<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Bjellesauer utklasser børsen

Mens hovedindeksens er opp 13 prosent, er nå Bjellesauporteføljen opp 60 prosent siden oppstarten tidligere i år. Et amerikansk presidentvalg og gode vaksinenyheter bidro til å løfte Bjellesauporteføljen i november. 

Risk on: Jan Haudemann-Andersen og flere av børsens bjellesauer gjør det bra når risikoviljen er på vei opp i markedet, som i november. Foto: Iván Kverme
Investornytt

Etter enn nervøs oktober på børsene, der særlig Euronext Growth (tidl. Merkur Market) ble et utrivelig sted å være investert, kom risikoviljen for fullt tilbake i november etter at presidentvalget i USA var unnagjort og de positive Covid-19-vaksinenyhetene kom på løpende bånd. Dermed ble klimaet også bedre for bjellesauene på Oslo Børs.

Novemberrallyet på børsen var riktignok av den brede sorten. Så godt som alt og alle skulle med, med unntak for Norwegian og en håndfull andre aksjer. Bjellesauporteføljen vi lanserte ved starten av året endte opp med å gjøre det litt bedre enn Hovedindeksen, med en oppgang på snaut 16 prosent. 

Fra oppstarten er nå Bjellesauporteføljen opp 60 prosent, mot Hovedindeksens 13 prosent.

Lovpriser avtale

Ved inngangen til november var overskriftene dominert av økt smittespredning og nye nedstengninger, samt usikkerhet knyttet til presidentvalget i USA. 

Vaccibody VACC var blant aksjene som ble dumpet av nervøse investorer, men stemningen skulle vise seg å bli snudd opp ned i november. De siste fire ukene er kreftvaksineselskapet opp 23 prosent på Euronext Growth.

Jan Haudemann-Andersen er største aksjonær i Vaccibody med snaut 35 millioner aksjer. Det har ikke kommet noen store nyheter rundt selskapet siden sist, men konsernsjef Michael Engsig i Vaccibody var full av lovord om Genentech-avtalen på kvartalsfremleggelsen.

Ny kursrekord

Fornybarsektoren har også kommet tilbake i vinden igjen, muligens hjulpet av at Joe Biden ble valgt til president i USA. Donald Trump har som kjent trukket USA fra Paris-avtalen. Det er trolig noe av det første Biden vil omgjøre som president.

Solenergiselskapet Scatec SSO er opp hele 33 prosent siden sist. 

Scatec-kursen har dermed dundret opp i ny all-time high og har passert den siste emisjonskursen på 230 kroner med god margin. Selskapet hentet 4,8 milliarder kroner i oktober for å finansiere oppkjøpet av SN Power, og den store kapitalinnhentingen la nok også en demper på kursen en periode.

Scatec har vært inne i porteføljen på bakgrunn av postordrekongen Ivar S. Løge, som de siste årene har gjort det sterkt med sine aksjeinvesteringer. Løge har sittet med en post i Scatec en god stund.

Opptur i Norske Skog

Norske Skog-aksjen   har også lagt bak seg en sterk periode, med kursoppgang på 13 prosent for papirprodusenten siden forrige oppdatering, uten noen vesentlige nyheter, utover økt optimisme om utsiktene for verdensøkonomien neste år. Norske Skog er fortsatt aksjen i porteføljen med svakest utvikling siden oppstart, med et kursfall på 27 prosent.

Porteføljen vår tok utgangspunkt i handlene til flere av de mest profilerte investorene på Oslo Børs gjennomført i 2019 og 2020. Våre utpekte “bjellesauer” er investorene Øystein Stray Spetalen , Arne Fredly , Ivar Løge, Torstein Tvenge, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad. Porteføljen bestod opprinnelig av: Carasent   , Norske Skog, Pareto Bank   , Scatec, Vaccibody og Okeanis Eco Tankers   .

Solid avtale: Adm. dir. Michael Engsig og gründer og vitenskapelig direktør Agnete Fredriksen i Vaccibody fikk tidligere i år en global lisens- og samarbeidsavtale med Genentech, et selskap under den sveitsiske legemiddelgiganten Roche. Foto: Vaccibody

Opptur for Spetalen-aksje

Sistnevnte forsvant ut av porteføljen i april, etter at det ble kjent at Spetalen ikke lenger var blant de største aksjonærene. Men da Spetalen dukket opp blant storeiere i IT-selskapet Ayfie Group   på Merkur-listen til Oslo Børs, tok vi inn den aksjen i august.

I november kom en etterlengtet opptur for Ayfie Group, men aksjen er fortsatt ned 17 prosent fra den kom med i Bjellesauporteføljen. Spetalen er største aksjonær med rundt 17,5 millioner aksjer gjennom Tycoon Industrier.

Han har også dukket opp i en rekke andre smallcaps i høst, deriblant Goodtech   , samt børsnykommere som smartklokkeselskapet Xplora Technologies   og Arribatec Solutions   .

Både Spetalen og Arne Fredly er for øvrig med som såkalte cornerstone-investorer i selskapet Nordic Aqua Partners   , som skal bygge et landbasert oppdrettsanlegg i Kina.

Nylig hentet selskapet 55,1 millioner euro, tilsvarende 587 millioner kroner i en emisjon, før aksjene skal noteres på Euronext Growth med første handelsdag 1. desember.