<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nærmer seg milliarden til Molde

Kobler hjernen ut og hjertet inn. Kjell Inge Røkke har brukt 800 mill. på fotball i Molde.

Rike fotballonkler Foto: Mats Torbergsen/NTB
Næringsliv

Røkke er den som uten sammenligning har investert mest i norsk fotball, og da har vi holdt pengesluket i London-klubben Wimbledon helt utenfor.

I år er det 30 år siden parhestene Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten bokstavelig talt kom inn på banen i Molde. Underveis har de blant annet tatt regningen på 230 millioner kroner da det ble bygd nytt stadion i 1998, og til sammen har de to nå bidratt med over 1,1 milliarder kroner til favorittklubben i Romsdal og gjort den til en ledende klubb i Norge.

Kjell Inge Røkke, med en formue målt til 45,3 milliarder i høst,  er den av kompisene som har gitt mest med hele 800 millioner kroner.

Røkke sitter langt tettere på verdiene i Molde enn for eksempel Tor Olav Trøim gjør i Vålerenga. Moldes hjemmebane Aker Stadion eies av Stadion Eiendom, som igjen er eid av Stiftelsen Molde Fotball. Røkke kontrollerer denne stiftelsen, som fra juni i fjor ble 100 prosent eier av Molde Fotball, det samarbeidende selskapet som står for driften av Molde FK. Dette skjedde ved at stiftelsen i fjor løste ut Bjørn Rune Gjelstens tredel og ble eneeier.

Lukket kretsløp

Røkke har gjennom Stiftelsen Molde Fotball laget et lukket økonomisk kretsløp rundt en gjeldfri klubb og en gjeldfri stadion. Som eier tilfører stiftelsen og Røkke penger til klubben og regionen, og ingenting går ut, heller ikke eventuelle inntekter ved spillersalg. Aker er fortsatt med som bidragsyter i form av at de hvert år betaler for navnet Aker Stadion samt støtter Aker Akademiet, et fotballakademi for unge spillere i regionen, og Akerhallen, som har en fotballfritidsordning for barn.

– Engasjementet handler om mer enn fotball. Enda viktigere er idrettens og Aker Stadions betydning for inkludering av alle og tilhørighet til Molde-regionen, sa Røkke i en pressemelding i fjor.

Engasjementet handler om mer enn fotball. Enda viktigere er idrettens og Aker Stadions betydning for inkludering av alle og tilhørighet til Molde-regionen
Kjell Inge Røkke

Ifølge Røkke ser har fremover og tenker langsiktig med Molde og innsatsen for regionen.

– Den sportslige satsningen er det andre enn meg som bestemmer, men mitt store håp er at Molde FK fortsetter å utvikle elite-, bredde- og kvinnefotball. Jeg gleder meg over at det spirer og gror i og rundt klubben med mange lag og stor aktivitet. Norgesmesterskapet og kongepokalen, etter å ha slått Bodø/Glimt i cupfinalen, inspirerer til videre satsning, uttalte Røkke som kunne glede seg over at klubben hans tok The Double i 2022 og således gjenerobret tronen i norsk fotball etter at Bodø/Glimt hadde blitt seriemestere to år på rad.