<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Eget basseng: Hver av de 105 frittstående villaene og trehusene på One&Only Mandarina har eget basseng og utsikt over jungelen eller havet. Foto: One&Only Mandarina

Len deg tilbake sammen med hvite neshorn, sjiraffer, flodhester, og leoparder

De fleste luksushoteller begynner å ta miljø- og samfunnsansvar på alvor, men noen aktører har kommet lenger enn andre på veien til å bli et grønnere valg på menykartet. Her er et knippe av de beste, nye i klassen.

Riviera Nayarit, Mexico
One&Only Mandarina

I den tropiske regnskogen i Puerto Vallarta på Mexicos stillehavskyst er One&Only Mandarina et feriested for kresne luksusdyr. Hver av de 105 frittstående villaene og trehusene, spredt over 80 hektar med tett jungel, har eget basseng og utsikt over jungelen eller havet. Med senger drapert i mexicanske tekstiler og keramikk-krus laget av håndverkere i Oaxaca har rommene den mexicanske kulturen inkorporert i designet.

Med butlerservice, flere restauranter og en rikelig aktivitetsmeny behøver ikke gjester fare langt fra eiendommen.

Slapp av: Med butlerservice, flere restauranter og en rikelig aktivitetsmeny behøver ikke gjester fare langt fra eiendommen. Foto: One&Only Mandarina

Spaet har seks behandlingsrom bygget i en naturlig, vulkansk steinhage. Behandlingene går utover typiske massasjetilbud til å inkludere gjørmebad-behandlinger og økter i temazcal, en slags badstue inspirert av urfolkskulturen i Mexico.

Bevaring av områdets biologiske mangfold skal være i fokus gjennom ressurseffektiv arkitektur og bærekraftig praksis. Botanikere ble også konsultert gjennom design- og byggeprosessen for å bevare det historiske og økologiske habitatet, inkludert arkeologisk arv, som de mange helleristningene av Cora- og Huichol-kulturene på stedet. Priser fra 14.000 kr pr. rom pr. natt.

Solenergi: Cap Karoso har som mål å driftes 80 prosent på solenergi innen 2025. Foto: Cap Karoso

Sumba, Indonesia
Cap Karoso

Den miljøbevisste resorten Cap Karoso på øya Sumba har 47 rom og 20 villaer, som også er tilgjengelige for private kjøpere. Cap Karoso okkuperer Karoso-stranden, der megalittiske graver ligger vegg i vegg med uma mbatangu, tradisjonelle hus med 25 meter høye tak. 

Bak Cap Karoso står to franske eventyrere som falt for Sumba under sitt første besøk i 2017. Betatt av øyas unike Marapu-kultur ble parets oppdrag å beskytte Sumbas naturskatter, og respektfullt dele dem med likesinnede. De forpliktet seg til å jobbe med urbefolkningen og lokalsamfunnet, og søkte råd og engasjement lokalt fra starten. Bak hvert element i bygget er miljøpåvirkningen minimert, gjennom blant annet å drifte 50 prosent på energi fra solcellepanel, med mål om å nå 80 prosent innen 2025.

Respekt: Betatt av øyas unike Marapu-kultur ble Cap Karoso-eiernes oppdrag å beskytte Sumbas naturskatter, og respektfullt dele dem med likesinnede. Foto: Cap Karoso

Julang-restauranten og Explorer's Beach Club er designet for å skape fellesskap og samtaler. Hotellets tre hektar store, økologiske gård er også en landbruksskole for lokalsamfunnet, og er drevet av lokale sumbanesere. Her produseres nesten alle grønnsakene, egg og meieriprodukter som hotellet krever. Fasiliteter for gjestene inkluderer kunstneratelier, en kreativ barneklubb, en utendørs kino, spa, treningsstudio og yogaplattform, samt et aktivitetssenter hvor gjestene kan booke kulturelle utflukter og opplevelser til lands og sjøs. Priser fra 2.400 kr pr. natt. 

