<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Idyll: Ytterst på lille Årøya i Altafjorden håper reiselivsgründer Jan Sortland at verdens aller rikeste ønsker å komme – sommer som vinter – for å oppleve rå natur og luksus. Foto: Jan Sortland

Vil bygge 6-stjernershotell til 1,3 milliarder

Gigantplanene til reiselivsgründer Jan Sortland ble nylig godkjent av Alta kommune. Nå jakter han investorer.

– Vi henvender oss til verdens absolutt mest velstående mennesker. Jeff Bezos er en typisk gjest, sier Jan Sortland, reiselivsekspert og gründer av selskapet Norwegian Adventures, som tilbyr luksusopplevelser i Norge og Skandinavia.

Han forteller at de nylig har fått alle de formelle byggetillatelsene og godkjennelsene på plass, og nå – etter flere år med planlegging – kan begynne jakten på investorer. Innen påsken neste år håper Sortland å ha hentet inn 1,3 milliarder kroner – prislappen på 6-stjernershotellet som skal pryde landskapet på lille Årøya i Altafjorden.

Etter planen skal hotellet bestå av totalt 17 bygninger, hvorav 12 er luksusvillaer på mellom 260 og 560 kvadratmeter. De største villaene blir 4-roms suiter, så her kan hele familien bli med for å feire jul – noe Sortland håper mange vil gjøre.

– Dette er det beste stedet i verden for å se nordlyset, og vi regner med at jul blir høysesong, sier Sortland.

Jan Sortland i Norwegian Adventures Foto: Aksel Jermstad

– Helt unikt

Hvis hotellplanene realiseres, ligger det an til å bli Alta kommunes største private arbeidsgiver. Blant annet får alle suitene egen butler. Ordfører Monica Nielsen fryder seg over prosjektet, og sier i “munter sjargong” til Altaposten at universitetet nå må vurdere om de skal begynne å utdanne hovmestere. 

– Det blir tre ganger så mange ansatte som hotellgjester, noe som er helt uhørt i Norge. Vi vil ha med investorer som ønsker å skape noe helt unikt. Min motivasjon er å gi mennesker fantastiske opplevelser de aldri kommer til å glemme, sier Sortland.

Han forteller at han nå er på jakt etter langsiktige partnere.

– Vi tror dette blir meget god business for investorer, men hvis man tror man skal bli rik på kort tid, da tar man feil. Vi ønsker å bety noe for Finnmark og små lokalsamfunn over tid. Dette hotellet vil ha store ringvirkninger for hele det norske reiselivet.

Heliport, yacht og kirke

Det eksklusive hotellet skal etter planen ha en spaavdeling, to restauranter, et havnehus til hotellets egen yacht, og hovedhus med de fasiliteter et hotell måtte trenge. Det blir også egne hus for sikkerhetsvakter og Jan Sortland selv, samt heliport. 

Amazon-gründer Jeff Bezos Foto: MANDEL NGAN

I tillegg skal det bygges en helt ny kirke på øya, da Sortland håper dette blir et sted hvor mange ønsker å gifte seg og avholde bryllupsfester. Til vanlig vil kirken kunne brukes av de lokale på øya.

– Vi vil bidra lokalt slik at dette blir noe som kommer alle til nytte og glede. Det er også verdi i dette for våre gjester, at de ser nytten av turisme og legger igjen penger i lokalsamfunnet. Jeg mener at et bærekraftig reiseliv er basert på få mennesker med et lite fotavtrykk, som legger igjen store summer, sier gründeren.

Vil bli best i verden

Han forteller videre at hotellet skal være et nullutslippshotell, og dermed får et sterkt bærekraftfokus i alt fra bygging til servering.

Og selv om hotellet i seg selv skal bli en destinasjon, håper Sortland også at den lange og omfattende opplevelsesmenyen vil kunne bidra til å trekke besøkende. 

For i tillegg til nordlysturer skal hotellet arrangere en lang rekke private aktiviteter for sine gjester: Hundekjøring, yachting, dykking, snorkling, ski-, elve- og isbreturer, klatring, sykling, roing, fisking, jakt og kulturutvekslinger med samene på Finnmarksvidda er bare noe av det hotellet skal friste med.

Og det skal iallfall ikke stå på ambisjonsnivået.

– Vi vil bli regnet som et av de ti beste hotellene i verden, konkluderer Sortland.

Reise