<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Oslo Børs står foran noen svært avgjørende handelsuker – det med tanke på hva som nå kommer på bordet av kursretningsdrivende førstekvartalsrapporter. Opptakten har på ingen måte vært overbevisende, blant annet har begge seismikkselskapene TGS og PGS kommet med foreløpige salgstall for perioden januar–mars som ikke møtte forventningene. Den store børssmellen siste uke er imidlertid knyttet til kvartalstallene til Nordic Semiconductor. IT-kjempen skuffet massivt, samtidig som de videre salgsprognosene ble trukket klart ned, initert av fallende etterspørselsvolumer. Rapportene, sammen med en ytterligere svekket oljepris, har siste uke sendt Hovedindeksen på Oslo Børs ned med ikke fullt en prosent. Siden årsskiftet har oppgangen vært på litt over to prosent. 

Og den svake oljeprisen setter nå et realt press på hele energiindeksen på Oslo Børs, som så langt i år er ned med nesten ti prosent. Tross OPECs varslede produksjonskutt før påske har oljeprisen kommet ned til nær 80 dollar fatet, en utvikling som i særlig grad henger sammen med de negative etterspørselseffekter den sterke dollarkursen nå gir. Og så lenge oljeprisen ikke viser tegn til å vende oppover, forventer vi at investorene fortsatt vil holde seg på armlengdes avstand overfor en energisektor som korrelerer så tydelig med olje- og gassprisene som den gjør. Den sterke dollarkursen sender for øvrig vekslingsforholdet dollar/krone helt opp i over ti og en halv – med andre ord utsettes norsk økonomi for massive importerte priseffekter. Dette gir Norges Bank ytterligere hodebry, da den importerte inflasjonen fortsatt vil trigge høye nasjonale inflasjonstall fremover. Norges Bank legger frem sin neste rentebeskjed 4. mai, og investorene på Oslo Børs tror vi nok bare må forberede seg på nye løft i rentebanen, også det med på å redusere den allmenne børsinvesteringsappetitten. 

Men selv om Oslo Børs alt i alt befinner seg i et avventende modus, er det likevel sektorer som utvikler seg i positiv retning. Gode produktpriser, kombinert med en svak kronekurs, borger for gode kvartalstall fra oppdrettsselskapene. Mowis kvartalsoppdatering ble tatt vel imot blant flere analytikere, og investorinteressen har da skutt ytterligere fart siste uke i takt med en opptur for sjømatsektoren på over fire prosent. Siden årsskiftet har indeksen løftet seg over 15 prosent, selv med all den støy og usikkerhet innfasing av grunnrentebeskatningen fortsatt gir. Før påske trakk Kapital, i en egen analyse, frem egenkapitalbeviset til SpareBank 1 SMN som et attraktivt kjøp. Budskapet har slått til, og bankpapiret kan skilte med en kursoppgang på over syv prosent siste måned. På Oslo Børs har finanssektoren som sådan gjort det sterkt de siste ukene, noe som gir føringer om gode bankkvartalstall.

Til investorene blir likevel hovedbudskapet å holde en forsiktig aksjevekting fremover, hensyntatt de kommende kvartalstallene og en fortsatt svært usikker makroøkonomi, både nasjonalt og internasjonalt. 

Sigurd E. Roll, Investoransvarlig Kapital