Fri for plast: Habitas i Namibia er drevet på solenergi, og fri for engangsplast. Foto: Habitas Namibia

Windhoek, Namibia
Habitas Namibia

Litt over en times kjøretur fra den namibiske hovedstaden ligger 15 teltsuiter i en bratt bakke med utsikt over akasie-bestrødde sletter og bølgende daler i et 123.553 mål stort reservat. Her bor hvite neshorn, sjiraffer, sebraer, gnuer, flodhester, leoparder, geparder og elefanter. 

Gjester kan nyte avslappende live-musikk under solnedgangen, spille selv med en lokal trommegruppe eller bedrive rytmisk dans. Meditasjon eller morgenyoga i bushen er andre aktiviteter, i tillegg til hovedattraksjonen, safari.

Musikk: Gjester på Habitas Namibia kan nyte avslappende live-musikk under solnedgangen, spille selv med en lokal trommegruppe eller bedrive rytmisk dans. Foto: Habitas Namibia

Dagen starter gjerne med kaffe og rusks (kjeks i biscotti-stil) før game drive. Etterpå serveres en rikholdig frokost. Til lunsj serveres gjerne en saftig fetasalat eller vårruller med linser og butternut, ifølge anmelder CN Traveler, og middagen kan inneholde rødbettartar med geitost, og lammekoteletter med auberginepuré, etterfulgt av pære- og mandelterte. Prøv en namibisk brennevin i solnedgangsdrinken din.

Spaet tilbyr thailandske og svenske massasjer samt tradisjonelle behandlinger, inkludert en kroppsmaske av rød oker (brukt av Himba-folket) og en Khoi-urtekompress med planter kjent for sine revitaliserende egenskaper.

Habitas-kjeden fokuserer på å bringe mennesker sammen gjennom opplevelser som “skaper dyp empati for planeten”, og stedet er blant annet solcelledrevet og fri for engangsplast. Rompriser fra 10.000 kr natten. 

Plantebasert: Kaférestauranten Bivium på Six Senses i Roma serverer moderne, italienske og plantebaserte retter. Foto: Six Senses

Roma, Italia
Six Senses Rome

Den økovennlige luksuskjeden Six Senses åpnet sitt første hotell i Roma forrige måned, med mål om å gi gjester en rolig, grønn oase i hjertet av den travle storbyen.

Hotellet har utsikt over via Del Corso, og ligger kun få skritt fra Pantheon og Trevi-fontenen. Hotellets fasade og trapper er beskyttet av den romerske kommunen og Unesco, og er nøye restaurert til sin fordums prakt. Som en del av hotellkjedens første samfunnsprosjekt i byen har de støttet renoveringsarbeidet for å gjenopplive fasaden til San Marcello Al Corso-kirken ved siden av.

Bidrag: Som en del av Six Senses' samfunnsprosjekt i Roma har de støttet renoveringsarbeidet av fasaden til San Marcello Al Corso-kirken like ved. Foto: Six Senses

En rekke rom og suiter fra 23 til 126 kvadratmeter er designet og bygget i Leed-standard der gjenbruk og bærekraftige materialvalg, samt energi- og vannbesparelse er viktige elementer. Spis moderne, italienske og plantebaserte retter i kaférestauranten Bivium, eller ta en drink og småretter på takterrassen Notos. 

Som et nikk til den gamle romerske badekulturen har spaet tre bassenger; caldarium, tepidarium, og frigidarium – som skal varme opp kroppen for så å kjøle den ned. Spaet inneholder også hammam, badstue, meditasjonsrom, et utendørs yogaområde, treningssenter og fem behandlingsrom. En terapeut lærer deg mer om urtenes og plantenes kraft i alkymi-baren. Hotellet tilbyr selvsagt også en rekke opplevelser i den evige stad. Rompriser fra 10.000 kr natten.

