Snart to måneder har gått siden myndighetene innførte de strengeste tiltakene i Norge i fredstid. Dette gav kraftig juling til selskapene på Oslo Børs, og børsverdier for milliarder av kroner forduftet på kort tid. Nå har man startet å lette på tiltakene, og samfunnet begynner å åpne opp igjen. Og Børsen har også fått ny medvind.
Hovedindeksen fortsetter å klatre oppover fra bunnivået på 605,3 poeng i krisemåneden mars, men er fortsatt langt unna toppnivået på 959 tidligere i år. Siden forrige oppdatering av bjellesauporteføljen, fra slutten av april, har OSEBX lagt på seg 1,7 prosent. Bjellesau-porteføljen har i samme periode steget 4,6 prosent.
Bjellesauene i pluss
Coronakrisen har ført til betydelige tap for mange av selskapene på Oslo Børs, og mange aksjer har en lang vei å gå tilbake til nivåer før pandemiens inntog i landet. Dette er derimot ikke tilfelle for bjellesau-porteføljen, som allerede er i pluss siden like før Norge stengte ned. Porteføljen har lagt på seg 3,3 prosent siden slutten av februar. Hovedindeksen på Oslo Børs har derimot et langt stykke igjen, med en nedgang på 8,9 prosent i samme tidsperiode.
I slutten av februar satte vi sammen Bjellesau-porteføljen med utgangspunkt i handlene til seks kjente investorer i 2019 og 2020. Den bestod av følgende selskaper: Carasent, Norske Skog, Okeanis Eco Tankers, Pareto Bank, Scatec Solar og Vaccibody. Våre utpekte bjellesauer er de drevne investorene Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly, Ivar Løge, Torstein Tvenge, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad.
I forrige oppdatering falt Okeanis Eco Tankers ut av listen, ettersom Spetalen tilsynelatende har forlatt skuta. Milliardæren har ikke sittet helt stille i båten denne våren, med flere kjøp og salg. Men for tiden er Hiddn Solutions, farmasiselskapet Vistin Pharma og rederiet S.D. Standard Drilling Spetalens eneste aktive investeringer på Oslo Børs som er kjent. Dette er plasseringer for Spetalen fra en tid tilbake, og vi har derfor ikke tatt noen av disse inn i porteføljen. Med tankselskapet ute av porteføljen sitter vi igjen med fem selskaper.
Helse driver avkastningen
Et par av selskapene skiller seg ut, og driver avkastningstallene oppover. De profilerte investorene har vært dyktige – eller heldige – og sittet lastet i flere helserelaterte aksjer. Denne sektoren har den siste tiden vært en av de klareste vinnerne, både globalt og i Norge.
Fra en foreløpig bunn i siste halvdel av mars har helseaksjene på S&P 500-indeksen steget over 26 prosent. Her hjemme har også helserelaterte investeringer vært i vinden. Aksjekursen til de 17 helseselskapene som er notert på Oslo Børs har i snitt steget med hele 40 prosent den siste måneden.
Vinneraksjene
I løpet av de to siste ukene har Vaccibody og Carasent gjort det desidert best i porteføljen, med en oppgang på henholdsvis 15 og 10,4 prosent.
Haudemann-Andersen er tungt inne i en av porteføljevinnerne: Vaccibody, som lager skreddersydde kreftvaksiner. Bioteknologiselskapet på NOTC-listen prises til over 6,5 milliarder kroner. Investoren eier 6,5 millioner aksjer, tilsvarende 13,4 prosent, via selskapene i hans heleide Datum-gruppe. Siden slutten av februar har aksjekursen til Vaccibody økt med over 30 prosent.
Den andre driveren for porteføljens meravkastning er det lille IT-selskapet Carasent, som leverer teknologiske løsninger til helsesektoren. Investor Kjetil Skorstad sitter som femte største aksjonær i selskapet, der aksjekursen er opp 29,3 prosent siden vi introduserte Bjellesau-porteføljen.
Corona-boom
Analytiker Pål Falck i Arctic Securities tror helseaksjene ville gjort det bra i år uavhengig av pandemien.
– Det hadde nok vært mindre bunner og topper, men fundamentet til mesteparten av helseaksjene på Oslo Børs er uavhengig av coronaviruset. Likevel har nok flere av disse aksjene fått en liten boom som følge av Covid-19, sier han.
Han påpeker at helseaksjene normalt er ikke-sykliske og kan gjøre det bra selv i fallende finansmarkeder. Analytikeren spår en oppgang på mellom ti og femten prosent for sektoren som helhet i løpet av inneværende år.
– Jeg tror folk forstår at disse selskapene lager viktige produkter vi har behov for. Min opplevelse er at folk blir mer oppmerksomme på disse aksjene. Det tror jeg ikke vil forsvinne, selv etter Covid-19, mener Falck.