<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Til salgs: For 19,2 mill. kr kan man bli eier av denne ferieboligen i Strömstad. Faksimile: Finn.no

Ser stabilisering

Det svenske fritidsboligmarkedet har vært igjennom en berg-og-dal-bane de siste årene. Under pandemien steg salget med 30 prosent, men fra i høst har fortegnet snudd til minus 30 prosent. Utviklingen fremover vil normalisere seg, mener ekspertene.

Rundt 100.000 nordmenn eier eller har tilgang til feriebolig i utlandet, ifølge tall fra Prognosesenteret, og et av de desidert mest populære landene er vår nærmeste nabo, Sverige.

Nordmenn utgjør faktisk den største gruppen blant utenlandske fritidsboligeiere hos søta bror, men til tross for at nordmenn ikke kunne reise over landegrensene på grunn av covid-19, skjøt det svenske fritidsboligmarkedet fart under pandemien.

Omsetningen av fritidsboliger økte med 30 prosent under pandemien, både i det svenske og norske markedet. Siden i høst har utviklingen blitt snudd på hodet, informerer Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

– Det har vært et kraftig omsetningsfall i Sverige og i Norge på 30 prosent siden i høst. Det startet allerede før krigen kom, og har blitt forsterket av usikkerhetene i det globale bildet, sier Øye.

Prisene fortsetter imidlertid å stige. I løpet av de 12 siste månedene viser også et tosifret påslag på 12 prosent, opplyser Leif Fourong, eiendomsmegler i Svensk Fastighetsförmedling. At trykket holder seg skyldes hovedsakelig den store kjøpegruppen i alderen 45–55 år, en gruppe med god økonomi og som er mindre rentesensitive, ifølge Øye.

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret Foto: Håkon Sæbø

Nordmenns domene

I skrivende stund ligger det snaut 550 fritidsboliger til salgs i Sverige på Finn.no. Det er en dobling siden januar.

Vestkysten, nord for Göteborg, har vært nordmenns domene i mange år, forteller Øye i Prognosesenteret. 505 av eiendommene til salgs på Finn befinner seg her, langs den svenske vestkysten i de populære “norske” hytteområdene Värmland og Västra Götaland. Her har svenskene møtt konkurranse fra nordmennene, noe som har gitt et prispress.

I skrivende stund har den dyreste fritidseiendommen langs vestkysten adresse i Västra Götaland, mer presist i Fjällbacka – Ingrid Bergmanns sommerparadis. For 22,1 millioner kroner kan man kjøpe det sjarmerende boutique-hotellet Villa Evalotta midt i sentrum av den lille feriebyen. Den nest dyreste eiendommen i Västra Götaland – en strandeiendom med et romslig feriehus, gjestehus, sjøbod og to bryggeanlegg, har en prislapp på 19,2 millioner.

Dyrest: Boutique-hotellet Villa Evalotta er for tiden den dyreste fritidseiendommen til salgs i Västra Götaland i Sverige. Finn.no

– Fortsatt mange som vil kjøpe

I løpet av det siste året er det solgt rundt 7.000 ferieboliger i Sverige, opplyser eiendomsmegler Fourong. Hittil i år opplever han at interessen for en svensk feriebolig har avtatt noe på grunn av blant annet urolighetene i verdensbildet, høyere rente og inflasjon, i tillegg til at flere vil reise lenger ut i Europa.

– Hva tenker du om utviklingen i markedet fremover?

– Antall salg ligger ganske konstant, men vi kommer til å se en stabilisering av priser etter de siste årene med en sterk oppgang. Med en dårligere økonomi og vedvarende uro rundt omkring i verden kommer flere til å prioritere sitt permanente hjem. Men trenden med å kunne hybrid-jobbe i fremtiden, drevet av pandemien, gjør at mange ønsker seg en ekstra bolig dersom de har økonomi til det, sier Fourong, som får støtte av Øye:

– Jeg tror vi vil se en normalisering fremover, det er fortsatt mange som ønsker å kjøpe, sier han.

Reise
Aktuelt nå