<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ivar Tollefsens Heimstaden storsatser på veldedighet

Det Ivar Tollefsen-kontrollerte boligeiendomsselskapet Heimstaden har inngått et omfattende partnerskap med SOS-barnebyer og skal årlig donere godt over 100 millioner kroner for å hjelpe fattige barn.

Rik og raus: Gjennom Heimstaden vil mangemilliardær Ivar Tollefsen bruke store summer på veldedighet. Foto: Lasse Åkerstrøm/Heimstaden
Næringsliv

Gjennom det nye prosjektet “A home for a home” skal Heimstaden årlig donere 100 euro til SOS-barnebyer for hvert hjem selskapet selv eier. Med nærmere 110.000 leiligheter i syv land vil dermed Heimstaden donere 110 millioner kroner bare i år. Med tiden blir Heimstaden etter planen det selskapet i verden som er SOS-barnebyers største bidragsyter.

– Vi er veldig glade for å ha etablert partnerskapet “A Home for a Home” sammen med SOS-barnebyer. Heimstadens visjon om å skape gode og trygge hjem for våre leietagere utvides nå til å skape trygge hjem for barn i hele verden, sier kommunikasjonsdirektør Christian Vammervold Dreyer i Heimstaden til Kapital.

Heimstadens visjon om å skape gode og trygge hjem for våre leietagere utvides nå til å skape trygge hjem for barn i hele verden.
Christian Vammervold Dreyer, Heimstaden

Partnerskapet er inngått med SOS-barnebyer i Norge, men midlene skal brukes verden over.

Stort behov: SOS-barnebyer vil benytte mesteparten av midlene i eksisterende og nye prosjekter i Afrika og Sør-Amerika, der behovene nå er store. Her fra SOS-barnebyer i Fort Portal i Uganda. Foto: Joris Lugtigheid/SOS-barnebyer

– Pengene fra “A Home for a Home” gir oss mulighet til å møte akutte behov, skalere opp gode programmer for å nå enda flere barn og familier, og ikke minst også utvikle nye tiltak, sier generalsekretær Sissel Aarak i SOS-barnebyer. – “A home for home” vil bli det mest omfattende partnerskapet i SOS-barnebyers historie, med potensial til å forandre livet til hundretusener av barn og sette et globalt avtrykk – også ved å vise hvordan næringsliv og organisasjoner som oss kan jobbe sammen om å bygge samfunn der ingen barn blir stående alene, sier hun.

‘A home for home’ vil bli det mest omfattende partnerskapet i SOS-barnebyers historie, med potensial til å forandre livet til hundretusener av barn.
Sissel Aarak, SOS-barnebyer

Behovet størst i Afrika og Sør-Amerika

Samarbeidet igangsettes formelt til sommeren, men partene er allerede godt i gang med planleggingen.

– Vil pengene dere donerer være øremerket spesifikke prosjekter, eller kan pengene brukes til alt som har med SOS-barnebyers arbeid å gjøre?

– Pengene fra “A Home for a Home” skal brukes til å gi barn verden over et trygt hjem og en god start på livet. SOS-barnebyer har mange prosjekter på gang i hele verden, og vil til enhver tid vurdere hvor behovene er størst. Akkurat nå er behovene størst i Afrika og Sør-Amerika, og storparten av midlene vil bli brukt der til å oppskalere pågående prosjekter og etablering av nye. I tillegg innebærer partnerskapet at Heimstaden og SOS-barnebyer vil samarbeide om lokale prosjekter i landene der Heimstaden opererer, forteller Dreyer.

Heimstaden er Europas tredje største boligeiendomsselskap og hadde ved utløpet av 2020 en eiendomsportefølje verdsatt til 144 milliarder svenske kroner. Hovedaksjonær er boligkongen Ivar Tollefsen, som står oppført med en formue på 29 milliarder kroner på Kapitals liste over Norges 400 rikeste i 2020. Gjennom Fredensborg eier han 86,2 prosent av Heimstaden, som eier leiligheter i både Norge, Sverige, Danmark, Nederland, Tsjekkia, Tyskland og Polen. I Polen er selskapet foreløpig ikke i gang operativt med egne ansatte, men også der vil det etter hvert bygges opp en egen Heimstaden-organisasjon.

