For året samlet ligger Oslo an til en prisvekst på rundt 11 prosent, mens landet som helhet befinner seg noe bak på rundt 7–8 prosent.
Ikke helt bananas: – Vi er ikke i nærheten av 2016-tilstander ennå. Da hadde vi 26 prosent 12-månedersvekst i Oslo i desember, mens vi nå ligger an til rundt 10 prosent, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret. Foto: Iván Kverme
Før pandemien var det ventet en langt mer nøktern økning etter to år med moderat prisutvikling. Sjeføkonom i Prognosesenteret, Nejra Macic, tror to prosent ville vært realistisk uten coronakrisen. Men selv om prisene har skutt fart som følge av historisk lave renter, er vi langt unna en ny boligprisbonanza à la 2016, mener hun.
– Vi er ikke i nærheten av 2016-tilstander ennå. Da hadde vi 26 prosent 12-månedersvekst i Oslo i desember, mens vi nå ligger an til rundt 10 prosent, sier Macic.
Hovedårsaken til at det ikke er mer eksplosivt nå er boliglånsforskriften, som setter et øvre tak på gjeldsopptaket og prisveksten, ifølge sjeføkonomen. Hvordan markedet vil utvikle seg videre avhenger i betydelig grad av denne.
For lavt tilbud – større prispress
Når det gjelder året vi snart går inn i, er det ikke ventet en like stor prisvekst som i 2020, først og fremst fordi det ikke vil komme flere rentekutt. Boligekspertene Kapital har snakket med, ser en mulighet for at sentralbanken heller fremskynder renteoppgangen som er ventet i 2022 til høsten 2021, noe som vil virke avkjølende på markedet.
På den andre siden er enkelte områder preget av en lavere tilbudsside, noe som taler for større press på prisene. Dette gjelder spesielt i hovedstaden, for i Oslo vil det ferdigstilles færre nye boliger enn hva det beregnede demografiske behovet er. Derfor ventes en sterkere prisvekst her enn i resten av landet.
Positiv: - Folk har vent seg til å leve med corona og vet at vi klarer å håndtere den på en måte som ikke gir stor skade på økonomien eller boligmarkedet, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: Iván Kverme
Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, mener pandemien har gjort nordmenns boliginteresse enda større, ettersom vi er så mye hjemme. Også dette vil ha en positiv virkning i tiden fremover. I tillegg peker han på økt kjøpekraft til bolig grunnet mange kroner spart som følge av avlyste utenlandsferier, nedstengte restauranter og et nærmest ikke-eksisterende kulturliv.
Dersom det skulle komme nye smittebølger, er han ikke særlig bekymret for boligmarkedet.
– I motsetning til i mars og april vil det ha liten innvirkning. Folk har vent seg til å leve med corona og vet at vi klarer å håndtere den på en måte som ikke gir stor skade på økonomien eller boligmarkedet.