<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Kjemper mot banken: Forakten Alexander Vik nå er dømt for inkluderer både bevisst å gi falske bevis under ed, lyve for retten og bevisst å unnlate å fremlegge dokumenter som han var pliktig til å fremlegge i den langvarige milliardstriden med Deutsche Bank.  Foto: REX/Shutterstock/NTB

Alexander Vik dømt til betinget fengsel

Den norske milliardæren Alexander Vik er dømt til 20 måneders betinget fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i å lyve i retten i milliardstriden med Deutsche Bank.

En av mange kamper i den årelange striden mellom milliardær Alexander Vik og Deutsche Bank var i sommer oppe for retten i London. Der trakk banken det lengste strået. Alexander Vik – som er offisielt bosatt i Monaco, men samtidig bebor et palass i fornemme Connecticut utenfor New York som i sin tid ble bygget for den styrtrike Rockefeller-familien – er nå dømt til 20 måneders betinget fengsel for forakt for retten.

– Vi er veldig glade for at domstolen har funnet at Alexander Vik bevisst gav falske bevis om Sebastian Holdings’ eiendeler og bevisst brøt domstolens ordre om at han skulle avsløre dokumenter om disse eiendelene for å hindre tvangsfullbyrdelse av domsgjelden til oss. Vi vil fortsette å søke inndrivelse av skyldige beløp, sier Deutsche Banks Norden-sjef Jan Olsson til Kapital.

Vi er veldig glade for at domstolen har funnet at Alexander Vik bevisst ga falske bevis om Sebastian Holdings' eiendeler og bevisst brøt domstolens ordre.
Jan Olsson, Deutsche Banks Norden-sjef
På milliardjakt: – Vi vil fortsette å søke inndrivelse av skyldige beløp, sier Jan Olsson i Deutsche Bank, som i årevis har jaktet på Viks formue. Foto: Deutsche Bank

Dømt til å betale milliardbeløp

Alexander Vik er en allsidig og begavet mann (se tekstbokser). Han var den rikeste mannen i verden med norsk pass da selskapet Xcelera, hvor han var sjef og storaksjonær, ble tidenes børssuksess under IT-hysteriet. I år 2000 ble Viks formue beregnet til 2,9 milliarder dollar, noe som plasserte ham på 159. plass på det amerikanske finansbladet Forbes ’ liste over verdens rikeste personer. I 2019 hadde formuen hans krympet til en milliard dollar, hvilket kvalifiserte til en 2.057. plass på Forbes-listen.

“Kunsten å bli milliardær”

Med en norsk forretningsmann som far, og datteren til en tidligere svensk ambassadør til Uruguay som mor, vokste Alexander Vik opp i Sverige. I sin ungdom var han et lysende golftalent – blant annet ble han norgesmester på 1970-tallet. Etter to NM-gull dro han til USA og studier ved Harvard. Han jobbet ni år som megler på Wall Street, blant annet i Lehman Brothers, og hadde styreverv i en rekke selskaper i New York, før han på slutten av 1980-tallet benyttet nedgangen i aksjemarkedet til å kjøpe seg inn i flere investeringsfond. Meglerfirmaet han opprettet ble senere etterfulgt av et forsikrings- og eiendomsmeglerfirma, og deretter ballet det på seg.

I år 2000 var Vik kjent for å være den rikeste personen i verden med norsk pass.

I 2008 sendte svensk TV dokumentarfilmen “Kunsten å bli milliardær”, som viste hvordan Vik skapte selskapet Xcelera og gjorde en kule på internettboomen. Ved hjelp av flotte pressemeldinger skrevet av drevne PR-rådgivere, og journalisters påfølgende avisartikler om selskapets lysende fremtid, uten å ha sett et eneste regnskap, økte Xceleras børsverdi med hele 74.000 prosent på mindre enn ett år. På det meste var selskapet verdsatt til over 100 milliarder norske kroner på American Stock Exchange. Det gav Vik en 159. plass på magasinet Forbes’ liste over verdens rikeste, med en formue på 2,9 milliarder dollar.

Men boblen sprakk etter hvert. Da de faktiske regnskapstallene kom på bordet, viste det seg at omsetningen var beskjedne 299.000 dollar. Vik var imidlertid forut for sin tid, og solgte aksjene sine før verdien falt som en sten. I kjølvannet lå småsparere som følte seg forsmådd.

Pengene Vik lyktes å selge aksjer for, skal ha dannet grunnpilaren i det Turks and Caicos-registrerte selskapet Sebastian Holdings, som i 2013 ble dømt i Storbritannia til å betale skyhøye summer til Deutsche Bank.

Bader i luksus: Dommeren mener at Viks handlinger sannsynligvis ble begått for å hindre Deutsche Bank i å kunne inndrive domsgjeld. Her er Alexander og hans kone Carrie Vik på sin enorme vingård i Chile, der de lager vin i verdensklasse. Foto: Privat

Hvor mye Vik i realiteten er god for i dag, er mer uklart. I årenes løp har han stadig vært i medienes søkelys både i Norge og internasjonalt for sine godt timede og ofte konfliktfylte forretninger, og ikke minst i forbindelse med kampen mot Deutsche Bank. I 2013 ble det Vik-kontrollerte skallselskapet Sebastian Holdings, som er registrert i skatteparadiset Turks and Caicos i Karibien, dømt i Storbritannia til å betale Deutsche Bank skyhøye summer etter å ha tapt stort på valutahandel etter kollapsen i finansmarkedene i 2008.