– Hvor involvert kommer Heimstaden til å være i prosjektet utover donasjonene?

– SOS-barnebyer har lang erfaring med å vurdere hvor pengene har størst effekt, men vi ønsker selvsagt å være godt informert om hvilke vurderinger SOS-barnebyer gjør for disponeringen, hvordan pengene brukes og hva det konkret bidrar til. Heimstaden har mange års erfaring på å skape trygge hjem for sine kunder, og hvis vi kan bidra med kompetanse og erfaring til SOS-barnebyers prosjekter, så gjør vi gjerne det. Om dette blir relevant får vi se når programmet er i gang, sier Dreyer.

Svært fornøyd: Generalsekretær Sissel Aarak i SOS-Barnebyer sier at “A home for home” vil bli det mest omfattende partnerskapet i SOS-barnebyers historie, med potensial til å forandre livet til hundretusener av barn. Foto: Paal Audestad

Aarak istemmer:

– Partnerskapet vil handle om mer enn donasjoner. Heimstaden er allerede i gang med å involvere ansatte, kunder og partnere i å jobbe for at flere barn får en god start på livet, og vi jobber nå med å se på hvordan vi sammen kan legge til rette for det gode engasjementet, sier hun.

Partnerskapet vil handle om mer enn donasjoner.
Sissel Aarak, SOS-barnebyer

Donasjonene vil øke

Dreyer forteller at partnerskapet blir en integrert del av hele Heimstadens virksomhet, der de skal engasjere ansatte, kunder og partnere til å være med og gjøre verden litt bedre.

– Vi merker allerede at partnerskapet skaper engasjement og stolthet internt, og mange ønsker å bidra til å gi flere barn i verden en god start på livet og et trygt hjem. For å styrke dette arbeidet leter vi etter en særdeles dyktig og lidenskapelig leder av programmet, som får ansvaret for koordineringen av prosjektet fra Heimstadens side.

Omfattende samarbeid: Christian V. Dreyer i Heimstaden forteller at det nye partnerskapet også innebærer at Heimstaden og SOS-barnebyer vil samarbeide om lokale prosjekter i landene Heimstaden opererer i. Foto: Heimstaden

– Hvor mye ser dere for dere at Heimstadens årlige donasjoner til SOS-barnebyer utgjør om fem år?

– Etter hvert som Heimstaden vokser, vil donasjonene vokse, og vi vil kunne hjelpe enda flere. Med dagens eiendomsportefølje vil beløpet bli omtrent 110 millioner kroner i året. Siden Heimstaden har ambisjoner om ytterligere vekst i årene som kommer, er det svært sannsynlig at det årlige beløpet vil øke – tiden vil vise hvor mye, sier Dreyer.

Etter hvert som Heimstaden vokser, vil donasjonene vokse, og vi vil kunne hjelpe enda flere.
Christian Vammervold Dreyer, Heimstaden

Ivar Tollefsen er langt fra den eneste rikingen som – i tillegg til å bidra med arbeidsplasser og skatter – støtter gode formål. Kapital har flere ganger tidligere omtalt at stadig flere av de formuende i Norge åpner lommeboken for veldedige formål og/eller sosiale investeringer. Blant de vi tidligere har trukket frem er både Trond Mohn, Johan H. Andresen, Stein Erik Hagen, Olav Thon, Kjell Inge Røkke, Christen Sveaas, Grieg-familien, Petter Stordalen, Christian Ringnes, Ivar Løge, Hans Rasmus Astrup, Eivind Astrup samt Ingrid Stange og Ole Jacob Sunde.