<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Eksporterer norsk advokatsuksess til Sverige

Advokatkonsernet bak Legalis og Legal24 har vokst raskt i Norge det seneste årene, og selskapet satser nå med firma i Sverige. 

Ekspanderer utenlands: Tonje Hovde Skjelbostad er daglig leder i Legalis.  Foto: Silje Sundt Kvadsheim
Næringsliv

– Vi ser et potensial i det svenske markedet. Vi skal videreføre den tanken vi har hatt i Norge om at det skal være enkelt og på klientens premisser å få god advokathjelp, sier Tonje Hovde Skjelbostad, konsernsjef i Alt Legalt som eier de to advokatfirmaene Legalis og Legal24.

Tonje Hovde Skjelbostad tok over ledelsen av advokatkonsernet i mars 2021 etter at Torstein Bae, advokat og for mange kjent som NRKs faste sjakkekspert, ga seg som daglig leder etter 7,5 år i selskapet. 

Skjelbostad startet i selskapet som advokatfullmektig i 2020. Hun kom fra stillingen som avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet.  

To på topp 100

Alt Legals strategi er at vanlige folk skal ha råd til å bruke advokat når de trenger det. Advokatfirmaet satser stort på digitale tjenester og har blant annet en chat-tjeneste og “advokat rett i lomma”, der det gratis er mulig å stille enkle juridiske spørsmål og få svar.

– Mange frykter at taksameteret begynner å tikke det øyeblikket du begynner å snakke med en advokat. Men slik skal det ikke være, har Skjelbostad tidligere uttalt til Finansavisen. 

Konsernet har vokst raskt de seneste årene, og i 2020 dukket begge firmaene for første gang på topp 100-listen over Norges største advokatfirmaer, med en vekst på totalt 37,5 prosent sammenlignet med året før. 

I fjor stagnerte veksten. Fasiten ble en inntekt på 42,4 millioner kroner i Legalis og 24,4 millioner kroner i Legal24. 

– Mye handel mellom landene

Skjelbostad sier det flere grunner til at de nå vil etablere seg i Sverige, og særlig er det de privatrettslige forholdene mellom det norske og det svenske folk som firmaet ser et stort potensial i.

– Det er mange av våre egne klienter som trenger bistand mot Sverige. I tillegg er det mye handel mellom landene i markedet for små og mellomstore bedrifter, hvor det er mye felleseuropeisk lovgivning, f.eks. innenfor markedsføringsretten og GDPR for å nevne noe, sier hun.

Områdene det svenske Legal24 primært skal konsentrere seg om er arv og familierett, utlendingsrett, skatterettslige spørsmål, kjøpsrettslige spørsmål og andre privatrettslige spørsmål. I markedet for små og mellomstore bedrifter er det skatt, kontraktsrett, selskapsrett, markedsføringsrett og personvern advokatfirmaet konsentrerer seg om. 

I tillegg er 300 kommuner forsikret gjennom en advokatforsikring som Legal24 skal bistå i Sverige.

– Hvordan er det svenske advokatmarkedet sammenlignet med det norske?

– Det er vel enda mer konservativt enn det norske, men vi ser et potensial i å komme inn som en utfordrer i den gammeldagse advokatbransjen også i Sverige.

Vi ser et potensial i å komme inn som en utfordrer i den gammeldagse advokatbransjen.
Tonje Hovde Skjelbostad, Alt Legalt

Hun understreker at de ikke har noen ambisjon om å “ta over hele Sverige”, men er overbevist om at det er et marked for deres forretningsmodell.

– Godt rigget i Sverige 

Skjelbostad forteller at ekspansjonen har vært planlagt en stund, og registrering i Bolagsverket og dispensasjon for internasjonalt samarbeid fra det svenske Advokatsamfundet kom på plass i høst.

I Sverige er det som i Norge en rekke eierskapsbegrensninger i advokatbransjen. En etablering har derfor tatt sin tid, forklarer hun. 

Sjef i Sverige: Amanda Onval, advokat og daglig leder i Legal24 i Sverige. Foto: Alt Legalt

– Men nå er vi godt rigget for å utvikle og drifte videre i 2023. Vi setter for fullt i gang på nyåret og tar sikte på å ha fem ansatte i løpet åv året. 

Skjelbostad forteller at to av de svenske advokatene allerede er på plass – Amanda Onval og Ali Ghorbani. 

– Onval har ledet et advokatbyrå i Sverige tidligere, og de deler vårt verdisett og DNA. Jeg har troen på at det skal bli et fruktbart samarbeid, sier hun. 

Onval er daglig leder og også deleier i det svenske selskapet. 

– På grunn av eierskapsbegrensningene kreves svensk advokat på eiersiden, og utenlandske eiere må også være advokater, sier hun. 

– Er det forskjell på norske og svenske klienter?

– Nei, i det privatrettslige segmentet er de på mange måter lik våre norske klienter. Det er vanlige folk som ikke kjenner rettighetene sine og som ikke nødvendigvis selv kan ordne opp i tvister med arv og samlivsbrudd og derfor også trenger bistand fra advokater.