<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Holden mann: Konsernsjef Christan Sinding har vært sentral i oppbyggingen av EQT, som i dag er børsnotert og blant verdens største oppkjøpsfond. Sammen med Norden-sjef Anders Misund er han blant de største norske profilene i private equity-bransjen. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

Nye koster i norsk private equity

De forvalter milliarder av kroner, står bak enorme “dealer” og skaper store verdier. Møt profilene som skal ta den norske private equity-bransjen inn i fremtiden.

Det hender at de aktive eierfondene, ofte omtalt om private equity-bransjen, går litt under radaren her hjemme. Grunnen kan være at deres virksomhet består av relativt langsiktige investeringer i et marked som er lukket for folk flest. Historisk sett kan manglende åpenhet også være en del av forklaringen. 

De er imidlertid vel verdt å følge med på. Private equity-aktørene forvalter milliarder av kroner, og står bak store transaksjoner og et høyt antall børsnoteringer. Formuer skapes og formuer tapes. 

Samtidig blir private equity en stadig viktigere kilde til kapital for norske bedrifter, og dermed en viktig vekstimpuls i økonomien. Ifølge bransjen er sysselsettingen i deres porteføljer høyere enn i næringslivet for øvrig, og står for rundt én av ti nye ansettelser.

Nå er det tegn som tyder på at den norske private equity-bransjen er i ferd med å bli mer moden, 20 år etter at bransjeforeningen Norsk Venturekapitalforening ble stiftet.

– Det var en liten gjeng bestående av noen aktive eierfond som startet foreningen i 2001. Siden da har det vært stabil vekst, og det har skjedd veldig mye særlig de siste 5–6–7 årene, sier administrerende direktør Ellen Amalie Vold til Kapital.

Her presenterer vi eksempler på nye tanker som er i ferd med å vokse frem i norske aktive eierfond, og vi har intervjuet noen av profilene som kan komme til å prege sektoren i årene som kommer. Vi tar også for oss effektene som Covid-19 har hatt på bransjen – noen sakker akterut, mens har andre opplevd rakettvekst og går styrket inn i fremtiden.

Les intervjuer:

Reynir Indahl i Summa Equity: Løser verdensproblemer med høy avkastning

Ingrid Teigland Akay i Hadean Ventures: Fikk et tilbud som var for godt til å si nei til

Johan Gjesdahl i Alliance Venture: – Nå er det de kuleste og flinkeste som blir gründere

Aktuelle private equity-profiler

Christian Sinding og Anders Misund, EQT

Det er umulig å komme unna de norske EQT-lederne i en slik sammenheng. De to er henholdsvis konsernsjef og Norden-sjef i den svenske investeringsgiganten, og har begge vært sentrale i arbeidet med å bygge opp selskapet til å bli blant de største i verden av sitt slag.

I toppen: Norden-sjef Anders Misund er en av de mest sentrale profilene i EQT, som topper de fleste parameterne innen nordisk private equity. Foto: EQT

EQT er i toppen på de fleste parameterne innen nordisk private equity. Selskapet lukket tidligere i år fondet EQT IX på svimlende 15,6 milliarder euro. Over halvparten av all kapital som ble hentet i oppkjøpssegmentet i det nordiske markedet gjennom fjoråret, og rundt 15 prosent av all kapital som er hentet av nordiske oppkjøpsfond siden 2010, gikk til dette fondet. EQT har i dag mer enn 67 milliarder euro til forvaltning.

På avtalesiden var EQT også blant de mest aktive forvalterne i fjor. Store investeringer inkluderer kjølespesialisten Beijer Ref, Chr. Hansen Natural Colors, systemleverandøren IFS og det danske fergeselskapet Molslinjen.

Suksessen i EQT har vært lukrativ forretning for de to nordmennene, som begge har trådt inn på Kapitals liste over landets 400 rikeste. Dette skjedde i forbindelse med børsnoteringen av selskapet, som bidro til å synliggjøre verdiene av deres eierposter. Ved siste korsvei ble Misunds personlige formue estimert til 2,9 milliarder kroner , Sindings hele 6,0 milliarder.

På egne ben: Sverre Flåskjer er den tidligere Herkules-toppen som startet for seg selv. Hans nye selskap reiste i fjor 180 millioner euro til et nytt fond. Foto: Jørgen Hyvang

Sverre Flåskjer, Equip Capital

Det har de siste årene blitt skrevet endel om tumultene i oppkjøpsfondet Herkules, som til slutt kulminerte med at flere sentrale aktører forlot selskapet. Dette inkluderte toppsjef Sverre B. Flåskjer, som takket for seg i april 2018.

