<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Soltørste: Reiseglade nordmenn lar seg ikke stoppe av lav kronekurs. Vi skal fortsatt dra utenlands i sommer – som her til den billedskjønne italienske rivieraen. Foto: Ingrid Elle

Nordmenn trosser valutakursen

Sommerferien står høyt i kurs hos nordmenn. Såpass høyt at den trumfer skyhøye valutakurser, enten det er snakk om euro, pund, dollar – ja, hva det måtte være.

Selv om vekslingskursen på den norske kronen får de mest økonomiske blant oss til å krype sammen i fosterstilling, er det ingen tvil om at nordmenn vil reise utenlands i sommer.

Pakkereise-aktørene meldte allerede i vinter om fulle fly og hoteller i fellesferien, og en ny undersøkelse gjennomført av Kantar Media indikerer at over halvparten av nordmenn gir blaffen i dårlig kronekurs. Vi løper til passkontoret og fornyer IDen.

Utferdstrangen er rett og slett for stor.

Vi er som vikinger, bare med flybilletter i stedet for trebåter med stripete seil. Vi har tross alt overlevd mørke vintre og en langvarig pandemi – hva er vel noen fattige kroner i den store sammenhengen?

Vi lengter etter nye opplevelser, smaker, og kulturer som vil berike våre sinn – og vår Instagram-profil. Vi vil vise venner og følgere at vi ikke lar oss begrense av økonomiske utfordringer, men tar det hele med et smil – og helst med en misunnelsesverdig utsikt i bakgrunnen.

Solhungrige: Reiseglade nordmenn lar seg ikke stoppe av lav kronekurs. Vi skal fortsatt utenlands i sommer – som her til den italienske rivieraen. Foto: Ingrid Elle

Noen vil kanskje påpeke at det er billigere å feriere i vårt eget vakre land, noe som er delvis sant. Hotellprisene har tross alt økt betydelig også i Norge den seneste tiden. Men nordmenn er som utålmodig ungdom som ikke kan vente med å utforske verden utenfor sin egen bakgård. Vi vil se dyrene i Afrika, fjellene i Andes, strendene i Karibien og metropolene i Asia. Vi er eventyrlystne og reisehungrige, og ingen valutakurs kan stå i veien for våre drømmer.

Det er dog noen nordmenn som lar seg skremme. De får den norske reiselivsbransjen til å juble fordi de, i likhet med et potensielt historisk stort inntog av utlendinger, planlegger å tilbringe sommeren i Norge. Men våre lesere lar hverken høye eller lave valutakurser påvirke reiselysten.

Vi håper denne utgaven av Kapital Reise kan inspirere til din neste drømmeferie – enten det er innaskjærs eller utaskjærs.

God lesing. God sommer. Og ikke minst – god tur.

Ingrid Elle, utgaveansvarlig Kapital Reise

Reise
Leder