<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Flyttet hjem med 160 millioner i formue

Etter at Aksel Lund Svindal la alpinkarrieren på hylla har han vist seg å være en dugende forretningsmann. Ferske ligningstall viser at det nylig hjemflyttede skiesset hadde en formue på 162 millioner kroner i fjor.

Vinnerskalle: Aksel Lund Svindal har overført vinnermentaliteten fra skisporet til forretningsverdenen. Ikke bare har han fått seg et eget klesmerke, bok, filmprosjekt og medeierskap i flere utbyggingsprosjekter på fjellet, men også en god del aksjeinvesteringer. Foto: Iván Kverme
Næringsliv

Etter at Aksel Lund Svindal flyttet hjem til Bærum fra Østerrike for snaut to år siden, synliggjøres også hans formue i de norske skattelistene. 

Ferske ligningstall Kapital har innhentet, viser at alpinlegenden hadde hele 162 millioner i ligningsformue i 2019. Hans skattbare inntekt var på beskjedne 290.000 kroner, men han betalte 1,5 millioner kroner i skatt.

Lund Svindal, som har fem VM-gull, to OL-gull, samt to sammenlagtseire i verdenscupen og 36 seire i enkeltrenn, har overført vinnermentaliteten fra skisporet til forretningsverdenen. 

Ikke bare har han fått seg et eget klesmerke, bok, filmprosjekt og medeierskap i flere utbyggingsprosjekter på fjellet, men også en god del aksjeinvesteringer.

Større aksjeportefølje

Tidligere i høst skrev Finansavisen at Lund Svindals investeringsselskap A Management økte investeringer i datterselskap fra 2,6 til 7,5 millioner kroner i fjor. Og investeringer i aksjer var på 56,8 millioner kroner, mot 45,3 millioner i 2018.

Ifølge skiesset selv er det hans egne prosjekter han er mest involvert i.

– For min del er det mest aktivitet i unoterte selskaper. Her har jeg en portefølje jeg følger opp, og jeg sitter i styret i et par selskaper, skriver Aksel Lund Svindal i en epost til Kapital.

For min del er det mest aktivitet i unoterte selskaper. Her har jeg en portefølje jeg følger opp, og jeg sitter i styret i et par selskaper.
Aksel Lund Svindal

Lund Svindal hadde ved årsskiftet investert 12 millioner kroner i markedsbaserte aksjer, mot 23,8 millioner i 2018. Lund Svindal hadde aksjer i blant annet Pexip   , Komplett Bank komp, Axactor axa, Norwegian Finans Holding   , ICE Group icegr og flere sparebanker. 

Kjøpt seg opp i Pexip

Ifølge skistjernen har han ikke handlet så mye aksjer i år, men ett selskap velger han likevel å trekke frem. 

– Jeg handler ikke mye noterte papirer. Jeg har kjøpt meg litt opp i Pexip, da jeg mener den aksjen er priset for lavt. Ellers lite aktivitet, skriver Lund Svindal videre til Kapital.

I tillegg til aksjene i børsnoterte Pexip, et teknologiselskap som leverer videokommunikasjonsløsninger og virtuelle møteløsninger for bedrifter og enkeltpersoner, sitter Lund Svindal også på betydelige eierandeler i selskapene Form Eiendom, Tregrensa og Fyri Hemsedal.

Han har nemlig involvert seg sterkt i flere utbyggingsprosjekter på høyfjellet. Det inkluderer i tillegg til Fyri i Hemsedal, som vi skrev om tidligere i høst, også prosjektet Favn på Hafjell, som etter planen skal bestå av 220 enheter, samt servicetilbud som restaurant, kafé, butikk og skiutleie. Begge hytteprosjektene eier han sammen med blant andre AB Invest, hvor far og sønn Buchardt er eiere.

Motesatsning på vent

Men for skistjernen holder ikke med et par utbyggingsprosjekter, som til sammen krever snaut to milliarder i totale investeringer. Han har også satset på eget klesmerke, Greater Than A, som han har drevet under investeringsselskapet A Management, som nylig la frem blodrøde tall.

Fjorårets resultat endte nemlig på minus 15,5 millioner kroner, ned fra 9,1 millioner i pluss året før. Samtidig fikk datterselskapet, Atulus, som står bak klesmerket, et underskudd på 6,1 millioner kroner. 

I årsrapporten meldte selskapet at de avviklet driften, og det er selskapet Active Brands som har tatt over satsningen. 

– Siden 2019 har jeg jobbet sammen med Active Brands med utviklingen av skiklær. Disse klærne skulle egentlig vært i markedet nå, men grunnet Covid-19-sitasjonen ble alt utsatt ett år. Vi ble først truffet under produksjonen i Kina tidlig i år, så ble kundene våre i Alpene truffet hardt. Vi har brukt tiden godt og jobbet hardt med å utvikle og utvide kolleksjonen ytterligere. Vi gleder oss til skiverdenen kommer tilbake til hverdagen i 2021, skriver Lund Svindal til Kapital.

Active Brands er kjent for en rekke motesatsninger med kjente idrettsstjerner på laget, inkludert Therese Johaug, Bjørn Dæhlie og Kari Traa.

Ikke smittet: Aksel Lund Svindal måtte teste seg for Covid-19 etter at han møtte Nicolai Tangen for to uker siden. I etterkant av møtet testet NBIM-sjefen positivt for coronaviruset. Svindals test var negativ. Foto: LinkedIn

Møtte Tangen

Skilegendens businessteft gjør seg bemerket, og for to uker siden møtte han selveste oljefondsjef Nicolai Tangen. Det var Tangen selv som delte et bilde av møtet deres på sin LinkedIn-konto, hvor han blant annet skrev om likheten mellom idrett og business.

– Det var inspirerende å lære hvordan Aksel har overført sin vinnermentalitet fra skibakken til finansbransjen. Både i sport og i næringslivet må du være villig til å ta risiko, og når du faller, må du komme deg tilbake på skiene. Akkurat som oss i Oljefondet mener han at et lag er sterkere enn noen person alene, skrev Tangen til sin LinkedIn-krets på engelsk.

I etterkant av møtet testet Tangen positivt for Covid-19, men Svindal skal ha sluppet unna viruset denne gang. 

– Jeg har testet meg og var ikke smittet. Det føles rart å holde avstand og ikke håndhilse på mennesker man treffer, men det er effektivt mot smittespredning. Og man blir minnet på hvor viktig det er når noen man kjenner plutselig er smittet, sier Lund Svindal på spørsmål om han måtte i karantene etter møtet med oljefondsjefen.