<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Disse kvinnene har flest styreverv i ASA-selskaper

Den mektigste stolen ved styrebordet er fortsatt for det meste bestatt av menn, men de kvinnelige styreproffene blir stadig flere.

Nykommer: Rebekka Glasser Herlofsen sluttet som finansdirektør i Wallenius Wilhemsen i oktober i fjor for å satse på styreoppdrag og egne investeringer. Nå har hun fire ASA-verv tilknyttet sitt navn. Foto: Iván Kverme
Næringsliv

Kvoteringsregelen skapte en ny elite i Norge. De kalles gjerne gullskjørt, og har gjort styreverv i norske ASA-selskaper til sitt levebrød. Som styremedlemmer eller styreledere i store, tunge selskaper utøver de betydelig innflytelse i næringslivet. Ordet elite har gjerne blitt brukt fordi de har vært få, og de samme kvinnene har pendlet fra styrerom til styrerom. Nå har den eksklusive klubben blitt utvidet med flere nye medlemmer, viser tall Kapital har hentet inn. På listen over de 15 kvinnene med flest ASA-verv finner vi i år nemlig hele seks nye navn.

En av dem er Rebekka Glasser Herlofsen. Hun sluttet som finansdirektør i Wallenius Wilhemsen for ett år siden for å satse på styreoppdrag. Nå er hun oppført som en del av styret i Equinor   , Klaveness Combination Carriers, Sats   og Wilh. Wilhelmsen Holding   .

Delt førsteplass for Glasser Herlofsen

Glasser Herlofsen står altså oppført med fire ASA-verv, og deler førsteplassen på listen med fem andre hardtarbeidende kvinner: Adele Bugge Norman Pran, Ingrid Elvira Leisner, Marianne Lie, Liv Gisele Marchand og Yvonne Litsheim Sandvold. 

Andre nykommere er Live Bertha Haukvik, Elin Karfjell, Camilla Tepfers, Tove Raanes og Annette Malm Justad. Malm Justad ble valgt inn som styreleder i Rec Silicon REC tidligere i år, i tillegg til at hun sitter i styrene til de børsnoterte selskapene American Shipping Company   og Awilco LNG   . Alle disse tre selskapene er notert på Oslo Børs med markedsverdier på henholdsvis 3,2 milliarder kroner, 1,8 milliarder kroner og 144 millioner kroner.

Noen er selvsagt også gjengangere. Blant dem kan nevnes Ingrid Elvira Leisner og Mimi Kristine Berdal, som i år står oppført med henholdsvis ett og to mindre ASA-verv enn i fjor. Førstnevnte har trådt ut av styret til Spectrum, mens Berdal ikke lenger deltar i styremøtene til Itera ITE og Vistin Pharma VISTIN.

Totalt besitter de 15 kvinnene på årets liste 52 ASA-verv fordelt på 48 selskaper i alt fra bank til shipping og eiendom. 

Hvis vi går ett hakk ned, og ser på kvinner med to ASA-verv, finner vi 45 kvinner. Mens det er 386 kvinner som innehar et allmennaksjeselskapsverv. Det betyr at totalt 446 kvinner har innflytelse i noen av Norges største selskaper.

Se hele Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner