<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Styrer hundrevis av milliarder

Hun er toppsjef i Norges største finanskonsern, har loset kunder og ansatte trygt gjennom pandemien og bidratt til at selskapets aksjekurs har steget  med 130 milliarder kroner, noe som har gjort at DNB har passert Telenor som landets nest største selskap.

Mektigste finanskvinne: DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen har unngått store utlånstap under pandemien og leder et selskap med rekordhøy markedsverdi, noe som bidrar til å gjøre henne til den mektigste kvinnen i den norske finansbransjen.  Foto: Eivind Yggeseth
Næringsliv

Drøye to år har gått siden Kjerstin Braathen tiltrådte som konsernsjef i DNB, en posisjon som for andre året på rad kvalifiserer til førsteplassen på listen over Norges mektigste kvinner innen bank og finans.

Men det er ikke stillingen i seg selv som gjør Braathen til landets mest innflytelsesrike finanskvinne. Avgjørende for hennes sterke posisjon har vært måten hun har ledet kunder, investorer og ansatte på trygt gjennom coronakrisen. Det er ikke få familier og bedrifter som kunne ha tapt alt ved permisjoner og manglende kundegrunnlag som følge av at landet ble nedstengt, om ikke banken hadde utvist stor fleksibilitet og godt bankhåndverk.

Banken har unngått store utlånstap, og markedet har åpenbart troen både på Braathen og DNB, for markedsverdien på Norges største finansinstitusjon har nå steget til rekordhøye 330 milliarder kroner. Det ytterligere befester Braathens posisjon som Norges mektigste finanskvinne. 

Fikk coronajuling på børs

Da hun i 2019 overtok stafettpinnen etter Rune Bjerke som konsernsjef, kom Braathen fra stillingen som mangeårig finansdirektør, etter å ha klatret i gradene i DNB-systemet siden 1999. 20 år senere nådde hun toppen, og ble med det bankens første kvinnelige konserndirektør.

– Det første året ble veldig annerledes enn jeg trodde. Jeg kan ikke si noe annet enn det, uttalte Braathen til Kapital for et år siden.

For konsernsjefen fikk virkelig satt sine lederegenskaper på prøve i fjor, etter bare å ha sittet et halvt år i sjefsstolen da coronastormen la seg over Oslo Børs. I midten av mars 2020 raste bankens aksjekurs ned til sitt laveste nivå på over fem år, dvs.  under 100 kroner aksjen, men den tidligere finansdirektøren sto i stormen. Nå kan imidlertid 51-åringen gi seg selv en klapp på skulderen, ettersom DNB-kursen er på et rekordhøyt nivå på godt over 200 kroner aksjen.

Er egentlig Svarva mektigere?

Men vi har hatt flere diskusjoner i Kapital-redaksjonen om vi ikke heller burde ha rangert DNBs mektige styreleder, den mangeårige lederen av Folketrygdfondet, Olaug Svarva, som Norges mektigste finanskvinne. Formelt sett er styreleder Svarva konsernsjef Braathens overordnede, og Braathen er helt avhengig av Svarvas og de andre styremedlemmenes tillit i jobben (en tillit hun for all del absolutt ser ut til å ha). 

Det er dessuten Svarva og resten av styret som peker ut den strategiske kursen til finanskonsernet og tar alle de store, overordnede beslutningene, noe som taler for at Svarva er vel så mektig, men når alt kommer til alt, er det Kapital-redaksjonens vurdering at det i tilfellet DNB ligger enda mer makt i alle de løpende avgjørelsene som Braathen tar hver dag. 

Dette selv om Svarva er stødigheten selv som leder og en sjef det står stor respekt av, og dermed også er en leder med tillit og rom til å utøve makt. Svarva er også styreleder i Norfund, statens investeringsfond for utviklingsland, som skal skape jobber og forbedre levekår ved å investere i bedrifter som fremmer bærekraftig utvikling. Hun er dessuten styremedlem i det statlig eide investeringsselskapet Investinor, hvis formål er å bidra til bedre kapitaltilgang i tidligfasemarkedet gjennom bl.a. aktive direkteinvesteringer.  

