<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Leilighetskongen

Det første tomtekjøpet var ment som et sideprosjekt til lederjobben i VVS-bransjen. 20 år senere driver Morthen Bakke en av landets største boligutviklere.

Hardt arbeid: – Jeg har aldri jobbet mer enn etter at jeg startet for meg selv. Jeg er 53 år gammel og kan vel gå av med pensjon nå basert på antall arbeidstimer jeg har lagt ned, sier Morthen Bakke.  Foto: Bakkegruppen
Næringsliv

Det startet med fem familieboliger som en liten hobby ved siden av arbeidet som regiondirektør i entreprenørbedriften GK. Mye reisevirksomhet gjorde imidlertid at Morthen Bakke begynte å se seg om etter en mer lokal arbeidsgiver. Hjemme hadde han tre små barn, hvorav et med spesielle behov, og kabalen gikk ikke opp. Da han ikke fant noe som passet, startet han like godt sin egen bedrift. I dag har Bakkegruppen 130 ansatte, omsetning på 1,5 milliarder kroner og tomtebank på ca. 7.5000 boliger. Gründeren kan notere seg en formue på 2,15 milliarder kroner.

– Det føltes riktig. Jeg kjørte opp mot 70.000 kilometer med bil i året. Det er mye. Dette var noe jeg kunne leve av, mente jeg. Og det har jo vist seg å stemme ganske bra, sier han.

Fant en nisje

Boligeventyret startet på Bjørkelangen. Det var snakk om fem mindre rekkehus til en million kroner. Siden ble det bygging i hjembygda Aurskog og nabobygda Blaker. Så ballet det på seg. I dag finnes det boliger signert Bakke i nesten alle kommuner på Romerike og noen i Akershus og Oslo.

– Så du noe i markedet som fikk deg til å våge å satse?

– Ja. For så vidt. For rundt 20 år siden var det ikke så mange som drev med småhusprosjekter for prosjektmarkedet, kun eneboliger på kundens egen tomt. Det vi drev med var litt upløyd mark. Vi fant en nisje, sier gründeren.

Siden har konsernet blitt delt i to forretningsområder med småhusvirksomheten Bakke lokalisert på Aurskog og Bakke Leiligheter som holder til på Skøyen i Oslo.

– Det har vært en utrolig reise. Fra å være smågutter har vi etter hvert rykket opp i eliteserien.

Det har vært en utrolig reise. Fra å være smågutter har vi etter hvert rykket opp i eliteserien.
Morthen Bakke

Søvnløse netter

Ifølge Bakke er antallet søvnløse netter den største forskjellen på det å være fast ansatt og gründer.

– Det vil jeg si. Grunnen til det er at det er lite rom for å feile som selvstendig næringsdrivende. Gjør du det, svekkes tilliten fra de som bidrar med kapital. Du er nødt for å prestere i hver eneste match. Du kan ryke på en uavgjort, men ikke tap. Da er du ute.

Ellers er fokus på kunde- og medarbeidertilfredshet alfa og omega for å lykkes, mener eiendomsutvikleren.

– Har du det, kommer resultatene av seg selv. Å se at folk forlater børsnoterte selskaper for å jobbe i vårt konsern oppleves som en stor anerkjennelse.

Hard jobbing

Enkelte hevder at gründertilværeslen er fleksibel og behagelig. Det reagerer Bakke på.

– Jeg har aldri jobbet mer enn etter at jeg startet for meg selv. Jeg er 53 år gammel og kan vel gå av med pensjon nå basert på antall arbeidstimer jeg har lagt ned. Det sagt ligger virksomheten 400 meter fra huset mitt. På den måten har jeg nå mange timer å jobbe på som jeg tidligere brukte i bil.

Som gründer må man jobbe mye og hele tiden for å få bedriften til å gå rundt, hevder eiendomsutvikleren.

– Ja. Gjør du ikke det, smuldrer verdiene bort. Det er jo kunden som er “sjefen din”, og banken er din viktigste leverandør, så det krever mye av deg – hele tiden. Det virker som at noen tror at når du etablerer et aksjeselskap, så er alle problemene bankens. Det er jo helt feil. Skal du drive eget firma, må du være glad i, og ha respekt for, risiko.