Banken startet i etterkant håndhevingsprosesser i Norge, USA, Storbritannia og flere andre jurisdiksjoner for å inndrive gjelden, men har foreløpig ikke lykkes spesielt godt. I desember i fjor skrev Kapital at Deutsche Bank beskyldte Vik for å være involvert i uredelig spill og sågar svindel i form av overføringer av store verdier til skallselskaper i skatteparadiser for å unngå å betale gjeld. Fjorårets runde, som var oppe for retten i USA, gikk imidlertid Vik seirende ut av. Men det gikk altså ikke like smertefritt for milliardæren i retten i London. Dommen i saken som utspilte seg i sommer gir et interessant innblikk i opptredenen til norsk-svenske Vik.

– Jeg tar i betraktning at Vik ikke er tidligere dømt. Imidlertid tror jeg ikke det er hensiktsmessig å se bort fra domstolens funn, og det er vanskelig å se at Vik i disse omstendighetene kan eller bør behandles som om han er av effektiv god karakter for å gi mildere straff, heter det i dommen.

Det er vanskelig å se at Vik i disse omstendighetene kan eller bør behandles som om han er av effektiv god karakter.
Dommer Clare Moulder

3,4 milliarder i gjeld

Forakten Vik nå er dømt for inkluderer både bevisst å gi falske bevis under ed, lyve for retten og bevisst å unnlate å fremlegge dokumenter som han var pliktig til å fremlegge.

– Vik ble funnet å ha løyet for retten i flere tilfeller. Han ble funnet å ha bevisst unnlatt å levere dokumenter, ikke noen få dokumenter, men en lang rekke elektroniske dokumenter, og for å innhente dokumenter fra tredjeparter. Han er derfor funnet å ha handlet i strid med rettens kjennelse i en rekke tilfeller. Etter mitt syn øker bruddenes mangfoldighet Viks skyld, skriver dommer Clare Moulder.

Etter mitt syn øker bruddenes mangfoldighet Viks skyld.
Dommer Clare Moulder

Hun mener at Viks handlinger sannsynligvis ble begått for å hindre Deutsche Bank i å kunne inndrive domsgjeld.

– Selv om dommen var mot Sebastian Holdings, fortsetter Vik på sin side å gjøre det han kan for å hindre Deutsche Banks rett til å fullbyrde domsgjelden som ble oppnådd for så mange år siden, heter det i dommen.

Dommeren påpeker at hun er blitt fortalt at det pr. 27 mai i år gjenstår rundt 346 millioner dollar i utestående gjeld.

– Viks handlinger er, etter mitt syn, svært sannsynlig utformet for å holde Deutsche Bank unna pengene sine. Hans brudd på rettskjennelsene er i seg selv betydelige og har i tillegg forårsaket betydelig skade, mener dommeren.

Viks handlinger er, etter mitt syn, svært sannsynlig utformet for å holde Deutsche Bank unna pengene sine.
Dommer Clare Moulder

“Verdens mest interessante mann”

Med tiden har Alexander Vik klart å gjøre seg til finanskjendis over store deler av verden. I 2014 omtalte det amerikanske finansbladet Forbes ham som “verdens mest interessante mann” – så lenge han ikke skylder deg penger”.

Forbes-artikkelen om Vik innledes som følger:

“Den mest interessante mannen i verden er ikke en reklamemann for øl. Han er en fyr som en gang kjørte på heliski inn i et skred i British Columbia og overlevde, til tross for at han ble begravet levende mens to følgesvenner døde. Han temmet en 44.000 mål stor villmark, der pumaer streifet rundt, til en vingård som selger kostbare Bordeaux-stilblandinger fra det som ser ut som et futuristisk romskip. Han og kona valgte personlig hver stol og kommode i deres ultraluksuriøse kunsthotell i Uruguay.

Han er en nordmann som er oppvokst i Sverige, hadde skolegang på Kanariøyene og utdannet seg ved Harvard, hvor han vant Ivy League-golfmesterskapet to ganger. Han oppdro barna sine i et herskapshus i Greenwich, Connecticut med åtte soverom, som en gang tilhørte en Rockefeller-arving, men hevder å være bosatt i Monaco. Og selv om han ikke drikker ofte, foretrekker han Christiania Vodka, laget etter en 400 år gammel oppskrift som stammer fra hoffet til Norges kong Kristian IV, når han først drikker. Han eier Christiania Vodka selv.”

I artikkelen beskrives det at han konstant er på reisefot mellom sine ulike luksuseiendommer, men at han opprettholder en skandinavisk reserverthet og alltid tenker på neste trekk.

