<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Skiller seg ut: Askeladden & Co har fargesprakende vegger i kontorlokalene sine, noe som matcher den energiske og positive partneren i selskapet, Linn Børke. Foto: Haakon Mosvold Larsen/NTB

– Man må tørre å trykke på gassen

 I 2018 sa Linn Børke opp jobben, solgte alle aksjer, lånte opp på leiligheten og investerte alt i Askeladden. – Jeg tenkte “nå kjører vi”.

Litt over to år er gått siden Linn Børke hoppet av en spirende finanskarriere, med trygg jobb og sikker inntekt, til fordel for en usikker reise med Askeladden & Co. Det var utfallet av noe hun kaller “den viktigste kaffekoppen noensinne” med Askeladdens gründer Martin Schütt, hvor det kan sies at han vant både prinsessa og halve kongeriket. Børke er den eneste kvinnen blant Askeladdens ni partnere, og utenom Schütt var hun den første som fikk lønnsslipp fra selskapet som har inntatt og revolusjonert deler av det norske markedet de siste to årene.

For Askeladden & Co saumfarer enhver bransje for å finne nye konsepter og satsingsområder med tjenester til en betydelig lavere penge. Den såkalte gründerfabrikken har blant annet startet legeselskapet Dr. Dropin, massasjestudioet Squeeze, velværesalongene Olio, veterinærklinikkene Petrus, kafékonseptet Kopp, samt vært sentrale i oppstarten av frisørkjeden Cutters med salonger fra i Mandal i sør til Alta i nord.

Men halve, og selv hele, kongeriket er ikke stort nok for Børke og de andre Askeladdene. Planen er å ekspandere og innta markeder i enda flere land etter hvert, forteller 32-åringen, som ikke kan se for seg en annen fremtid enn hos Askeladden.

– Da jeg først ble med i Askeladden, tenkte jeg “jeg gir det et år, så ser jeg hvordan det går”. Nå har jeg ingen time limit. Askeladden er et livsprosjekt for mange som jobber her, sier Linn Børke. Men karriereveien så i lang tid helt annerledes ut.

Fra ballett til business

Børke skulle egentlig bli danser, men tanken på sene og lange arbeidsdager i et usikkert yrke gjorde at et tryggere økonomi- og administrasjonsstudium på Copenhagen Business School i Danmark fristet mer. Det ble etterfulgt av en master i finans på handelshøyskolen i Stockholm, hvor investeringsinteressen virkelig begynte å sette fart.

– Planen var å flytte tilbake til Oslo og bli konsulent, men jeg ønsket å bruke finansfagene i praksis, sier Børke, som etter masteren landet en jobb i den anerkjente investeringsbanken JP Morgan i London. Etter et par år i storbyen gikk turen til kapitalforvaltning i Nordic Capital i Oslo for å jobbe med investeringer i noen år.

– Jeg har alltid interessert meg for hvordan og hvorfor mennesker tar beslutninger, og synes derfor investeringer og konsumentbransjen var veldig interessant. Da jeg hørte om Askeladden og hva Martin skulle gjøre, synes jeg det virket veldig spennende, så jeg spurte om å ta en kaffe, sier Børke, som hadde møtt Schütt endel år tidligere da de begge var interns i Arkwright.

Ikke lenge etter var hun en av ti ansatte, i selskaper som i løpet av litt over to år har vokst til 60 ansatte på hovedkontoret, jevnt fordelt mellom Askeladden & Co og selskapene som er startet. Det skal Børke ha stor del av æren for, ifølge Schütt.

– Linn har vært en nøkkelperson i rekruttering av mange av våre mennesker og utviklingen av Squeeze, Olio, Petrus, Kopp og et kommende treningskonsept, samt i byggingen av Askeladden for øvrig, sier gründeren.

Imponert: Askeladden & Co-gründer Martin Schütt skryter av Linn Børke. Foto: Thomas Eckhoff

Må tørre å ta mindre populære avgjørelser

Foruten å omtales som et rekrutteringstalent beskrives Børke som et råskinn når det gjelder drive og arbeidskapasitet, samtidig er hun ekstremt analytisk og strategisk god, ifølge hennes medsvorne Askeladder. Hun er uredd og skyr ikke unna mindre populære avgjørelser.

– Om jeg hadde fått en krone hver gang en bransjespesialist sa “det der kommer dere aldri til å tjene penger på”, så hadde jeg allerede vært rik. Jeg hører det så ofte. Likevel må vi tørre å ta avgjørelser som populistisk sett er upopulære, for eksempel å kutte sykepleiere og helsesekretærer på helseklinikker, sier hun og tilføyer:

– Det er jobben vår å utfordre. Vi må være komfortable med å ta beslutninger som potensielt kan være ubehagelige, det er kanskje noe av det viktigste jeg har lært i Askeladden.

