadratmeter, møtearealer, tre restauranter, tre barer og 390 rom.

Best på: – Kulturbygging.

Dårligst til: – Å krangle (= konfliktsky, diagnose stilt av konsernsjef Torgeir Silseth).

Min hverdag: – Veldig straight! Klokken settes stort sett på seks. Deretter følger løpetur med Öbbe (schäferhunden), frokost, aviser, tall, mediesøk, og en tur på kontoret hvor jeg snakker med Torgeir og andre ansatte. Jeg er så mye som mulig på hotellene mine og bruker mye tid på dealer, journalister og foredrag. Den perfekte kvelden er med Gunhild og en pizza fra Teatro (som drives i Hotel Christiania Teater i Oslo sentrum og som Stordalen eier, red. anm.).

Hobby: Alt som involverer Gunhild. Og ofte også barna mine og Öbbe.

Reportasjer
Næringsliv
Portrett