<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Penger er i ferd med å bli usynlige

Fysiske penger og tradisjonelle debet- og kredittkort kan snart være historie. Både nye betalingsmåter og nye betalingsmidler vil gjøre seg gjeldende i fremtiden, tror Lasse Meholm.

Kontaktløs fremtid: Betaling vil i fremtiden bli en innbakt del av kjøpsopplevelsen, mener Lasse Meholm. Han tror kontaktløse, biometriske løsninger vil vinne frem. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Næringsliv

Denne saken er en del av artikkelserien “15 om fremtiden”, der Kapital har spurt 15 fremoverlente og innovasjonsinteresserte næringslivsaktører om hva som rører seg innen deres respektive bransjer.

– Hva er de store trendene innen betalingsmarkedet?

– Tradisjonelle betalinger fra én bankkonto til en annen vil bli utført raskere og billigere, også grensekryssende betalinger. I Europa innføres noe som kalles TIPS (Target Instant Payment Settlement) i eurolandene og Sverige i 2022. TIPS medfører at man kan gjennomføre betalinger på sekunder. En ny ISO-standard for internasjonale betalinger fører også til forbedringer. Enkelt forklart blir “gammeldags” betalingsteknologi bedre, sier Lasse Meholm.

Parallelt og i konkurranse med dette arbeides det også med betalingsløsninger basert på kryptovaluta og såkalte stablecoins. Det sistnevnte er kryptovaluta hvis verdi er knyttet til et annet aktivum, som gull eller amerikanske dollar. Disse løsningene kan også være raske og billige å benytte, spesielt til transaksjoner på tvers av landegrensene.

– På toppen arbeider også sentralbankene med det som kalles digitale sentralbankpenger for rask, billig og sikker betaling, sier Meholm.

MINI-BIO

Lasse Meholm er ansvarlig for DLT & Digital Asset i EY Tax & Law. Han er i tillegg forfatter av fem bøker utgitt på Hegnar Media, den siste heter Bitcoin, blokkjedeteknologi og nye smarte penger. Meholm har tidligere jobbet med ny teknologi i Nordea og DNB, samt startet flere suksessfulle finansielle teknologiselskaper.

– Kan du komme med noen konkrete eksempler på innovasjon – nye produkter, tjenester eller arbeidsprosesser – som vil prege betalingsmarkedet i fremtiden?

– Bevegelsen mot mobiltelefon- og smartklokkebetaling og bort fra kort fortsetter. “Kjøp nå, betal senere”-tjenester som Klarna tar også større markedsandeler fra kredittkort, spesielt innen netthandel. Jeg tror også at internasjonale betalingsløsninger som Ripple, IBM World Wire, Facebooks Diem, JP Morgan Coin og andre vil øke konkurransen og redusere avgiftene. Programmerbare penger vil gi opphav til mange nye tjenester og sannsynligvis fjerne kredittkort for godt.

– Hvordan tror du vi vil betale i fremtiden? Med mobilen, biometri, chip i kroppen eller annet?

– Penger er i ferd med å bli usynlige, en innbakt del av kjøpsopplevelsen. Amazon Go er et eksempel hvor kundene tar det de ønsker fra hyllene, fyller handlevognen og bare går – betalingen skjer automatisk når man passerer utgangsdøren. Jeg tror fremtiden er kontaktløs biometri, med ansiktsgjenkjenning, iris-scanning, stemme eller annet, slik de nå tester i Kina. Fysiske penger og tradisjonelle debet- og kredittkort er snart historie. Det vil med tiden gjelde også for ting som mobiltelefon og smartklokker.

– Hva tror du vi vil betale med i fremtiden? Norske kroner, amerikanske dollar, bitcoin eller noe helt annet?

– Så lenge norske kroner er lovpålagt og pliktig betalingsmiddel, forblir norske kroner mest brukt i veldig mange år fremover. Men det kan tenkes at det vil være butikker og nettsider som i tillegg aksepterer kryptovaluta og i større grad stablecoins som USDC og DAI. Når vi får digitale sentralbankpenger om fire til seks år, vil nok også stablecoins bli lettere tilgjengelig, ettersom vi kommer til å bruke digitale lommebøker, og ikke bankkonto.