Senere det samme året var Flåskjer med på å grunnlegge Equip Capital, et nytt nordisk private equity-selskap med hovedkontor i Oslo. Han er her administrerende partner.

Equip lukket på tampen av fjoråret sitt første fond på 180 millioner euro, og har gjort en rekke investeringer. I porteføljen finner vi i dag syv selskaper: kosmetikknettbutikken Makeup Mekka, opplevelsestilbyderne Busfabrikken og Rush Trampolinepark, restaurantkjedene Holy Greens og Bastard Burgers, samt IT-selskapene Mimir og Miles.

Stort ansvar: Administrerende partner Kine Burøy-Olsen ble med da sjefen i Argentum stiftet Cubera. I dag leder hun forvaltningen av mer enn 3,5 milliarder euro. Foto: Iván Kverme

Kine Burøy-Olsen, Cubera

Kine Burøy-Olsen er administrerende partner i Cubera, som i fjor reiste sitt største fond noensinne. Ifølge Finansavisen ble fondet lukket på 5,3 milliarder kroner – et beløp som kunne vært langt større dersom forvalterne hadde ønsket det.

Cubera ble stiftet av tidligere Argentum-sjef Jørgen Kjærnes, sammen med Burøy-Olsen, tilbake i 2006. I 2019 ble det så kjøpt opp av Storebrand. Cubera investerer i dag i andre fond i Norden og globalt. Selskapet har hentet svært mye kapital etter oppkjøpet, og har i dag mer enn 3,5 milliarder euro til forvaltning.

Mye tyder på at suksessen i forretningslivet også har vært lukrativ for de to partnerne privat. De står personlig oppført som eiere av en kremtomt på Tjøme som ble kjøpt for 37 millioner kroner i fjor høst.

Fikk inn pengene: Administrerende partner Bjarne Kveim Lie og Verdane sto for en av årets første kapitalinnhentinger da 540 millioner euro ble hentet til fondet Edda II i januar. Foto: Iván Kverme

Bjarne Kveim Lie, Verdane

Med mer enn tre milliarder euro i kommittert kapital, fordelt på ni fond, er Verdane en av de mest aktive investorene i nordeuropeiske teknologiselskaper. Investeringsvirksomheten ledes av norske Bjarne Kveim Lie, som er medgrunnlegger og administrerende partner i selskapet.

Verdane sto for en av årets første stenginger i januar, da 540 millioner euro ble hentet til fondet Edda II. Investeringer i dette fondet inkluderer skysikkerhetsselskapet Hornetsecurity og programvareselskapet Stratsys.

Verdane er ellers investert i kjente selskaper som Boozt.com, Storytel, Farmasiet, Outnorth og Easypark, samt en rekke andre. Tidligere i år gikk porteføljeselskapet Desenio, som selger rimelig kunst på nett, på børs med en verdsettelse på 11 milliarder svenske kroner.

Bjarne Kveim Lie kontrollerer privat investeringsselskapet Sandevik Invest, som blant annet sitter på eierandeler i Verdanes fond. Selskapet hadde bokførte verdier på over 236 millioner kroner og oppnådde et resultat på nærmere 80 millioner i siste tilgjengelige regnskapsår.

Satser mellomstort: Administrerende partner Kai Jordahl (til høyre) startet Longship med tidligere kolleger fra CapMan. De har nå reist sitt andre fond. Foto: Anders Horntvedt

Kai Jordahl, Longship

Longship ble dannet da en gruppe ansatte, deriblant seniorpartner Kai Jordahl, brøt ut fra CapMan for å starte for seg selv i 2015. Jordahl ble så administrerende partner i det nye selskapet, som i fjor sto for en av de største kapitalinnhentingene i nordisk private equity da fondet Longship II ble lukket på 1,7 milliarder kroner.

Pengene skal brukes til oppkjøp av mellomstore bedrifter med norsk tilknytning, konkurransemessige fortrinn og stort vekstpotensial. Det typiske kandidaten har mellom 150 og 1.000 millioner i omsetning og bevist lønnsomhet.

Longship er i dag investert i åtte selskaper: Westcon Power & Automation, Gexcon, Ecura, Garda Sikring, Nofitech, Sensio, The Arctic Travel Company og Akershusgruppen.

Reportasjer
Næringsliv