– Jeg ville jobbet med ham igjen, men du må sørge for at du ikke bare har ting skriftlig – du må ha det på bankkontoen din, uttalte en som tidligere har samarbeidet med Vik, og tilføyde:

– Den positive siden ved ham er at han alltid er på ballen med en positiv holdning. Men du kan bare ikke stole på ham.

Luksusranch: Alexander Vik eier en rekke luksuseiendommer rundt omkring i verden. Selve indrefileten i hotellkjeden hans er den vakre syvstjerners ranchen Estancia Vik Jose Ignacio i Uruguay. Foto: Estancia VIK José Ignacio
Estancia Vik: Den enorme dagligstuen, utsmykket med uruguayanske geoder og spennende samtidskunst, har blitt beskrevet som et slags moderne barokt sixtinsk kapell. Foto: Estancia Vik Jose Ignacio

Skylder på dårlig helse

Viks advokater anførte på sin side en rekke argumenter de mener er formildende, og at Vik har tenkt å anke avgjørelsen.

– Det er fra Viks side anført at Vik mente at han gjorde det beste han kunne under omstendighetene, og i den grad han unnlot å overholde, var dette ikke med vilje. Vik beskriver rettens avgjørelse som “alvorlig skadelig for min karakter, mitt liv og forretningsforbindelser” ved at de “anklager” ham for å gi bevisst falske bevis for retten og/eller at han bevisst unnlot å fremlegge visse dokumenter. Jeg bemerker at i den grad Vik i sin erklæring antyder at retten har “anklaget” ham for å lyve, anklager ikke domstolen ham i sin dom, men domstolen har funnet at han bevisst har unnlatt å fremlegge bevis og unnlatt å fremlegge dokumenter, heter det i dommen.

Videre anførte Viks advokater at saken har vært en enorm belastning for Vik, og at en fengselsstraff ville få en spesielt alvorlig innvirkning på ham, gitt hans alder på 67 år. Videre anførte de at en fengselsstraff ville skade Viks evner til å gi effektive instrukser og delta under andre rettssaker i New York, Norge og Connecticut.

Dommeren mener på sin side at Vik helt og holdent kan skylde seg selv, og at helsen hans synes god.

– Vik opplyser at han er 67 år og at saken var følelsesmessig og fysisk svekkende og usunn. Jeg bemerker at retten ikke har fått noen bevis for at Vik lider av alvorlig dårlig helse. Alle tiltalte vil sannsynligvis finne en rettssak følelsesmessig og fysisk ødeleggende. Mitt inntrykk, etter å ha sett Vik avgi vitnesbyrd over flere dager, er at han så ut til å være uberørt. Viks alder på 67 er ikke til hinder for en fengselsdom. Fengslene er vant til å håndtere fanger med langt flere avanserte år. ​​Vik sier at kostnadene er tunge og av relevant vurdering. Etter mitt syn er dette prisen man må betale når man taper en foraktsak, heter det i dommen.

20 måneders fengsel

Til Viks argumentasjon om at han nå vil samarbeide for å fremskaffe den etterspurte dokumentasjonen i saken mot Deutsche Bank, skriver dommeren:

– Jeg har sterk tvil om hvorvidt det er en genuin vilje som nå er uttrykt fra Viks side om å samarbeide. I denne saken er Viks opptreden i forakt for retten åpenbart så alvorlig at varetektsgrensen er passert, og jeg anerkjenner at Viks advokat ikke forsøkte å avvise dette. Det lovbestemte maksimum som denne retten kan pålegge med hensyn til forakt for domstolen er to år, påpeker dommeren, som konkluderer med at passende straff er 20 måneders fengsel.

Hva angår spørsmålet om betinget eller ubetinget fengselsstraff, påpeker dommeren at selv om hun personlig ikke har stor tillit til at disse forholdene vil føre til fremgang, oppfordrer myndighetene henne til å gi betinget dom under visse forutsetninger. Dermed konkluderer dommeren med betinget fengsel, forutsatt at Vik møter i retten for videre undersøkelse av Sebastian Holdings midler samt gir ut en rekke spesifikke dokumenter.

– Jeg har nølt lenge og hardt med hensyn til om dommen skal være betinget eller ikke. Alt i alt har jeg bestemt at jeg skal gi Vik anledning til å etterkomme pålegget i den forstand at han skal overholde vilkårene som skal stilles, konkluderer Clare Moulder.

Aleksander Viks advokater i saken, Duncan Matthews og Rupert Hamilton i Twenty Essex, besvarte ikke Kapitals henvendelser innen deadline.

I mai omtalte Kapital at Vik er på farten med startupen Fluid Finance, med base i Sveits. Selskapet, der Vik er styreleder og investor, skal angivelig revolusjonere verden og hjelpe “vanlige folk” ved å bygge et bankalternativ i krypto.

“Vårt syn er at banknæringen alltid har handlet om å fylle lommene til eliten – i stedet for å hjelpe vanlige folk. Det er derfor de rike alltid ser ut til å bli rikere. Så vi skapte Fluid Finance. Bankalternativet. Bygget av et fellesskap av mennesker som deg for en mer rettferdig og bedre verden,” reklameres det på hjemmesiden til Fluid Finance.

Reportasjer
Næringsliv