<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Fikk være langt fremme i pannebrasken for folk flest

Som 34-åring fikk Anders Nordli ansvaret for å skrive en skatterapport om pendlerboligene for stortingsrepresentantene.  I år topper han listen over landets unge advokattalenter innen skatt.

Skatt på godt og vondt: – Ofte har man en følelse av at ting er blitt så sterkt politisk drevet at man ikke får så gjennomtygde regler som man skulle ønsket, sier Anders Nordli, skatteadvokat og partner i Grette. Foto: CF-Wesenberg
Næringsliv

– Det er ingen advokater i familien min, men jeg hadde rettslære på videregående og det var interessant. Jeg endte opp med jusstudiet, og det var et godt valg, sier Anders Nordli. 

Det er snart tre år siden 36-åringen ble partner i Grette. Før det var han ti år i Thommessen, de siste årene som senioradvokat.  

I år topper Grette-partneren listen over lovende talenter i området skatterett i advokatundersøkelsen.  Han trekker på spørsmålet om hva han tror er årsaken til at han ble stemt frem av de andre advokatene. 

– Jeg vet ikke hvorfor. Jeg kjenner mange da, men jeg er ikke den eneste som gjør det. Det er en hyggelig anerkjennelse, men samtidig skal man ikke legge for mye vekt på det når man vet hvor mange andre gode advokater som både er på topplisten og på listen over lovende talenter, sier han.  

Valgfag vekket interesse

Ikke bare valget om å begynne på jusstudiet ble tilfeldig for Nordli, også valget om å jobbe med skatterett sier han kom plutselig.  Det var under en traineemiddag i Thommessen i 2009 han fikk rådet fra Bjørn Christian Lilletvedt Tovsen om å vurdere skatt. Tovsen var i 2009 en ung advokat i Thommessen, og er i dag partner i samme firma. 

– Begrunnelsen hans var at hvis man liker jus, er skatt et godt valg. Det er ikke bare dokumentskriving og møte med klienter, men også god gammeldags jusjobbing som man kjenner fra universitetet. Jeg fulgte rådet, og jobbet med ham de neste ti årene.

Nordli forteller at han nå jobber veldig bredt med området. 

– Det er mange på skatt som er spesialiserte, men jeg jobber med det aller meste. Alt fra en stor transaksjon innen eiendom én dag til et generasjonsskifte en annen dag. På dag tre er det kanskje et notat på et nerdete skattespørsmål. 

– Hvis du skal trekke frem en juridisk enkeltprestasjon så langt, hva er det?

– Jeg var ansvarlig for skatterapporten på pendlerboliger. Den ble publisert i 2021 og tok for seg beskatningen av alle ordningene til stortingsrepresentantene. Det var gøy å skrive rapporten. Nå var ikke skattemyndighetene enige med oss, men slik er det. Det som gjorde dette oppdraget så spesielt er at alle var opptatt av det, ikke bare vi i skattemiljøet. Det er ikke så ofte at vi skatteadvokater får være med på noe som er så langt fremme i pannebrasken for folk flest.

– På godt og vondt  

Det skjer mye på skattefeltet. Hvordan er det å rådgi på områder hvor store endringer kan skje over natten?

– Det er moro. Skatt er politisk drevet på godt og vondt. På vondt fordi man ofte har en følelse av at ting er blitt så sterkt politisk drevet at man ikke får så gjennomtygde regler som man skulle ønsket. Det blir mye endringer i takt med regjeringsendringer. Det er samtidig et dynamisk område, det er så langt unna statisk i jusen man kan komme. Det er alltid noe nytt å lære, og det er et voldsomt krav om være oppdatert og ajour. Det kan være slitsomt i en travel hverdag å stadig måtte lese nye høringsbrev og internasjonale endringer, men sånn er livet når man jobber innenfor et felt som er i kontinuerlig endring. 

– Polarisering har preget skattedebatten den siste tiden. Merker du økt irritasjon blant klientene dine? 

– Både ja og nei. Jeg er nok ikke den eneste som har fått besøk av klienter som vil flytte ut.  De klarer å mestre skatten akkurat nå, men flere begynner å nærme seg tanken om at de ikke vil mer.  De er så usikre på hva som skjer fremover og ønsker å diskutere hva man kan gjøre for å få bukt med usikkerheten. Noe kan man gjøre i Norge, men det er ikke tvil om at å flytte utenlands er blitt langt mer aktuelt det siste året for mange flere, sier han.