<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kvinnene som mistet makt

I politikkens brettspill klatrer en Venstre-kvinne opp stigen fra bunn og inn på topp, mens en annen Venstre-kvinne stuper ned renna fra toppen og helt ut.

Illustrasjon: Brynhildsen
Reportasjer

Alle årets stupedamer faller helt ut av listen over Norges 100 mektigste kvinner. 

Det største fallet på listen står utvilsomt tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande for, som i løpet av våren trakk seg fra alt som gav henne fjerdeplassen. Ministerpost og partiledelse som ble overtatt av Guri Melbye. Betimelig nok overtar Melbye også Grandes plass på Kapitals liste. Hva var vel livet uten en trønder-Venstreleder-kunnskapsminister på fjerdeplass?

Skei Grande valgte selv å trekke seg på tross av at en enstemmig valgkomité ønsket henne som partileder videre. Etter ti år som Venstre-sjef og 21 år på Stortinget fikk det være nok.

– Jeg tror ikke jeg lenger kan bringe dette sammen, uttalte hun til VG om lederskapet i Venstre den siste tiden hun ledet partiet. 

Så får vi se om den nye fjerdeplassen greier det inn mot valget i 2021, og om et samlet lederskap kan løfte partiet. Skal vi tro meningsmålingene, blir ikke veien til makt noe lettere fremover. Kontroversiell spådom: Ordet “sperregrense” vil bli brukt om Venstre også om et år.

Andre knall og fall

Grande går ikke alene ut av listen. Hun får følge tilbake til start av eks-regjeringskollega Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Tybring-Gjedde tok i fjor 15. plassen som samfunnssikkerhetsminister, men forlot statsrådsposten som en naturlig konsekvens av FrPs regjerings-exit i januar. Siden den gang har det stort sett gått i “Hækaveh” og Laila Bertheussen hva gjelder hennes offentlige eksponering. Rettssaken har nok vært av det ubehagelige slaget, og Tybring-Gjedde har, i tillegg til å ha mottatt trusselbrev, måttet vitne mot sin tidligere venninne og forsvart sitater, uttalt i privat sammenheng, av typen “Faen ta kulturministeren” offentlig. Profesjonelt har Tybring-Gjedde gått tilbake til Innovasjon Norge.

Den siste fra politikken som går ut er Marianne Eikvåg Groth, statssekretær fra 2016 ved Statsministerens kontor og senere Finansdepartementet. Hun går tilbake til tidligere arbeidsgiver, Eika Gruppen.

Hestehandel

Politikere dominerer toppen av listen, men selv om deres makt er stor, er den også flyktig. Det er dermed naturlig at de faller hardest og lengst når de først faller. De er dog ikke alene om å ryke ut, og Grande er årets eneste rene folkevalgte stupedame. 

Årets kanskje bitreste exit er det nemlig Gunn Marit Helgesen som står for. Hun ble skjøvet ned som nestleder etter å ha ledet Kommunenes Sentralforbund i åtte år. Bjørn Arild Gram fra Senterpartiet overtok etter en politisk prosess der Høyre, Helgesens parti, valgte å støtte Gram for å unngå at en kandidat fra Arbeiderpartiet overtok. Gram måtte selv trekke seg som gjenvalgt ordfører i Steinkjer for å ta vervet. Det skal sies at Helgesen, som også skal ha noe internasjonalt ansvar med KS’ arbeid mot Europa, fikk rundt 300.000 mer enn det nestleder normalt har fått i godtgjørelse.

I næringslivet er det fjorårets 54. plass, Kristine Falkgård, tidligere sjef i Kommunalbanken, som har den mest bemerkelsesverdige utgangen fra listen. I mars kom opplysningen om at Falkgård måtte gå på dagen etter at hun og styret hadde “blitt enige om at det er naturlig at det er andre som leder banken videre”, som styreleder Brit Rugland sa til Finansavisen

https://finansavisen.no/nyheter/bors/2020/03/09/7505107/sjefen-i-kommunalbanken-gar-pa-dagen

Akkurat hva som gjorde dette så naturlig, er uvisst. Det som er klart, er at på samme måte som Grande havner i sklien og Melbye på stigen, kommer Falkgårds foreløpige etterkommer inn på listen. Noe mer beskjedent enn Venstre-politikeren klatrer Jannicke Trumpy Granquist inn på 92. plass.

Myk landing

Anne Marit Panengstuen går også ut. Hun har nyss overtatt som konsernsjef i Nortura, som har strevet veldig med å få butikken til å gå rundt de siste årene. Siemens-veteranen skal nå få skikk på matgiganten, og får hun det, klatrer hun fort opp på listen igjen neste år.

En annen veteran som en sjelden gang ikke kommer med, er Grace Reksten Skaugen. Rettssak om en leilighet på Frogner verdt 48 millioner kroner mot Hax-eiendom har vært Reksten Skaugens betydeligste offentlige tilstedeværelse det siste året. Det er imidlertid ikke hennes private eiendomsaffærer som sender henne ut av listen, men ved å gå ut av Orkla-styret   i vår går hun også ut av denne listen. Kathryn Baker mister også listeplass med styreavgang, da hun ikke lenger er i Norges Banks hovedstyre. Styreverv i bl.a. DOF DOF og Akastor  AKA er bra, men ikke nok til å komme med blant landets aller mektigste.  

Den siste på listen er i år tidligere Nav-direktør Sigrun Vågeng. Hun sklir langt, helt fra 13. plass og ut, men lander litt mykere enn andre. “Pensjonisttilværelsen” bruker hun blant annet som styreleder i rådgivningsselskapet Agenda Kaupang og som styremedlem i Helse Sør-Øst.