<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Enorm interesse: Dette eksemplaret av Per Kleivas trykk “Amerikanske sommerfuglar” ble solgt for 155.000 kroner på en nettauksjon i regi Grev Wedels Plass Auksjoner nylig. Men konkurrenten Blomqvist har rekorden på 195.000 kroner. Foto: GWPA

Vill verdistigning for politisk trykk

Per Kleivas trykk “Amerikanske sommarfuglar” kostet en slikk og ingenting da det ble trykket opp som en politisk protest mot Vietnamkrigen på 70-tallet. Nå omsettes det for opptil 200.000 kroner på auksjon. 

På kort tid før årsskiftet har tre versjoner av det ikoniske motivet blitt solgt for hhv. 155.000, 165.000 og 180.000 kroner. Omkostninger på ca. 25 prosent kommer i tillegg. Det vil si at kjøperne har bladd opp opptil 225.000 kroner for et grafisk blad solgt for småbeløp på 70-tallet.

Kapitals trofaste kilder, og som fulgte kunstmarkedet også før skrivende journalist ble unnfanget, forteller at de kjøpte “Amerikanske sommarfuglar” for “250, tusen kroner eller noe sånt”. Uansett pris den gangen har arbeidet opplevd en helt utrolig verdistigning. 

For to år siden ble trykket omsatt for hele 195.000 kroner hos Blomqvist Nettauksjon. Etter det Kapital kjenner til, er det rekord. Kjøperen måtte ut med nesten 250.000 kroner til sammen.

Skjøt fart 

“Amerikanske sommarfuglar” ble trykket i 175 eksemplarer. Mange er kastet, eller i dårlig stand. Det finnes få eksemplarer i god tilstand. Som med alt annet blir prisen høy når etterspørselen er stor og tilbudet lite. 

Det gjelder å sjekke tilstanden hvis man tenker på å kjøpe dette motivet. Stort sett opplyses det om skader ved salg. 

I tabellen har vi laget en oversikt over de høyeste tilslagene for “Amerikanske sommarfuglar” med cut på 62.000 kroner. Det var på begynnelsen av 2000-tallet at prisen på trykket begynte å røre på seg. I 2004 ble en versjon solgt for 29.000 kroner og steg til 65.000 kroner i 2008. I 2017 hadde prisen doblet seg til 130.000 kroner.

To motiver i særklasse

Per Kleiva, som var født i 1933, takket for seg i 2017.  Han var aktiv og utøvende kunstner omtrent til det siste. Da det ble arrangert en retrospektiv utstilling for ham i Kunstverket Galleri i Kvadraturen etter hans bortgang, var det kø rundt hele kvartalet. 

Da var det mange grå hår i køen, men Kleivas kunst er også kjent i yngre kretser, særlig på grunn av salg via Galleri Briskeby og Fineart.

Kunstneren er mest kjent for de politiske motivene sine fra 70-tallet. I tillegg til “Amerikanske sommarfuglar” oppnår motivet “Blad fra imperialismens dagbok I, II og III” tilslag på over 100.000 kroner. 

Men de fleste andre arbeidene hans kan man få tak i for under 10.000 kroner. 

Nytt motiv for firegangeren

Kapital har tidligere trukket frem Kleivas trykk som noe å satse på hvis man skal tenke investering når man kjøper kunst. Hvor mye mer det er å hente på akkurat “Amerikanske sommarfuglar” skal vi ikke spekulere i. Men noe som er sikkert, er at prisene på noen andre motiver har begynt å røre på seg. 

I skrivende uke solgte både Grev Wedels Plass Auksjoner (GWPA) og Christiania Auksjoner et motiv som gikk langt over vurdering. Sistnevnte fikk hele 40.000 kroner for motivet “Uskyldig balanse” som i forkant var vurdert til 9.000 kroner. Dette motivet er fra 1968 og er trykket opp i 50 eksemplarer, se foto.

Ny kule: Per Kleiva-trykket "Uskyldig balanse" fra 1968 ble for solgt 40.000 hos Christiania Auksjoner. I forkant var det vurdert til 9.000 kroner. Foto: Christiania Auksjoner

GWPA solgte samme kveld motivet “Bølga” fra samme år for 31.500 kroner mot vurderingen på 10.000–15.000 kroner. “Bølga” er nærmest et speilbilde av “Uskyldig balanse” og finnes også i et opplag på 50.

Kapital sier ikke løp og kjøp alt av Kleivas kunst, men mener flere motivkretser har mer å gå på prismessig. Husk at tilstand betyr alt, og at transaksjonskostnadene i kunstmarkedet er skyhøye. 

Det skal svært mye til å gjøre gode investeringer. Men verdien på gode kunstverk kan i hvert fall fort holde seg langt bedre enn verdien på nesten alt annet innbo.

Inside
Næringsliv