Braathen er på sin side styreleder for betalingstjenesten Vipps og styremedlem i Finans Norge og Finans Norge Servicekontor.

Verdiøkning på 130 mrd. 

Det er ikke uten grunn at DNB-damene sitter med stor makt i finanssektoren. Da Kapital kåret landets mektigste kvinner i oktober i fjor, var finanskonsernet det tredje mest verdifulle selskapet på Oslo Børs, etter Equinor og Telenor, med en markedsverdi på rundt 200 milliarder kroner.

Markedet har altså tilsynelatende en sterk tro på Braathen, ettersom banken har blitt verdt 130 milliarder kroner mer i løpet av de 12 siste månedene, og med det skyver Telenor ned til en tredjeplass blant de mest verdifulle selskapene på Oslo Børs.

“Penger er makt”

Braathen er imidlertid ikke den eneste konsernsjefen med betydelig innflytelse i et børsnotert finanskonsern. To andre bemerkelsesverdige kvinner på listen er i skrivende stund toppledere i tungvektere på Oslo Børs. Det gjelder Benedicte Schilbred Fasmer og Klara-Lise Aasen i hhv. Sparebank 1 SR-Bank og Bank Norwegian. Til sammen teller markedsverdien til disse selskapene rundt 400 milliarder kroner.

Klara-Lise Aasen kommer inn som ny på listen etter å ha blitt utnevnt til administrerende direktør i Bank Norwegian i november i år. Aasen, som har vært konstituert banksjef siden juni 2021, lander med det ansvaret på en 15. plass på årets liste over Norges 100 mektigste.

Det er imidlertid ikke bare børsens administrerende direktører som har tung innflytelse over selskapene på Oslo Børs. Styrelederne, slik som Svarva, kan i noen tilfeller ha enda mer makt, ettersom de blant annet staker ut strategisk retning, har det overordnede ansvaret og bestemmer hvem som får sitte i sjefsstolen.

Den tidligere toppsjefen i Eksportfinans, Gisele Marchand, er en av disse, og ny som styreleder i Gjensidige Forsikring. Marchand startet karrieren i DNB-konsernet på 80-tallet og har opparbeidet seg bred og særdeles imponerende erfaring fra større selskaper i privat og offentlig sektor. Dette har gitt henne topplederstillinger, som for eksempel flerårig administrerende direktør i Statens pensjonskasse på starten av 2000-tallet, samt plass i styrerommene til en rekke børsgiganter.

Mektig styreleder: Gisele Marchand er styreleder i selskaper som Gjensidige Forsikring, Boligbygg Oslo, Nationaltheatret og Norgesgruppen Finans Holding, og styremedlem i landets mektigste dagligvarekjede, Norgesgruppen, samt Selvaag Bolig, Eiendomsspar, Victoria Eiendom og Scatec. Foto: Silje Sundt Kvadsheim

I skrivende stund har hun styreverv i fem børsnoterte selskaper: Scatec, Selvaag Bolig, Victoria Eiendom, Eiendomsspar og Gjensidige Forsikring. Den totale markedsverdien til selskapene hun styrer utgjør over 160 milliarder kroner, så det er ikke noe lite ansvar hun er satt til å forvalte. I tillegg deltar den erfarne 61-åringen i styremøtene til Nationaltheatret, NorgesGruppen, NorgesGruppen Finans Holding og Boligbygg Oslo. NorgesGruppen, som er Norges største handelshus, dro alene inn over 100 milliarder kroner i fjor.

Med verv i såpass mange og store selskaper er det ikke rart at Marchand titulerer seg som “heltids styrearbeidende”, ifølge hennes egen LinkedIn-profil. Vervene plasserer henne høyt på årets liste som den fjerde mektigste kvinnen innen finans, og en 46. plass blant Norges 100 mektigste.

Norges første kvinnelige sentralbanksjef?

Det er ingen tvil om at en rekke kvinner nå har satt seg i stor respekt i finansbransjen, som for få år siden var totalt mannsdominert, og at de nå kan flekse muskler med gode resultater. 

Det gjelder også i Norges Bank. Hele syv av kvinnene på listen over de mektigste innen finans er å finne på sentralbankens lønningslister.

