<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

På heltid med Konspirasjonspodden

Nye inntektskilder i podkast-verdenen åpner opp for at flere kan bli podkastere på heltid. Fredrik Sjaastad Næss har tatt et års permisjon fra lærerjobben for bare å kunne leve av konspirasjoner.

Konspiratorisk: Fredrik Sjaastad Næss tar et år fri fra lærerjobben for å jobbe med Konspirasjonspodden på heltid. Foto: Konspirasjonspodden
Tech

Konspirasjonspodden er et av mange alternativer som i flere år har gledet og engasjert podkast-lyttere. I en drøy halvtime tar Sjaastad Næss og hans kollega Bjørn-Henning Ødegaard for seg en kjent eller ukjent konspirasjon.

– Månelandingen er kanskje det beste eksempelet, sier Næss. – Tok Neil Armstrong virkelig de gigantiske stegene for menneskeheten?

Frem til nå har han kombinert jobben som lærer med en dag i studioet – og noen etter hvert langt mer sjeldne opptredener som standup-artist. Men med nye aktører og pengestrømmer i podkast-markedet er det nå blitt mulig å bli podkaster på heltid. Næss har inngått en avtale med den Schibsted-eide plattformen PodMe om heltidsjobb.

Det tilbudet vi fikk, gjør at vi kunne takke ja uten noen økonomisk risiko.
Fredrik Sjaastad Næss

– Det går an å leve som podkaster på heltid?

– Det tilbudet vi fikk gjør at vi kunne takke ja uten noen økonomisk risiko. Reklame- og sponsormarkedet kan være litt ustabilt, med gode og dårlige måneder, men nå vet vi hvor mye som kommer, sier Næss.

Han forteller at han nå kommer bedre ut i samlet lønn enn han ville ha gjort som lærer på heltid.

Kanskje litt større

– Jeg har tatt to jobber i tre–fire år, og vil nå kunne bruke hele tiden på podkasten. Vi kan produsere mer, og produktet vil forhåpentligvis bli bedre.

Frem til nå har de to podkasterne sittet i en leid låve og spilt inn sendingene, men nå vil de flytte inn i lokalene til PodMe/Schibsted.

– Dere vil ha en normal arbeidsdag i disse lokalene?

– Mesteparten av manusarbeidet og forberedelsene vil vi nok gjøre hjemme. Hjemmekontor er blitt normalen også for oss, sier Næss.

Universet er det samme, det blir ingen dramatisk forandring, men det blir kanskje litt større.
Fredrik Sjaastad Næss

– Vil lytterne kjenne seg igjen i de nye sendingene?

– Ja, konseptet blir det samme. Men nå har vi både tid, ressurser og anledning til å få reist litt rundt. Kanskje få intervjuet noen interessante folk. Universet er det samme, det blir ingen dramatisk forandring, men det blir kanskje litt større.

Konspirasjonspodden har så langt kommet ut fordelt på to sesonger, vår og høst, med 15 sendinger i hver. – Målet er kanskje også å forlenge sesongene, at det blir flere sendinger.

– Er det mange podkastere som nå kan jobbe heltid med produksjonene?

– Det tør jeg ikke svare på. Bak de fleste store podkastene i Norge står det kjente folk. Antonsen og Golden er begge veloljede maskinerier i utgangspunktet, mens vi jo er ganske ukjente, sier Næss.