<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Lyden av Morgan Kane

Mens bokserien ble en megasuksess med 22 millioner solgte eksemplarer, kokte filmplanene bort i krangel og tull. Lydbøkene derimot, har gått bra – tatt i betraktning at Morgan Kane-serien hadde sin storhetstid på 60-, 70- og 80-tallet.

Comeback: Morgan Kane har gått bra som lydbok, ifølge Cappelen Damm. Cappelen Damm
Inside

For et par år siden kunne man for første gang laste ned lydfiler med historiene om den nevrotiske og mystiske revolvermannen som drepte for fote, tyllet i seg whisky og nedla kvinner i fleng. I alt 82 av 83 bøker, lest inn av skuespiller Torgeir Reiten, er nå gjort tilgjengelige digitalt.

– Vi er fornøyd med responsen på Morgan Kane. Det er en ny interesse for cowboy og western, særlig etter suksessen med TV-serien Yellowstone fra Montana med Kevin Costner i hovedrollen. Det er mulig at dette medvirker til at nedlastingen av lydbøker har gått såpass bra, sier forlagsdirektør Karin Mundal i Cappelen Damm.

Vi er fornøyd med responsen på Morgan Kane. Det er en ny interesse for cowboy og western, særlig etter suksessen med TV-serien Yellowstone fra Montana med Kevin Costner i hovedrollen.
Karin Mundal, forlagsdirektør Cappelen Damm

Forlaget har kjøpt rettighetene til å gi ut bøkene om Morgan Kane som den norske bankmannen Kjell Hallbing skrev under pseudonymet Louis Masterson. På det meste, etter at han ble forfatter på heltid med fast kontorplass på Bolkesjø Hotell, produserte Hallbing én bok om Morgan Kane pr. måned!

– Hvordan har lydbøkene gått i forhold til forventningene?

– Vi er absolutt fornøyde med lyttingen. Bøkene har jo blitt klassikere som vi mente fortjente å også bli utgitt på lyd, sier Mundal.

Fornøyd: – Bøkene om Morgan Kane har jo blitt klassikere som vi mente fortjente å også bli utgitt på lyd, sier Karin Mundal, forlagsdirektør Cappelen Damm. Foto: Cappelen Damm

Klarert for ny tid

Utgivelsene av lydbøkene følger Kane kronologisk fra ungdom til alderdom, altså ikke slik Hallbing skrev dem i Bladkompaniets opprinnelige serie, med stadige hopp i tidslinjen. Tidsånden har også endret seg såpass at forlaget har tatt en ny kikk på tekstene til Hallbing, som i perioder har fått kjeft for å inneholde mye vold og sex i mannssjåvinistisk innpakning. De nye bokomslagene er mer tekkelige, og de halvnakne damene er fjernet. 

– Alle bøkene er gjennomgått, og vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på at teksten blir feil. Lytterne vet at historien tilhører en annen tid og at universet er fiktivt, sier Mundal.

Hun vil ikke si hvor mye forlaget betalte Hallbings sønn, Kjell Ørnulf Hallbing, for å få gitt Kane-bøkene som lydbøker.

– Det forblir mellom oss og rettighetshaver, sier hun.

Grunnfjellet består

Cappelen Damm har ikke demografiske data på hvem som har lastet ned lydbøkene om Kane, men trolig ligger hovedvekten fortsatt blant den opprinnelige fansen: altså menn mellom 50 og 70 år. Innleggene på Facebook-gruppen om Morgan Kane, med 5.000 medlemmer, tyder i hvert fall på en godt voksen tilhengerskare. I profileringen av lydbokslippet intervjuet strømmetjenesten Storytel noen kjente nordmenn med sterkt forhold til Kjell Hallbings mest kjente figur. En av dem, forfatter, reklamemann og Stabæk-patriot Ingebrigt Steen Jensen, svarte slik på spørsmålet om egenskaper ved Morgan Kane som han skulle ønske han hadde selv:

– At jeg kunne tømme meg i lange drag mens piken – som vanligvis spilte skuespill – kom så jorden skalv under henne…

At jeg kunne tømme meg i lange drag mens piken – som vanligvis spilte skuespill – kom så jorden skalv under henne…
Ingebrigt Steen Jensen til Storytel

Litteraturviterne har beskrevet Morgan Kane-skikkelsen som en antihelt, men som Steen Jensen hinter om, spørs det nok om ikke grunnfjellet av fansen – altså menn som var unge på 60-, 70- og 80-tallet – kanskje ville droppe “anti-” og ganske enkelt bare si “helt”.

Slektskap til Harry Hole

En annen Kane-kjenner, forfatteren Atle Nilsen, som blant annet har skrevet Den store boken om Morgan Kane, har også påpekt at Jo Nesbøs kjente romanskikkelse, politimannen Harry Hole, har nært slektskap til Kane. Begge er høye, magre og ensomme menn med hang til flaska, drag på damene og tidvis dårlig oppførsel. Men på den annen side: De er nådeløst effektive og ubestridt best når den tøffe og vanskelige jobben skal utføres.

Kapital kan legge til ytterligere en likhet: De har begge bidratt sterkt til å gjøre sine opphavsmenn, Hallbing og Nesbø, rike.