<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

De mektigste kvinnene i politikken

Mens flere Ap-kvinner fyker ut av listen som følge av lav oppslutning og internt bråk, befester statsministeren sin posisjon som vår nye landsmoder.

På farten: Erna Solberg flyr både høyt og lavt, og er blitt en bauta i norsk politikk. Foto: Terje Bringedal/NTB
Næringsliv

De siste som vil glemme 2020, er nok de folkevalgte som har måttet ta beslutninger der utfallet har vært kritisk uansett. Krise for økonomien eller krise for folkehelsen: Målet ble å unngå det siste og begrense det første.

“Moder’n”

Den øverste ansvarlige for Norges håndtering av den største politiske utfordringen siden krigen har nå sittet i sjefsstolen de syv siste årene og toppet Kapitals liste de siste åtte. Erna Solberg er blitt en svært erfaren statsleder. Faktisk den med 6. lengst regjeringstid av alle Norges 35 statsministere. 

Skulle hun, selv om det ikke nå virker spesielt sannsynlig, karre til seg en ny fireårsperiode, vil hun klatre opp på 2. plass med kun landsfader Gerhardsen foran seg. Med lang regjeringstid og en krisehåndtering det står respekt av, skaper Solberg rift om tittelen landsmoder". Beklager Gro.

Se hele Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner

Mektig er den som slamrer

Bak Solberg på hovedlisten over Norges mektigste kvinner følger, i år som i fjor, en rekke med folkevalgte. Faktisk er alle de ni mektigste kvinnene av alle i Norge, slik Kapital ser det, politikere. Hvilket i og for seg er et godt tegn på et moderne demokrati at makten ligger hos nettopp de folkevalgte. Mange av de i regjering, som Høyre-kvinnene utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide , justisminister Monica Mæland og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, har dessuten håndtert pandemien på en troverdig og god måte, og har dermed styrket sin posisjon. 

Legg ellers merke til at Siv Jensen, som selv smalt utgangsdøren fra regjeringen igjen etter seg i januar, fortsatt innfinner seg på en 6. plass og er den høyest plasserte på hovedlisten uten ministerpost. Hun legger seg så langt opp på listen i kraft av å lede Stortingets tredje største partigruppe og, fortsatt, som Erna Solbergs viktigste allierte utenfor egne kontorer.

Med det nyter Jensen stadig vekk stor innflytelse på landets politikk.

Melby inn, Grande ut

Plass nummer fire kan, tross endring, sies å være ganske lik som i fjor. En Venstre leder inn, en Venstre leder ut. Da Trine Skei Grande gikk av i mars satt hun ikke bare som partileder, men også som kunnskaps- og integreringsminister. Når Guri Melby går fra en urangert plass utenfor listen i fjor, til topp 4 på listen i år, gjør hun det som både partileder og kunnskaps- og integreringsminister. Læreren fra Orkdal danket ut gutta i Venstre i lederkampen, og med Jensen ute blir hun en slags løytnant i regjeringen. Melby er dessuten årets komet på listen. Ingen har steget mer enn henne i gradene det siste året. 

Hun har også partikollega og Næringsminister Iselin Nybø med seg på topp 7. Ikke verst for et parti som ligger i nærmest kronisk krig mot sperregrensen.

Utover dette vil vi trekke frem Tina Bru, Melbys nærmeste konkurrent til tittelen årets komet. Som ny olje- og energiminister har hun en tyngre ministerpost enn Melby, men siden Melby også er partileder tilsier vår samlede vurdering av hun er hakket mektigere. 

34-årige Bru, som har flekset muskler i jobben, kan imidlertid titulere seg som den yngste på listen over Norges mektigste kvinner. 

Ørn uten vinger

Arbeiderpartikvinnene har måttet finne seg i å spille annenfiolin også på denne listen så lenge Erna Solberg og de borgerlige har styrt. Selv i opposisjon har Ap som parti måttet drive mye defensivt spill, og navnet Trond Giske kommer nok en gang i veien for det aller meste annet. Arbeiderpartiets kvinnelige politikere har heller ikke klart å markere seg nevneverdig med konstruktive tiltak under coronakrisen. Oppdrift er sårt savnet, og meningsmålinger som stabilt produserer prosentvise oppslutningstall på +/- 20 er rett og slett katastrofalt for det en gang så ruvende partiet. Det er tross alt ikke lenge siden minimum var 36,9. 

Hadia Tajik gjør likevel et hopp på årets liste. Som medlem av Finanskomiteen på Stortinget har hun vært delaktig i håndteringen av corona, og hun markerte seg også tydelig i Tangen-saken hvor hun ledet Stortingets høring i august og var finanskomiteens saksordfører.

Politikken er arenaen hvor den desidert største makten i Norge sitter. Neste års valg vil derfor naturligvis føre til store endringer på denne listen. Selv med Arbeiderpartiet på stadig vikende skal det mye til for at Norges neste statsminister blir en kvinne.