<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

ABG om NRK-serie: – Vi vurderte det nøye

NRK ville lage en “eksklusiv TV-serie fra finansmiljøet” med ABG Sundal Collier som hovedrolleinnehaver. Meglerhusets styreleder Knut Brundtland forteller at de endte opp med å takke nei etter en grundig avveining.

Kunne blitt TV-kjendiser: ABGs styreleder Knut Brundtland (øverst t.v.) spurte bl.a. norgessjef Peter Straume (øverst t.h.) og analytiker Karl Fredrik Schjøtt-Pedersen om å stille opp i filmtrailer med NRK.  Foto: Anders Horntvedt, NTB og Iván Kverme
Finans

– En saklig dokumentar var håpet vårt, men vi er ikke skuespillere, så det var en risiko for at det kunne fremstå amatørmessig, sier styreleder Knut Brundtland i ABG.

“Et unikt miljø. Der kun de beste overlever. En eksklusiv TV-serie fra finansmiljøet.”

Slik lyder innsalget i en trailer Kapital har fått i hende, produsert av det statseide kringkastingsselskapet. Her opptrer flere av ABGs mest profilerte ansikter, blant annet norgessjef Peter Straume og stjerneanalytiker John Olaisen.

– Jeg vet ikke hvordan du fikk tak i filmklippet, men det er NRKs forsøk på å få med oss i en dokumentarserie om finansbransjen. Vi vurderte det nøye i et par måneder. Vi ville gjøre en ordentlig vurdering siden NRK er veldig seriøse, sier styrelederen.

Flere kjente fjes  

Det var NRK-programleder og serieskaper Christian Strand som tok kontakt med ABG om et mulig TV-samarbeid i 2019, opplyser Brundtland.  

– Strand hadde en idé om å lage en serie fra finansbransjen hvor han ønsket å samarbeide med oss. Vi hadde flere møter med NRK hvor vi diskuterte om det var noe vi ville være med på, og om man kunne lage godt TV ut av det. NRK produserte da denne filmsnutten som en slags trailer for hvordan serien kunne se ut, sier Brundtland.

Det 1,34 minutter lange klippet, som har blitt hyppig delt i finansmiljøet den siste tiden, innledes av analytiker Karl Fredrik Schjøtt-Pedersen.

– Jeg visste jeg skulle begynne å jobbe med aksjer og finans. Det fant jeg ut da jeg var 13 år. Så begynte jeg på NHH, for det var der man måtte være, sier Schjøtt-Pedersen, som videre forteller at det var slik han ble introdusert for ABG.

Analytikeren, som nå er på vei ut av meglerhuset, er imidlertid kort i kommentaren når Kapital slår på tråden:

– Jeg har ingenting å si om det klippet, sier Schjøtt-Pedersen, som er en av flere ABG-ansatte som får taletid på skjermen. Blant annet forteller meglerhusets norgessjef, Peter Straume, følgende om ABGs virke:

– Vi flytter ikke penger, vi henter penger fra noen som har det til noen som har en visjon eller en idé og trenger det.

Skulle virke ikke-stigmatiserende

Styreleder Brundtland forteller at det var han som organiserte innspillingen av traileren med NRK og spurte de ansatte om å stille opp. NRK-programleder Strand er også å skimte i klippet.

Ville lage ny finansserie: Christian Strand i NRK ønsket å lage en TV-serie om finansbransjen med ABG. Programlederen er selv å skimte i filmtraileren produsert av NRK. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Bakgrunnen for dokumentarserien var et ønske om å få frem hvordan det egentlig er i meglerhus, forteller Brundtland. Det var imidlertid flere ting som gjorde et samarbeid utfordrende.

– Mye av det vi gjør er taushetsbelagt, og vi har endel konfidensiell informasjon. Vi konkluderte derfor med å takke nei til å bli med i serien.

– Var du redd for at en slik serie kunne virke stigmatiserende for bransjen?

– Grunnen til at vi gikk med på å diskutere det med Strand var at vi tenkte at det kunne bidra til å ikke virke stigmatiserende for bransjen. En saklig dokumentar var håpet og innfallsvinkelen vår.

– Kunne blitt en hit

Mens NRKs møter med ABG pågikk, var innspillingene av første sesong av suksess-serien Exit i havn. Om ABG-serien hadde trukket like mange seere som det fiktive finansuniverset vil forbli uvisst, men “finansfolk” drar tilsynelatende TV-titterne til skjermene. Exit er ikke bare tidenes mest sette ordinære dramaserie hos NRK, den er også den mest sette nordiske TV-serien i Norden. Det uttalte NRKs tidligere dramasjef, Ivar Køhn, til Kapital i april.

Styreleder Brundtland tror de også hadde fått mange seere dersom TV-serien hadde blitt noe av. Likevel tenker han det var riktig å takke nei til et samarbeid.

– Tror du det kan bli aktuelt på et senere tidspunkt?

– Jeg ser ikke for meg det. Jeg tror vi traff en konklusjon som var korrekt.

NRK ønsker ikke å svare på spørsmålene fra Kapital. Prosjektleder Randi Helland i NRK har kun en kort kommentar:

– Dette var en serie vi jobbet med og hadde på blokken, men som ikke ble noe av, sier Helland.