I fjor ble Ida Wolden Bache utnevnt som visesentralbanksjef, noe som gir henne pallplassering som nummer tre på finanslisten og nummer 38 på hovedlisten over Norges 100 mektigste. Wolden Bache kom fra stillingen som avdelingsdirektør i Pengepolitisk avdeling, og sitter nå med særskilt ansvar for fagsaker innenfor sentralbankvirksomheten. 48-åringen er første nestleder i hovedstyret og medlem av komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet. Tidligere i år ble samfunnsøkonomen pekt ut som en favoritt blant flere eksperter til å overta stafettpinnen når sentralbanksjef Øystein Olsen går av med pensjon i februar neste år. I så fall ville hun blitt Norges første kvinnelige sentralbanksjef, men den siste tiden har hun fått sterk konkurranse av tidligere statsminister Jens Stoltenberg, så det kappløpet er langt. 

Ny sentralbanksjef? Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache har lenge ligget an til å kunne bli Norges første kvinnelige sentralbanksjef, men har nå fått sterk konkurranse av tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Are Haram

I NBIMs ledergruppe finner vi ytterligere tre av de mektigste kvinnene i bank- og finanssektoren. Disse er direktørene Birgitte Bryne, Carine Smith Ihenacho og Mie Caroline Holstad, som skal sørge for at nordmenns felles formue, Oljefondet, i fremtiden skal yngle og bli mye større enn dagens cirka 12.000 milliarder kroner. Bryne er driftsdirektør, Smith Ihenacho er direktør for eierskap og etterlevelse, og Holstad er direktør for eiendom og infrastrukturinvesteringer.

Vi finner også to av kvinnene i Norges Banks hovedstyre, Karen Helene Ulltveit-Moe og nykommeren Nina Udnes Trondstad, på listen over finansbransjens mektigste. 

Udnes Trondstad omtales som “profesjonelt styremedlem” på sentralbankens nettside, og er oppnevnt som styremedlem frem til mai 2022. Hun er også styremedlem i Bladt Industries, Prosafe og Fishency Innovation, og styreleder i Source Energy. Ulltveit-Moe, professor ved Økonomisk institutt ved UiO, er en gammel traver på finanslisten med bred styreerfaring fra næringslivet. Hun er medlem av hovedstyret i Norges Bank, leder av revisjonsutvalget samt medlem av eierskapsutvalget.

Anne Berit Christiansen er den syvende Norges Bank-ansatte på Kapitals liste over de mektigste finanskvinnene. Bankens direktør for internasjonal økonomi får en 17. plass på listen.

Og vipps! Tidligere Telenor-stjerne Berit Svendsen, som nå er internasjonal direktør for betalingstjenesten Vipps, tiltrer som sjef for ski-VM i Trondheim i 2025, men er fortsatt styreleder i Vygruppen, transportgiganten som tidligere gikk under navnet NSB. Foto: Iván Kverme

Når vi kommer til de resterende driftige finansdamene har vi også Berit Svendsen, som etter en sterk karriere i Telenor ble regnet som en dyktig kandidat til konsernsjefjobben der. I dag leder hun den internasjonale satsningen til betalingstjenesten Vipps og sitter som styreleder i den mektige Vygruppen, transportgiganten som tidligere gikk under navnet NSB. I desember går Svendsen imidlertid av i Vipps og tiltrer som sjef for ski-VM i Trondheim i 2025. 

Kommunalbanken har også to ansatte representert på listen; både administrerende direktør Jannicke Trumpy Granquist og styreleder Brit S. Rugland. Konsernsjefen for den nyopprettede enheten Eksportfinansiering, Tone Lunde Bakker, får en vel fortjent syvendeplass på listen, mens konsernsjefen i Eika Gruppen, Hege Toft-Karlsen, suser inn på 13. plass. 

Også Anne Merethe Bellamy innehar en mektig stilling i bransjen som avdelingsdirektør i Finanstilsynet. Her er hun ansvarlig for å overvåke og kontrollerer at banker og andre finansforetak følger loven. Antagelig er det ingen kvinner i finansbransjen som har satt seg mer i respekt enn henne.