<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Norges beste vinkart er fra Voss

Norges beste vinkart i 2021 tilhører Park Hotel Vossevangen. Det er fjerde gang på rad prisen går til Voss, men distansen til konkurrentene krymper for hvert år som går. 

Full jubel:  Kristoffer Aga jublet høyt da Re-naa vant premien for beste vinmeny. Foto: Norsk Vinkelnerforening
Vin

Kåringen av Norges Beste Vinkart er sammensatt – utvalg, variasjon, kvalitet og filosofi mellom vinliste og konsept må harmonere. For å få en etisk korrekt og gjesteorientert bedømmelse er vinservice, utstyr og prissetting med som kriterier.  Bak utdelingen av Norsk Beste Vinkart står Norsk Vinkelnerforening, Kapital og Star Wine List. 

Star Wine List internasjonale jury bestående av Julie Dupouy-Young
Pascaline Lepeltier og Arvid Rosengren  delte ut en spesialpris under kåringen for beste vinkartet med viner fra Østerrike og California.  «Beste østerrikske vinkart» gikk til Happolati i Oslo og  «Best Californian wine list» gikk til Park Hotel Vossevangen.

Også i år er de aller mest imponerende vinkartene i Norge spredt over et stort geografisk område. Nykommeren Kastellet i Oslo, Hallingstuene på Geilo, Tollboden i Kragerø, Skigaarden i Hemsedal, Britannia i Trondheim og Osteria Villani i Bergen.

I år som i fjor er det ett sted det er umulig å komme utenom. Eierskifte til tross, vi skal til Voss! Modne viner, enormt utvalg samt gode priser – vinkartet er minst like imponerende som før. Imponerende er også den kontrollen vinkelnerne har over hvilke viner kjelleren inneholder til enhver tid. Dog, det skal bemerkes at avstanden i kvalitet til andreplassen, Skigaarden i Hemsedal, krymper for hvert år som går.  Se vinkartet her.

Norges beste vinkart 2021: Park Hotel Vossevangen

De nominerte var:

 • Park Hotel Vossevangen
 • Hallingstuene
 • Tollboden
 • Skigaarden
 • Britannia
 • Kastellet
 • Osteria Villani
Vinner: Vindirektør Francesco Marzola på Park Hotel Vossvangen vant for fjerde gang Norges beste vinkart. Foto: Norsk Vinkelnerforening

Årets nykommer 2021: Smag og Behag

Grunnlaget for årets nykommer er et vinkart som utmerker seg fra et nyåpnet sted fra forrige kåring. Juryen vektlegger konsept, design og utvalg. 

Juryen lot seg imponere av mange av vinkartene blant stedene som har åpnet i en såpass krevende periode for restaurantbransjen. Alle har særegne og fristende vinkart med tydelige profiler. Når seieren skulle avgjøres, var det bredden på tvers av land og stiler som ble avgjørende.

Årets nykommer kan tilby et rikt utvalg vin fra land som Ungarn, Tsjekkia, Østerrike og Portugal – og både rosévin og oransjevin er håndplukket med imponerende teft. I tillegg inneholder vinkartet et stjernegalleri av topp-produsenter fra adresser som Burgund, Piemonte og Tyskland.  Se vinkartet her

De nominerte var:

 • Kastellet
 • Rive Gauche
 • Snadder og Vin
 • Kvitnes Gård
 • Brasserie CouCou
 • Smag og Behag
 • Moi

Juryen 2021 Norges Beste Vinkart

Rune Rake bor i Oslo og jobber i eget konsulentfirma. Interessen for mat og vin bygde seg sakte opp over et tre år langt jobbopphold i Piemonte for 25 år siden. Etter den tid har det blitt en lang læreprosess uten formell vinutdannelse, men med hyppige besøk til eget hus i Piemonte. Han har tidligere vært jurymedlem i The World’s 50 Best Restaurants, er nå i juryen for The Nordic Prize, og har sett de fleste vinkart og menyer i Norge.

