<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Rogaland bader i olje og gass

Temmelig nøyaktig halvparten av de 50 største selskapene med adresse Rogaland har merkelappen "olje og gass". Hovedkontoret til Equinor ligger i Stavanger, Exxonmobil holder til i Sandnes, mens ConocoPhillips og Shell begge har slått seg ned i Sola.

Foto: Ints Kalnins/Reuters/NTB
Reportasjer

Vi har ikke bare inkludert de klassiske oljeselskapene i denne store gruppen, her finner vi også selskaper som Seadrill   , Archer   , Schlumberger og Songa Offshore. Alle sammen er virksomheter der den viktigste delen av businessen retter seg ut mot havet – ut mot Nordsjøen.

Norges største selskaper - fylke for fylke

Kapital har hvert år den mest komplette oversikten over landets 500 største selskaper i sommernummeret. Nå bringer vi de oppdaterte og komplette listene fylke for fylke.

Ingen av de nevnte er norskeide, det store flertallet av olje- og gass-selskaper er enten børsnoterte eller eid av utenlandske giganter. Men vi finner en liten håndfull selskaper med norske eiere. Ferd eier i hvert fall halvparten av Aibel, mens Sval Energi er heleid av privat equity-selskapet HitecVision. IKM Gruppen og Ståle Kyllingstad holder til i Sola, mens BR Industrier har hovedkvarter i Sandnes.

Lyse størst i energi

Vi må utenfor topp 10 i fylket før vi finner selskaper der olje og gass ikke er den viktigste delen av virksomheten. Men med sin geografiske plassering er Sparebank 1 SR-Bank likevel sterkt eksponert mot Nordsjøen.

Landbasert energi har også store etableringer både langs kysten og innover i landet. I Rogaland er det Lyse som regjerer fra Stavanger, men også Haugaland Kraft i Haugesund kniper en blant de 50 største selskapene i fylket.

Mest energisk: Eimund Nygaard er konsernsjef i energiselskapet Lyse, det 12. største selskapet i Rogaland. Foto: Lyse

Oppdrett og fisk klarer imidlertid ikke å markere seg i et fylke med mange norske og globale tungvektere. Skretting er et av unntakene, men her handler det om en produsent av dyreernæring og fiskefor som er eid av den nederlandske giganten Nutreco. Børsnoterte Akva Group   er leverandør av utstyr og tjenester til oppdrettsnæringen, og selskapets største aksjonær er Egersund Group.

Felleskjøpet Rogaland Agder er også en stor forprodusent, men da snakker vi om leveranser til jordbruk og landbruk. Det samme er tilfelle med selskapet Gunnar Nordbø, der datterselskapet Fiskå Mølle leverer for, gjødsel og såvarer til kunder langt utover fylkesgrensen.

Fjerde generasjon Fatland

Coop Sørvest er det tredje største av de regionale Coop-selskapene her i landet, selskapet dekker både Rogaland og Agder. Men produktene til Fatland finnes i både Coop-butikker og andre dagligvarekjeder over hele landet. Familien Fatland startet med slakting av kjøtt for over 120 år siden, og i dag er det fjerde generasjon som leder et selskap med virksomheter i Ølen, Oslo, Sandefjord og hjemme på Jæren.

Forsyner hele landet: Fatland gjør klar storfe fra slakteriet på Furuset i Oslo. Foto: Cornelius Poppe/NTB

Og hvis vi skal holde oss til selskaper med daglig kundekontakt, Boreal har sitt hovedkontor i Stavanger, men kjører også busser, trikker og ferger over hele landet.

Laerdal Medical er et annet kjent navn fra Rogaland, både nasjonalt og internasjonalt, med sine opplærings- og behandlingsutstyr for livreddende førstehjelp. Tore Lærdal leder en bedrift som er kjent for både biler og dukker.

SFR Holding er morselskapet til Trygge Barnehager, der det tidligere ekteparet Eli Sævareid og Sigurd Aase har skapt milliardbutikk. Stangeland Gruppen er en annen svært vellykket etablering i Rogaland. Olav Stangeland eier og leder en maskinentreprenør som også har virksomhet innen næringsbygg og eiendommer.