– Noen ganger gjør det litt vondt i magen

Den energiske 32-åringen kan ikke akkurat kalles risikoavers, og mener man må tørre å satse. Til tross for å ha studert finans og jobbet flere år med investeringer, har Børke fulgt verdens verste investeringsråd, ifølge seg selv: å investere alt i eget selskap.

– Jeg har nok aldri vært særlig opptatt av å minimere risiko i valgene jeg har tatt, fokuset har ligget mer på om det interesserer meg, gir meg energi og utvikler meg og andre.

Med på oppstartsreisen følger både topper og daler, og noen ganger gjør det litt vondt i magen, meddeler hun.

– Men ved å være ordentlig investert, både finansielt og emosjonelt, blir det mye morsommere og gir en helt annen drive i hverdagen. Jeg føler virkelig eierskap til selskapene våre, fordi jeg også har det, sier Børke.

Og dersom hun hadde vunnet en milliard kroner i Lotto, er hun klar i sin tale på hva pengene hadde gått til:

– Jeg skulle nok klart å investere pengene privat i noterte instrumenter, men det er kjempekjedelig. Jeg hadde heller kalt inn til partnermøte og spurt “hvordan skal vi bruke denne milliarden?”.

Ser nye muligheter

Med høy risiko følger også høy usikkerhet, noe Askeladdene for alvor fikk kjenne på kroppen da hele landet stengte ned tidligere i år, og på ny i høst som følge av Covid-19-pandemien. Velværesalonger, frisører, massasjeklinikker og underholdningstilbud – det var som om Bent Høie leste opp fra listen over Askeladdens selskaper når det gjaldt bransjer som måtte lukke dørene.

– Vi fikk virkelig en syretest på verdien av Askeladden. Jeg har opplevd verdien av å være en del av et større system, med prosesser og rutiner for å håndtere slike sorte svaner som potensielt kan knekke en gründerbedrift. Det er fortsatt utfordrende, men våre co-foundere og daglig ledere har gjort en formidabel jobb med å navigere gjennom krisen, sier Børke.

Men pandemien har også bragt med seg nye muligheter, mener den fremtidsrettede 32-åringen, som ser store fordeler ved å ikke være en stor gjeldstynget mastodont når det stormer som verst.

– Vi er helt i støpeskjeen med mange av selskapene våre. Det er snakk om mindre kapitalkrevende virksomheter, og ettersom vi er helt i startfasen med mange av dem lider vi ikke like mye som konkurrentene våre. Når andre legger ned eller stenger, så starter vi. Ikke minst har krisen vist oss hvor sterke vi er sammen i Askeladden & Co. Jeg er optimist.

Energisk: På fritiden har Linn Børke vært gruppetrenerinstruktør på Barrys Bootcamp. - Det gir masse energi, sier den sprudlende partneren i Askeladden. Foto: Haakon Mosvold Larsen

Askeladden – et livsstilsvalg

Som styreleder i flere av Askeladdens bedrifter, blant annet i massasjesklinikkene Squeeze, veterinærtjenesten Petrus, kafékonseptet Kopp og velværesalongene Olio, er dagene sjeldet like og svært innholdsrike.

– Jeg er aldri på jobb og alltid på jobb. Askeladden er definitivt et livsstilsvalg. En time kan jeg være på en tredemølle og teste den sammen med daglig leder for det som skal bli en utfordrer i gruppetreningsbransjen. Tre timer senere kan jeg stå i en veterinærklinikk, og jeg er nok en av Olios beste kunder.

Arbeidsdagene tilbringes lite ved Macen, og mye med mennesker, noe hun trives svært godt med og som gir henne stor motivasjon.

– Dagene går stort sett i å være tilgjengelig for andre, alt fra å sparre med en daglig leder til å diskutere et nytt konsept. Det er mennesker som skaper verdier og organisasjonene. Excel-ark og Powerpoints er kjempeverktøy for å forstå businessmodeller og strategier, men det er menneskene som må sette dem ut i livet, forteller Børke.

Likevel, er det én ting hun savner fra gamlejobben, er det nettopp modellering, som gir ro i sjelen ifølge Askeladd-partneren.

– Favorittdelen av jobben med banking og private equity var Excel-modellering. Det er det eneste jeg virkelig savner. Til tider skulle jeg ønske jeg kunne mure meg selv inn med Excel en hel dag, men jeg ville alltid valgt Askeladden når det kommer til stykket, sier hun.

Portrett