Trond Erling Pettersen kommer fra Levanger, og er tidligere journalist i Dagbladet. Han har tatt flere WSET-utdanninger, og fullførte WSET Diploma in Wines and Spirits i 2018. De siste seks årene har han jobbet i Vinmonopolet, først i kommunikasjonsavdelingen med ansvar for Vinmonopolets podcast, og i senere tid som kategorisjef i sortimentsenheten. Han har også ansvaret for kontakten med fagpressen i Vinmonopolet.

Alexander Michaelsen bor i Oslo og er Produktsjef i Vinmonopolet med ansvar for Frankrike, Sør-Amerika og Øst-Europa. Utdannet kokk, han bestod vinkelnereksamen i 2009 og studerte WSET Diploma i 2011-2013. Han har arbeidserfaring fra flere restauranter i Oslo og som salgssjef Horeca i vinimportselskapene AMKA og Vingruppen.

Heidi Iren Hansen kommer fra Trøgstad. Hun har de siste fem årene bodd i Oslo og jobbet på Kulinarisk Akademi med ansvar for alle vinkurs og vinutdannelser. Hun tok vinkelnerutdannelsen i 2009, WSET Diploma in Wines and Spirits i 2013 og ble Master of Wine høsten 2020. Hun har også tre pallplasser i norsk og nordisk mesterskap for sommelierer. Før hun begynte på Kulinarisk Akademi, har Heidi blant annet jobbet som sommelier på Norske Selskab og restaurantsjef på Hotell Refsnes Gods.

Beste vin på glass 2021: Territoriet

Her vektlegges variasjon, kvalitet og prissetting. Kvalitet på vinen ved tidspunkt for servering vil veie høyt – åpnede flasker som har stått for lenge vil trekke ned i poengbedømmingen. Det må minimum være ti viner på glass for å bli vurdert. 

Territoriet har satt standarden for smart bruk av argon-gass. Da juryen skulle telle måtte vi melde pass. Rundt 450 viner skal være på plass Chambertin, Montrachet, Barolo, Cornas Noen få kvartaler fra Olaf Ryes Plass. Et uslåelig utvalg av vin på glass! Se vinkartet her

De nominerte var:

 • Territoriet
 • Park Hotel Vossevangen
 • Britannia
 • Panda Panda
 • To Rom & Kjøkken

Beste «lille» vinkart 2021: Arakataka

En kategori som bedømmes på lik linje med Norges beste vinkart, men som også inkluderer flere restauranter/konsepter som i markedet ellers ikke når opp i hovedkonkurransen på grunn av begrenset utvalg. Filosofi og variasjon vil vektlegges.

En av de morsomste kategoriene å bedømme, forteller juryformann Rune Rake. Flere av de nominerte stedene viser en imponerende kreativitet og lekenhet i både restaurantkonsept og vinutvalg. Å bla gjennom disse vinkartene bringer frem smil om munnen når vi tenker på smakene vi har opplevd der – eller frydefull forventning til de stedene vi ennå ikke har rukket å besøke. Fortsett sånn!

Likevel var det liten tvil om hvem vinneren måtte bli. 33 tettpakkede sider, uten et eneste svakt punkt. Håndplukkede kvalitetsviner til fornuftige priser, fra produsenter vi alle drømmer om å drikke mer av. Klassisk fransk i samspill med moderne spansk, modne overraskelser og det beste fra den sørlige halvkule. Et imponerende vinkart, rett og slett. Selv om det foretas endringer i personalet håper juryen at vinkartet fortsetter å holde dette skyhøye nivået. Se vinkartet her

De nominerte var:

 • Arakataka
 • Spontan
 • Esaias
 • Panda Panda
 • Bula
 • VIN Bjørvika

Beste champagne/musserende vinkart 2021: Skigaarden

Beste champagne/musserende vinkart 2021: Skigaarden Foto: Skigaarden

I det beste beste vinkartet for champagne/musserende skal utvalg i antall, bredde og dybde samt pris og filosofi vekte tyngst hos juryen. Det har vært få grunner til å sprette champagnen i perioden med pandemi og nedstengninger. Men nå som verden er tilbake på beina igjen for de fleste, er det godt å se at utvalget av bobler i norske restaurantkjellere kanskje er bedre enn noen gang. Her var det mye som fristet!

