<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Siktet advokatfirma skifter navn

Det har vært en tung tid for advokatene i firmaet som tidligere het Advokatfirmaet Hammervoll Pind, etter at firmaet ble siktet for medvirkning til grov økonomisk utroskap i fjor. Nå har de skiftet navn til Ryger. 

Historie: Det en gang så fremadstormende Advokatfirmaet Hammervoll Pind er historie. Iallfall navnet. Nå har de skiftet navn til Ryger og flyttet hovedkontoret fra Oslo til Stavanger.  Foto: Henrik Omtvedt Jensen
Næringsliv

Advokatfirmaet som tidligere het Hammervoll Pind, er i ferd med å skrive seg inn i historiebøkene. Etter det Kapital kjenner til, er de det første advokatfirmaet i Norge som risikerer foretaksstraff for medvirkning til grov økonomisk utroskap. Siktelsen kom som et resultat av etterforskningen mot firmaets tidligere navnepartner John Hammervoll.

Navnebyttet ble først omtalt av bransjebladet AdvokatWatch

Kapital har kommet med en rekke avsløringer om firmaet og Hammervoll. Blant annet har vi avdekket hvordan ansatte formelig flyktet fra hovedkontoret i perioden 2017 og 2018, at flere fryktet for å bli innblandet i ulovligheter, samt firmaets rolle i etterspillet etter den såkalte Indigo-saken og trusler mot tidligere ansatte.

I april 2020 gjennomførte politiet razzia i både Hammervolls private luksusbolig på Snarøya i Bærum, og i firmaets kontorlokaler i Wergelandsveien 7 ved Slottsparken i Oslo. Hammervoll ble etter hvert siktet for siktet for grov økonomisk utroskap, i en sak der fornærmede er en dement kvinne i 90-årene. Siktelsen ble senere utvidet til også å gjelde grovt bankbedrageri. 

Nytt navn og nytt hovedkontor

Det var i februar i fjor at firmaet ble siktet for medvirkning og satt under etterforskning av politiet, og snart tolv måneder senere er denne fortsatt pågående. Det har blitt en belastning for firmaet, og de har, via sin advokat Berit Reiss-Andersen, anmodet politiet om å treffe en påtalebeslutning så snart som mulig. Reiss-Andersen har påpekt overfor politiet at firmaet ikke får nye klienter så lenge de er under etterforskning, og at siktelsen er en alvorlig trussel mot deres virke. 

John Hammervoll nekter straffskyld i saken mot ham, men et foreløpig resultat er at han har fått inndratt advokatbevillingen sin av Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, og han har sluttet i firmaet. 

Ber om fortgang: Kapital er kjent med at firmaets advokat, Berit Reiss-Andersen, har påpekt overfor politiet at siktelsen mot Ryger Advokatfirma skremmer bort nye klienter. Foto: Heiko Junge/NTB

I etterkant av dette endret firmaet navn til Advokatfirmaet Pind i fjor, og etter jul endret de navn igjen. Nå heter de Ryger Advokatfirma AS. Ryger var et tradisjonsrikt advokatkontor i Stavanger, som i 2016 fusjonerte med Hammervoll Pind, og ble til et av deres lokalkontorer. Nå er prosessen fullstendig reversert. Det er børstet støv av Ryger-navnet, og hovedkontoret er flyttet fra den eksklusive adressen Wergelandsveien 7 ved Slottsparken til Domkirkeplassen i Stavanger. 

Venter på påtalebeslutning

I forbindelse med razziaen mot Hammervoll og advokatkontoret tok politiet tok beslag i et meget omfattende datamateriale, men det tok lang tid før de fikk gjennomgå det. Først og fremst fordi firmaet motsatte seg beslaget, og saken måtte gjennom retten før politiet fikk tilgang. Etter at de fikk tilgang, er likevel all informasjon de ønsker å se på fra beslaget nødt til å gå gjennom retten først. Grunnen er reglene knyttet til advokaters taushetsplikt. 

Kapital har stilt spørsmål til administrerende partner Sindre Aaserød i Ryger i forbindelse med denne saken, men har ikke fått svar. Firmaets advokat, Berit Reiss-Andersen, har heller ikke villet kommentere saken.