Biodrivstoff: 1 Hotel Toronto samarbeider blant annet med resirkuleringspartneren Green Planet for å konvertere rester av matolje og fett til biodrivstoff. Foto: 1 Hotel

Toronto, Canada
1 Hotel Toronto

I løpet av de siste åtte årene har hotellkjeden 1 Hotel satt miljøbevisst luksus på kartet, og hatt stor suksess med det. Selskapets siste tilskudd i Toronto er intet unntak. Der samarbeider hotellet blant annet med resirkuleringspartneren Green Planet for å konvertere rester av matolje og fett til biodrivstoff.

Hotellets rom varierer fra king-kategorien på 35 kvadratmeter til leiligheter på nesten 300 kvadratmeter, der alle får ansvarlig produsert sengetøy, filtrert vann, bluetooth-høyttaler, yogamatte og planter på rommet – for å nevne noe.

Hotellet har fire restauranter og bar på takterrassen. 1 Kitchen Toronto serverer fersk, lokal og bærekraftig mat basert på farm-to-table-konseptet, og har et såkalt zero waste-kjøkken. I baren danner kaldpressede juicer basen til cocktailene. 

Zero waste: 1 Kitchen Toronto serverer fersk og lokal mat basert på farm-to-table-konseptet, og har et såkalt zero waste-kjøkken. Foto: 1 Hotel

Hotellet har eget treningssenter og tilbyr ulike treningstimer og personlig trener, samt sykkel- og fotturer utendørs. Svømmebassenget finner du på taket.

1 Hotel Toronto ligger i King West Village, som har fått navnet “Canadas kuleste nabolag” av magasinet Travel + Leisure. Hotellet har gangavstand til Torontos Queen Street West-shoppingdistrikt, parken Trinity-Bellwoods, det ikoniske CN-tårnet og den livlige vannkanten. Hotellet er også dyrevennlig, og du kan sjekke inn med din lodne bestevenn. Priser fra 4.100 kr pr. natt.

Resirkulerer: Vaskevannet på The Anam Mui Ne resirkuleres for å vanne hagen, mens sugerør, poser og badeprodukter er biologisk nedbrytbare, og nøkkelkortene lages av tre fra bærekraftig forvaltede skoger. Foto: The Anam Mui Ne

Mui Ne, Vietnam
The Anam Mui Ne

Det uavhengig-eide hotellet Anam ligger ved havet i Mui Ne, en populær strandby utenfor Ho Chi Minh. 127 rom og suiter, to restauranter, en bar, et spa og to svømmebassenger – det ene ferskvann og det andre saltvann – utgjør Anam Mui Ne. I tillegg får gjestene tilgang til vannsport- og treningssenter, yogarom, barneklubb og mer.

Resorten er inspirert av de gamle, herskapelige franske villaene i Hanoi og “hagehusene” i Sentral-Vietnam, og hyller både kolonitiden og klassisk vietnamesisk estetikk med enkaustiske mosaikkfliser, Cham deco-vaser, teakmøbler av bærekraftig tre, stein fra Thanh Hoa og Nghe An, og autentiske stråtak fra Binh Thuan.

Kunst: Lokale, vietnamesiske kunstnere har laget 250 originale oljemalerier for hvert rom og suite, samt lobbyen, restaurantene og gangene på The Anam Mui Ne. Foto: The Anam Mui Ne

Feriestedet forbyr engangsplast og har implementert en rekke tiltak for å redusere karbonavtrykket, med alt fra solenergi til bruk av lokale råvarer. Vaskevannet resirkuleres for å vanne hagen, mens sugerør, poser og badeprodukter er biologisk nedbrytbare, og nøkkelkortene lages av tre fra bærekraftig forvaltede skoger. Mens lokale, vietnamesiske kunstnere fikk oppdraget å lage 250 originale oljemalerier for hvert rom og suite, samt lobbyen, restaurantene og gangene.

Mui Nes attraksjoner inkluderer hvite sandstrender, ørkenaktige sanddyner, en fiskerlandsby, Cham-tårnene og “Fairy Stream”, en grunn bekk som renner gjennom oransje og hvite kalksteinsformasjoner. Rompriser fra 2.000 kr natten.

Reise
Aktuelt nå