<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

TGS opp eller ned?

Børsfavoritt: TGS, under ledelse av konsernsjef Kristian Johansen, opplever eventyrlige tider på Oslo Børs. Og et soleklart flertall av analytikerne forventer ytterligere kursoppganger.  Foto: Iván Kverme
Investor

– Midt i den pågående oljeservicefesten på Oslo Børs befinner TGS seg. Bare siden årsskiftet er kursoppgangen på over 50 prosent som i sin tur sender seismikkselskapets markedsverdi opp i 25 milliarder kroner, et nivå man ikke har sett på mange, mange år. Fremtidsoptimismen råder altså til fulle, både blant investorer og de aller fleste analytikere – men også internt hos TGS. For i forbindelse med selskapets nylig avholdte kapitalmarkedsdag mente konsernsjefen at det meste talte for et høyt aktivitetsnivå i flere år fremover, samtidig som selskapets forretningsmodell legger til rette for betydelig økt kontantstrøm. Analytikerne er til alt overmål optimistiske og spår ytterligere kursoppganger, drevet i første rekke av den økte seismikketterspørselen som forventes i kjølvannet av at oljeselskapene innser at det nå må settes inn betydelige ressurser i å få avdekket nye produksjonsressurser. Umiddelbart etter at TGS la frem sine fjerdekvartalstall tidligere i vinter, gjentok eksempelvis Sparebank 1 Markets sin kjøpsanbefaling med et tilhørende oppjustert kursmål. I meglerhusets fjerdekvartalsoppdatering, det vil si publisert før den nå avholdte kapitalmarkedsdagen, ble EBITDA-estimatet for perioden 2023–2024 hevet fra tidligere 40–50 millioner dollar til 60–80 millioner. Samtidig ble anslaget for den frie kontantstrøm løftet til 239 millioner i 2025, betydelig over 2022-nivået. Og skulle seismikkindustrien som sådan nå for alvor oppleve en historisk sterk industriopptur, er det neppe helt urealistisk, tror vi, å se nye historiske kurstopper i TGS-aksjen, sist oppnådd sensommeren 2018 tett opp mot 300-streken.

Analytiker John Olaisen, ABG Sundal Collier. Foto: Iván Kverme

Kjøp! Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier har en kjøpsanbefaling på TGS med kursmål 240. 

– TGS har brukt de siste åtte års nedtur i seismikkbransjen til å øke sitt seismikkbibliotek kraftig. Dette har de gjort både organisk og ved oppkjøp – i nedturen har TGS kjøpt multiklient-biblioteker fra Polarcus, SeaBird, MCG, Dolphin, ION kombinert med oppkjøp av selskapene Spectrum og Magseis. Dette har ført til at i dag har ingen mer multiklientdata tilgjengelig enn TGS, og det finnes nesten ikke et sted i verden hvor selskapet ikke har noe seismikkdata. Nå innser plutselig hele verden at vi trenger mer olje og gass, både på kort og lang sikt. Og når man skal lete etter mer olje og gass, så kommer man ikke bort fra at man trenger seismikk. Dette har ført til at selgerne i TGS har gått fra å spille Tetris til å sitte og ta imot innkommende telefoner fra oljeselskaper som ønsker data.

– I historiske oppturer har man alltid undervurdert bedringen i TGS’ inntekter. Vi tror det samme skjer denne gangen. Verdivurderingen virker også attraktiv med sterk cash flow og lave multipler – for eksempel en estimert P/E på rundt åtte basert på 2024-estimatene, som er lavere enn historisk range på mellom ni og fjorten. Alt i alt så sier vi fortsatt kjøp, med et seks måneders kursmål på 240, og tror både estimatene og multiplene skal opp.

Analytiker Erik Aspen Fosså, Carnegie. Foto: Privat

Kjøp! Analytiker Erik Aspen Fosså i Carnegie har en kjøpsanbefaling på TGS med kursmål 230.

– Oljeproduksjonen til de største oljeselskapene har vært fallende siden 2020 etter flere år med lavere olje- og gassinvesteringer. For å møte behovet for et stabilt og rimelig nok tilbud av energi tror vi at investeringer må komme betydelig opp. Med sitt store bibliotek av multiklient-seismikkdata er TGS godt posisjonert for å dra nytte av dette.

– Vi tror likevel at markedet undervurderer omfanget av TGS’ multiklient-bibliotek og hvor stort “late sales”-potensial (salg av eksisterende multiklient-data) selskapet har. Selskapet har investert hardt i sitt multiklient-bibliotek – på lave priser – gjennom hele nedturen. I løpet av en femårsperiode gjennom 2016–21 doblet TGS størrelsen av biblioteket sitt målt i kvadratkilometer. Oppkjøpet av ION i 2022 økte alene størrelsen av biblioteket med ytterligere 30 prosent. Dette tror vi TGS endelig kan begynne å høste fruktene av nå.

– Selv om oljeprisen har kommet en god del ned fra toppnoteringer på over 120 dollar fatet i 2022, ser vi ingen tegn til at aktiviteten innenfor seismikksektoren har bremset ned. Nærmere tvert imot. Basert på guiding fra et stort antall oljeselskaper beregner vi at lete- og produksjonsinvesteringer vil øke med 18 prosent i 2023. Vi tror at “late sales” for TGS vil øke med rundt 26 prosent i 2023. Dette ser ikke ut til å være priset inn av markedet ennå. Selskapet handles i dag til rundt syv ganger vårt EBIT-estimat for 2024, noe vi synes ser attraktivt ut.