Skal vi pirke på noe må det være å satse enda litt mer på klassiske bobler fra land og områder utenfor Champagne, og på petnat. Dette gjelder også vinneren. Ellers er det ingenting å sette fingeren på hos årets vinner, forteller juryformann Rune Rake. 

Det er rett og slett umulig å se for seg at noen skal kunne tilby et like bredt og imponerende utvalg av champagne i Norge, og ei heller i Europa. Tenk på en produsent, tenk på en cuvée, tenk på en årgang – du er nesten garantert å finne den her. Når det kommer til champagne, er det ingen over og ingen ved siden. Se vinkartet her.

De nominerte var:

 • Skigaarden
 • Britannia
 • Park Hotel Vossevangen
 • Lyst på
 • Park 29

Beste vinmeny 2021: Kristoffer Aga og Re-naa

Full jubel når Kristoffer Aga vant! Foto: Norsk Vinkelnerforening

Vinmenyer varierer med årstider og råvarer, og derfor må vinkelnerens drikkevalg og servicenivå nødvendigvis bli en del av vurderingen her. Samspillet mellom kjøkken og sommelier danner grunnlaget, og derfor deles prisen ut til både restauranten og den ansvarlige vinkelneren. Pris, servert mengde og begrunnelse for valget er andre viktige faktorer som vurderes.  

Juryen har i år nominert hele tolv spisesteder, hvilket vitner om et stadig økende nivå i vinpakkenes kvalitet. Dette er et særtrekk for norske restauranter, mens utviklingen i andre land henger betydelig etter.

Utenom vinneren vil juryen fremheve Speilsalens sublime champagnemeny som serveres til lunsj på lørdager. Henrik Dahl Jahnsen har her satt sammen en flott pakke av «Grower Champagne» og klassiske champagnehus. Likedan leverer Aurélie Taheri på Kontrast landets bredeste vinpakke med tanke på opphavsland, alltid rene og klare viner som matcher en avansert meny.

Michal Gielas på Maaemo har perfeksjonert vinmenyen de siste årene, og selv om rømmegrøt ikke er den enkleste retten å matche så leverer han tett opptil vinneren. Hanna Johansson på Stallen vant i 2020, og årets vinpakke har også vært i toppklasse - klokkerene viner servert med perfekt temperatur selv på en sommerdag.

Få vinkelnere i Norge evner som Knut Espen Misje på Matmagasinet å plukke ut korrekte flasker tilpasset menyen. Tore Kristian Hegdal Lie har sluttet på Arakataka, men vil bli husket spesielt for matchene mot hvite og røde viner fra Jura.

Vinneren, med knapp margin, utmerker seg ved å være så og si feilfri med tanke på å servere korrekte viner. Dette er ingen enkel sak når restauranten for eksempel har viner fra Robert Ampeau med 30 års alder. Samtidig har vinneren på samme måte som Speilsalen et meget godt øye for å plukke ut de beste RM-champagnene. Vinmenyen er bred, med overvekt på klassiske viner og hvis det serveres «naturviner» er disse feilfrie. Restauranten, som er blant Nordens beste, serverer retter med proteiner - dette takler vinneren perfekt ved å servere syrefriske viner der det måtte være behov for det.

Vinneren viser også en sjelden entusiasme for vinfaget! I tillegg fører samarbeidet med dyktige Kent Ove Dubland og Sander Johnsson til at service-teamet på Re-naa oppleves som sømløst og profesjonelt.

De nominerte var:

 • Tore Kristian Hegdal Lie fra Arakataka
 • Kristoffer Aga fra Re-naa
 • Knut-Espen Misje fra Matmagasinet
 • Henrik Dahl Jahnsen fra Speilsalen
 • Ida von Stolz fra Le Bistro
 • Michal Gielas fra Maaemo
 • Aurélie Taheri fra Kontrast
 • Erlend Lehland/Siri Haslund fra Hot Shop
 • Heini Petersen fra Vintage Kitchen
 • Aleksander Iversen fra Brasserie CouCou
 • Kine Jøndal fra Schlägergården
 • Hanna Johansson fra Stallen